Zimski sportovi

Stara koka dobra juha

Nikola Božić • subota, 27.01.2007.

Ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati današnja vožnja odlične Austrijanke Renate Götschl. Jednostavno, Austrijanka je trenutno bez konkurencije u brzim disciplinama...

Nakon jučerašnjeg superveleslaloma danas se u talijanskom skijalištu San Sicariju vozio spust, sedmi ove sezone. Očito je kako su organizatori prihvatili kritike upućene od strane mnogih reprezentacija da je Olimpijska staza zaista prejednostavna. Naime, danas su ljubitelji alpskog skijanja mogli vidjeti nešto drugačije postavljenu stazu, s više zamki nego inače, a sukladno tome skijašice su imale i više problema.

Nakon jučerašnje pobjede Renate Götschl, danas su mnogi očekivali i drugu pobjedu odlične Austrijanke na ovom skijalištu. No, da bi mogla pobijediti s ovakvom lakoćom, nitko nije mogao očekivati. Nakon prvog prolaznog vremena i prednosti od tri desetinke sekunde bilo je jasno da joj se smiješi nova pobjeda. Srednji dio staze odvezla je gotovo savršeno te na zadnjem prolazu ima veliku prednost od preko sekunde! Do cilja Austrijanka drži idealnu liniju te ulazi u cilj s velikom prednosti te tako slavi svoju 44. pobjedu u Svjetskom kupu. Zanimljivo je spomenuti i da Götschl s ove staze nema lijepe uspomene. Na Olimpijskim igrama je bila nesretna četvrta, dok se na superveleslalomu čak i ozlijedila. Vjerojatno su joj pomogle skije Michaele Dorfmeister, s kojima je Dorfmeister osvojila zlatne medalje na zadnjim Olimpijskim igrama (spust i superveleslalom).

Dane austrijskog skijanja u San Sicariju potvrđuje Elisabeth Görgl, kojoj je uspjela najbolja vožnja spusta u karijeri. Za današnjom pobjednicom zaostala je sekundu i 17 stotinki. Treće mjesto pripada još jednoj Austrijanki. Riječ je o mladoj Mariji Holaus, kojoj je ovo prvo postolje u karijeri. Pred vodstvom Austrijske reprezentacije je puno posla uoči predstojećeg Svjetskog prvenstva, budući da imaju mnogo vrhunskih skijašica.

Amerikanke su ovaj put ostale bez postolja. Najbolja je Lindsay Kildow na četvrtom mjestu. Taj podatak ne bi bio toliko zabrinjavajući da je zaostatak podnošljiv, no on iznosi velikih sekundu i pol za vodećom, što i nije dobar znak uoči Svjetskog prvenstva. Na petom mjestu je Julia Mancuso, koja je ovime dokazala da joj staza u San Sicariju ne odgovara (osmo mjesto s jučerašnjeg superveleslaloma). Mlada Švicarka Dominique Gisin šestim je mjestom još jednom potvrdila kako joj je ovo prva prava sezona u Svjetskom kupu i da bi na Svjetskom prvenstvu mogla iznenaditi starije kolegice.

U red razočaranja današnjeg spusta možemo svrstati nastup sestara Fanchini. Naime, obje su odustale i to na istom mjestu, nakon skoka u srednjem dijelu staze. Više sreće nije imala ove sezone preporođena Francuskinja Ingrid Jacquemod koja je odustala u donjem dijelu staze.

Današnjom pobjedom, Renate Götschl ne samo da je učvrstila vodstvo u poretku spusta, već je i preuzela vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Budući da se sutra vozi superveleslalom, Austrijanka bi mogla još povećati vodstvo.

San Sicario, spust, konačni poredak:
1. R.Goetschl (Aut) 1:51,56
2. E.Goergl (Aut) +1,17
3. M.Holaus (Aut) +1,35
4. L.Kildow (Usa) +1,50
5. J.Mancuso (Usa) +1,71
6. D.Gisin (Sui) +1,80
7. S.Berthod (Sui) +2,25
8. F.Aufdenblatten (Sui) +2,36
9. N.Styger (Sui) +2,37
10. D.Merighetti (Ita) +2,57

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. R.Goetschl (Aut) 921
2. M.Schild (Aut) 916
3. J.Mancuso (Usa) 871
4. N.Hosp (Aut) 852
5. L.Kildow (Usa) 708
6. K.Zettel (Aut) 568
7. A.Paerson (Swe) 529
8. T.Poutiainen (Fin) 403
9. I.Jacquemod (Fra) 399
10. S.Zahrobska (Cze) 399
16. A.Jelušić (Cro) 286

Poredak u spustu (nakon sedam utrka):
1. R.Goetschl (Aut) 525
2. J.Mancuso (Usa) 391
3. L.Kildow (Usa) 390

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!