SP 2006.

Francuska - Švicarska: Alpski derbi bez golova

Bruno Blumenschein • utorak, 13.06.2006.

Alpe su neosvojene nakon 90 minuta loše utakmice između Francuske i Švicarske koje su pokazale spor nogomet iz kojeg se izdvajao tek Zinedine Zidane te švicarski pokušaji iz prekida koji su pokazali neoragniziranost francuske obrane u tim trenucima.

Prvo poluvrijeme je započelo ispitivanjem snaga s obje strane, a nešto konkretnijima su se činili Francuzi. Zinedine Zidane i Frank Ribery su držali loptu veći dio vremena, a Zizou je u nekoliko navrata pokazao kako još uvijek ima nogometne čarolije u njegovim nogama iako je najavio povlačenje iz reprezentacije.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Bivši svjetski prvaci su ponovno pokazali veliku neefikasnost u napadu koja ih prati još od Svjetskog prvenstva u Japanu i Koreji 2002. godine. Thierry Henry se u četiri navrata našao u odličnim prilikama koje su sve bile rezultat lucidnosti Zidanea, ali se najbolji Arsenalov napadač nije snašao iako je takve situacije tijekom sezone riješavao "zaklopljenih očiju".

Sve prilike Francuske nisu bile dovoljne za postizanje gola kojem su ipak najbliži bili Švicarci nakon slobodnog udarca u 24. minuti. Prekršaj Patricka Vieire je značio i dolazak najboljih švicarskih skakača pred vrata Fabiena Bartheza, a centaršut kojeg nitko od njih nije zahvatio se pretvorio u opasan udarac i završio na lijevoj francuskoj vratnici! Tako je u nepovrat otišla najbolja prilika momčadi izbornika Kuhna koja nije pokazala previše dobrog nogometa.

Jedina sporna situacija u prvom dijelu je bila u 38. minuti kada je ruski sudac Ivanov prosudio kako igranje rukom švicarskog obrambenog igrača unutar šesnaesterca nije bilo dovoljno za jedanaesterac, a sve to nakon opasnog prodora Riberyja s desne strane i udarca Henryja s vrha šesnaesterca.

Nastavak je donio nešto hrabriju igru Švicarske kojoj se to umalo isplatilo u 65. minuti kada Daniel Gygax, koji je ušao kao zamjena u drugom poluvremenu glavom ne pogađa sa samo tri metra udaljenosti. Bolje reći, Fabien Barthez je dobro obranio i tako pokazao da još ima kvalitetu svjetskog golmana. Na drugoj strani je Francuska pokušavala preko Henryja, ali sam u vrhu napada nije mogao što je osjetio i izbornik Domenech i u 70. minuti ubacio Louisa Sahu koji je donio određenu živost, ali ne i osjetne promjene.

Najopasnija akcija je potekla upravo od Sahe koji u 90. minuti dobro glavom spušta za također novog u igru Vikasha Dorashooa, ali njegov udarac odlazi tik pored vratnice. Šest žutih kartona je plod nervoze kod obje momčadi, ali i izgubljenosti suca Ivanova koji se uklopio u sivilo utakmice u kojoj je 0:0 i više nego pravedan ishod nakon 90 minuti lošeg nogometa i nekoliko lucidnih poteza Zidanea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!