Košarka

Jasmin Repeša probudio "uspavanu ljepoticu"

Bernard Jurišić • srijeda, 22.11.2000.


Prvi dio košarkaške sezone zaokružit će reprezentativna pauza koja će nas na dva tjedna udaljiti od uzbuđenja Fibinih i ULEB-ovih natjecanja. Posebno će pauza dobro "sjesti" momčadi Split Croatia osiguranja, koja je prvi dio sezone završila ugodno iznenadivši sve koji prate zbivanja pod hrvatskim i europskim obručima. "Žuti" su nakon 7 kola prvenstva na čelu ljestvice, samo s jednim porazom, zapravo jedini kiksom sezone - kod kuće protiv Zagreba. "Wild - card" Fibine Suprolige Splićani su pretočili u uspješnu euro avanturu, počevši oživljavati "zazubice" svim zaljubljenicima u žutu boju. Tri pobjede u pet kola Suprolige promovirala su pred svjetla reflektora dva imena, koja snažno odskaču ispred skladne splitske cjeline. Jasmin Repeša i Nikola Vujčić probudili su uspavane ambicije košarkaškog dijela grada pod Marjanom...


Repeša je pokrenuo uspavane Gripe (Snimio: Dražen Patarčić)

Optimistične prognoze prije početka sezone govorile su o "očuvanju obraza", borbi za poneku pobjedu u "poklonjenoj" Fibinoj Suproligi. Oni ekstremniji "proroci" najavljivali su i svih 18 europskih poraza i veliku borbu za ulazak u domaće doigravanje.

No, bez obzira na igrački kadar splitske momčadi, većina ih nije poznavala čovjeka koji se odlučio uhvatiti u koštac s velikim izazovom - povratkom splitske košarke najprije u hrvatski, a onda i europski vrh. Jasmin Repeša od prvih je sati svog potpisivanja ugovora za Split CO, u novinarskim i stručnim košarkaškim krugovima oko Gripa, proglašen - najboljim potezom uprave u zadnjih nekoliko godina.

Prošle je sezone veliki problem Gripa bio baš trener. Ni Predrag Kruščić, ni Petar Bezelj nisu uspjeli nametnuti autoritet, kako igračima, tako i uopće u klubu, pa je splitska momčad, barem na prvi pogled, stagnirala. Dolaskom Repeše, stvari su se zaokrenule za 180 stupnjeva. U klub je stigao čovjek s imenom i prezimenom, sa znanjem, reputacijom i autoritetom. Trener koji je već nakon prvih nekoliko utakmica svojim temperamentnim, ali lucidnim vođenjem momčadi, uspostavio odličan kontakt s publikom na Gripama.


Nikola Vujčić - prvo ime Splićana (Snimio: Dražen Patarčić)

Tribine splitskih Gripa iz godine u godinu su bile sve tužnije, sve praznije i indolentnije. Kroz Gripe su već čitavo desetljeće, uz poneku iznimku koja nije ništa drugo do potvrda pravila, kao kroz šetalište prolazili i Cibona i Zadar, pa i mnogi slabiji klubovi, a jedini izlaz u "pravu" europsku košarku bio je - televizijski ekran.

Ove je sezone sudbina učinila svoje, i na Gripama su to shvatili. Branko Roglić, Igor Katunarić i Rato Tvrdić, vodeća trojka kluba, shvaila je kakva se prigoda pruža klubu poklonom koji je stigao iz Fibe - sudjelovanjem u Suproligi. Iako novca nije bilo, iz kluba su odlazili Tvrdić, Henjak, Zemljić, a pravih pojačanja nije bilo na vidiku, povučen je dobitni potez - novce uložiti u trenera. S Repešom je stigao Gregov, vraćen je Grgurević, s druge strane Atlantika priskrbljeni Land i Rencher. Ni jedan od njih nije bio "ime koje bi zavrtjelo pamet", no Repeša ih je znao uklopiti u talentiranu grupu "domaćih".

Prvi znak "nečeg velikog" bilo je slavlje nad europskim prvakom Panathinaikosom, kasnija pobjeda nad Albom značila je potvrdu mogućnosti. Prvenstveno mogućnosti momčadi, ali i potvrda sjajne budućnosti splitskih mladića.


Neumorni "fighter" - Andrija Žižić (Snimio: Dražen Patarčić)

Prvo ime Splićana svakako je Nikola Vujčić, koji djeluje uistinu impresivno i sigurno je jedan od vodećih europskih centara u ovom trenutku. Osim sjajne koordinacije, igre "leđima prema košu" i skočnosti, "Vujo" može parirati gotovo svakom vanjskom igraču šutevima izvan linije za tri poena. Njegova mekana ruka, ali i sposobnost racionalizacije svojih mogućnosti, već ga danas stavlja u ogromnu prednost pred većinom europskih centara.

A ne zaboravimo, iako vam se čini da ga "poznajete" već čitavu vječnost, Vujčić u domovnici bilježi tek nepuna 23 ljeta. I vrijedi kao sjajan demanti svim skepticima koji nipodaštavaju vrijednost i mogućnosti naših domaćih natjecanja. Nikola Vujčić neka posluži kao primjer svim "klincima" koji su pokušali preskakati stepenice, vidjevši u ogledalu "zvijezde koje više nemaju motiva za našu ligu". "Vujo" je u Splitu, u hrvatskoj ligi, postao zvijezda europske košarke i sa svoje 23 godine ima otvorena sva vrata košarkaškog svijeta.

Centarska linija "žutih" blago je kakvo ima malo klubova u Europi. Usudili bismo se reći da nijedna momčad na Starom kontinentu nema ovako talentirane "zvonike". Vujčićev vršnjak Joško Poljak, te još mlađi, ali nimalo slabiji Andrija Žižić, posljednji su izdanci neumorne splitske škole košarke. Šteta je što Hrvoje Henjak nije htio svoju minutažu dijeliti s njima trojicom, jer bio bi to zastrašujući poker centara, viših od 208 centimetara, a sposobnih pogoditi iz svake pozicije.


Polako, ali sigurno - tribine sve punije (Snimio: Baldo Leburić)

No, trojku "velikana" odlično upotpunjuje "Nipper" Ante Grgurević, koji jedva prelazi granicu od 2 metra, ali dokazuje da za skok nisu najbitniji centimetri, već - volja. Baš ono što su legendarni Charles Barkley i Dennis Rodman godinama potvrđivali na djelu. Uz visoke momke, perspektiva postoji i na vanjskim pozicijama, posebno obećava Srđan Subotić, koji bi napokon mogao popuniti kronično "škakljivo" mjesto "jedinice" u splitskoj momčadi.

Polako, ali sigurno, na Gripe se vraća i publika. Znano je da Split oduvijek priznaje samo šampione, iako je splitska momčad još daleko od trofeja, lijepo je vidjeti da barem nešto zdravo raste u sivilu sportske današnjice grada podno Marjana. Jasmin Repeša je probudio "uspavanu ljepoticu" s Gripa, a koliko kraljevića s njom može zavesti, tek trebamo saznati...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • canastra07.05.2012. u 18:53
    bravo Vujo
    canastra