Ostali sportovi

14 dana do povijesne prilike za Hrvatsku

Vedran Stilin • četvrtak, 20.04.2006.

Točno za dva tjedna počinje Europsko prvenstvu u gimnastici koje će se održati u grčkom Volosu. Hrvatska reprezentacija tamo neće igrati ključnu ulogu, ali ćemo zato u pojedinačnoj konkurenciji imati jednog jakog aduta…

Slika 3 od 4.
Foto: Vedran Stilin

Riječ je o Robertu Seligmanu gimnastičaru s nepunih 20 godina koji je svoj trnovit put okrunio sjajnim rezultatima u mlađim kategorijama te fantastičnim rezultatom na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu. Tada je u disciplini konj s hvataljkama zauzeo četvrto mjesto s malim zaostatkom za trećeplasiranim.

Iako je to bio fantastičan rezultat hrvatskog sporta, za njega i njegovog trenera Nenada Solara to su bili teški trenuci jer su se javljali problemi financijske prirodu. Uz sve to HOO nije prepoznao velikog osječkog talenta pa se čak razmišljalo o nastupanju za drugu državu. Solar je uvidio da stvar izmiče kontroli pa je na osobnu inicijativu stvorio Centar gimnastičkih sportova u Osijeku gdje danas uz Roberta mnogo mladih budućih prvaka mukotrpno trenira.

Slika 1 od 1.
Foto: Vedran Stilin

Vezane vijesti

Sve to su popratili još bolji rezultati, koji su dovukli prijeko potrebne ulagače u sport. Jedan od njih je Slavonska banka koja je upravo danas pružila novčanu potporu mladom gimnastičaru. Uz konferenciju za novinare uoči odlaska na EP Robert je tako dobio i financijsku injekciju Slavonske banke koja će mu zasigurno pomoći u nastavku karijere.

Bitna karika njegovog napretka je i B4 Sport Academy. Oni su uvidjeli da hrvatski talenti propadaju jer nemaju adekvatnu podršku u godinama koje su najosjetljivije za njihov razvoj te su tako udružili znanje, mogućnosti i želju da pomognu mladim ljudima s kojima će se za dvije, tri, četiri godine ponositi cijela Hrvatska.

Slika 2 od 3.
Foto: Vedran Stilin

Kraj Seligmana ta sportska akademija brine se i o Tamari Boroš - jedina europska stolnotenisačica koja se može nositi s moćnim Kineskinjama, Sanji Jovanović - biser hrvatskog plivanja, Petri Naranđi - seniorska europska prvakinja u karateu te juniorska svjetska i europska prvakinja, Indiri Akiki - odlična četrnaestogodišnja tenisačica, Franki Vugec - sjajna četrnaestogodišnja klizačica te Silviji Trošelj - sportašica koja je u vožnji na vučicama za skijanje na vodi bila treća na Europskoj ranking listi te šesta na Svjetskom prvenstvu.

Njihov udio u kreiranju budućih svjetskih sportskih klasa obilježen je riječima: "Hrvatski mladi sportski talenti imaju san, ali nitko im ne može pomoći da ga ostvare; nemaju uvjete kao Nijemci, trenirke kao Talijani, prehranu kao Francuzi, trenere kao Rusi; i zato im uvijek nedostaje sekunda, gol ili metar. Oni su poput otoka. Ima ih tisuću, svi plove oko njih, dive im se, ali nedovoljno pomažu. Ako im već danas ne posvetimo pažnju, sutra ćemo ostati bez njih… "

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!