Rukomet

Džomba i Metličić na tronu Europe!

Vedran Stilin • nedjelja, 30.04.2006.

Rukometaši Ciudad Reala novi su prvaci Europe! Nakon što su u prvom susretu svladali Portland San Antonio 25:19, isto im je pošlo za rukom i danas na domaćem terenu (37:28) te su tako s ukupno 15 golova razlike stigli do naslova najbolje momčadi u Europi…

Ciudad Real opravdao je naziv dream team suvremenog doba jer imati takvu nadmoć u finalu jednog natjecanja kao što je Liga prvaka, zaista je nesvakidašnje. Već u prvom dvoboju igranom u Pamploni momčad Talanta Dušebajeva pokazala je svijetu koliko vrijedi slavivši 25:19, da bi i u drugom susretu uvjerljivo pobijedili 37:28.

Slika 2 od 3.

Čovjek najzaslužniji za taj trofej zove se Domingo Diaz De Mera, predsjednik kluba s jasnom željom - stvoriti momčad koju druga mjesta ne zanimaju. Nije pitao tko, gdje i najvažnije koliko već je poslušao savjete rukometnih znalaca kako doći do željenog trona Europe.

Upustio se u pustolovinu kao Don Quijote, čije ime nosi dvorana Ciudad Reala, samo što je on za razliku od Cervantesova junaka imao jasnu viziju kako nadjačati svoje protivnike. Nije živio u imaginarnom svijetu već mu je bilo jasno da mora ojačati momčad ukoliko želi uspjeh. Tako su nakon osvojenog prošlogodišnjeg prvenstva doveli još Fisa, Belaustegija, Davisa, Rutenku i Metličića za napad na Ligu prvaka.

Uz postojeći kadar postalo je jasno da im nitko neće moći parirati što zorno pokazuje i podatak da su u 14 ovosezonskih euroutakmica samo jednom poraženi. I to u grupnoj fazi na gostovanju kod Veszprema. U završnom dijelu natjecanja prvo je pao Pick Szegedi, zatim Celje pa onda i Flensburg, da bi kao šećer na kraju stigla pobjeda u oba finalna susreta protiv Portalnd San Antonija.

U današnjem dvoboju sve je bilo jasno od desete minute kada se domaćin krenuo odljepljivati na sve veću razliku. Prvih 30 minuta tako su okončali s visokih 21:11 zbog čega je Portland morao u svlačionici tražiti rješenje kako izbjeći totalni krah. Nadali su se kako će Dušebajevovi igrači malo posustati u drugom dijelu jer jedino tako su mogli izbjeći katastrofu. Srećom po njih to se i dogodilo tako da je utakmica okončana rezultatom 37:28.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Iskreno, Ciudadu da je danas trebala pobjeda i od 15,16,17 pogodaka razlike, teško bi to ovako nemoćni Portland spriječio. Međutim treba naglasiti da klub iz Pampolne nije toliko slaba momčad koliko rezultat pokazuje već jednostavno riječ je o kraju sezone i malom fondu kvalitetnih igrača koje posjeduju. Izuezev Balića, Rocasa, Lozana te oba vratara Svenssona i Hvidta nije to sastav koji može parirati moćnom stroju kakvog posjeduje ranije spomenuti De Mera.

Što se tiče naših reprezentativac, najbolje desno krilo svijeta Džomba je u svom šestom pokušaju stigao do naslova europskog prvaka dok je njegov klupski kolega Metličić ovim trofejem upotpunio nesvakidašnju zbirku osvajanja svih eurokupova na listi EHF-a.

Danas je hrvatski trolist odigrao solidnu partiju. Tako je Mirza tri puta svladao Svenssona, Metličić dva, dok je Balić jednim atraktivnim udarcem pogodio mrežu Šterbika.

Finale Lige prvaka, druga utakmica:
Ciudad Real - Portland San Antonio 37:28 (prva utakmica 25:19)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!