Nogomet

Vogts na klupi Nigerije

Maja Giljanović • ponedjeljak, 15.01.2007.

60-godišnji Nijemac Berti Vogts imenovan je danas novim izbornikom nigerijskih super-orlova...

Nigerijski nogometni savez je, naime, dao prednost Vogtsu pred francuskim stručnjakom zaslužnim za plasman Nigerije na SP 1998. Philippeom Trussierom nakon, po riječima tajnika Lulua, "tjedan dana ozbiljnog premišljanja". Dodao je: "Ugovor ćemo potpisati do kraja mjeseca nakon što usuglasimo financijske detalje. Najvažnije je da smo pronašli čovjeka koji će nas vratiti na stare staze slave."

Bivši izbornik Njemačke koji je s elfom 1996. osvojio Europsko prvenstvo, a u svojstvu Beckenbauerovog asistenta sudjelovao je i u njemačkom osvajanju naslova svjetskog prvaka 1990., zamijenit će na funkciji izbornika najviše rangirane afričke reprezentacije (deveto mjesto posljednjeg Fifina renkinga) Austina Eguavoena. Nigerijac je proveo dvije godine na čelu reprezentacije te je osvojio treće mjesto na Afričkom kupu nacija, međutim, zakazao je u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj.

Vogts je, inače, prvi stranac na nigerijskoj klupi još od 2001. i Nizozemca Bonfrerea. Financijski su problemi, naime, Savez orijentirali na domaće stručnjake koji za razliku od stranaca nisu imali previše uspjeha. Stranci su, pak, krivci za najveća nigerijska postignuća: Bonfrere je 1996. osvojio zlato na OI u Atlanti, također Nizozemac Westerhof vodio je Nigeriju do slavlja na Kupu nacija 1994., a i prvi Kup 1980. je osvojio Brazilac Gloria.

Iako je Vogts 2004. godine najavio povlačenje iz nogometa nakon smjene s izborničke pozicije u Škotskoj (u kojoj se, malo je reći, proslavio među ostalim i sramotnim remijem s Farskim otocima), "presretan i ushićen" se okreće "novom izazovu", a na nigerijskoj će klupi debitirati u ožujku kvalifikacijskom utakmicom za Kup nacija 2008. godine protiv reprezentacije Ugande.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!