Ostali sportovi

Haklits prošao u finale kladiva, Grgić deveta u Europi

Branimir Korać • srijeda, 09.08.2006.

Trećeg dana Europskog prvenstva u atletici u prijepodnevnom programu nastupilo je i dvoje naših natjecatelja. Andras Haklits plasirao se u finale bacanja kladiva dok je Ivan Šoprek ispao u kvalifikacijama na 200 metara. Milan Kotur zapeo je u kvalifikacijama na 400 metara s preponama uz istrčan osobni rezultat sezone. Danijela Grgić ostala je korak do finala s plasmanom na devetu poziciju na 400 metara...

Andras Haklits plasirao se u finale Europskog prvenstva. Haklits je kladivo u kvalifikacijama bacio do 74.96 metara što je bilo dovoljno za ukupno 11. poziciju i ulazak u finale. Naš bacač finale je izborio drugim hicem nakon što je u prvoj seriji prestupio. U drugoj seriji kladivo je letjelo na dalekih 74.96 dok je u trećoj seriji završilo u zaštitnoj mreži. Inače, ovo je dva metra slabiji hitac od najboljeg Haklitsovog rezultata ove sezone što govori kako postoji prostor za napredak.

Najbolji rezultat kvalifikacija ostvario je Finac Oli-Pekka Karjalainen koji je spravu već u prvoj seriji bacio do 79 metara. Najbolji Europljanin ove sezone, Bjelorus Vadim Devjatovskij dosta se mučio u kvalifikacijama i završio kao peti s rezultatom 76.87. Devjatovskij je ove sezone već bacao i preko 82 metra i to uz Poljaka Ziolkowskog jedini u Europi.

Ivan Šoprek nije prošao kvalifikacije utrke na 200 metara. Šoprek je s rezultatom 21.55 uvjerljivo zauzeo posljednje 40. mjesto.

Za utrku je bio prijavljen 41 natjecatelj, ali Francuz Ronald Pognon nije se pojavio na startu. Najbrži je bio Britanac Marlon Devonish s rezultatom 20.53 što mu je najbrže istrčana utrka ove sezone. Najbrži Europljanin ove sezone je Portugalac Francis Obikwelu koji se bez problema plasirao u finale.

Na 400 metara s preponama Milan Kotur imao je jaku konkurenciju i nije se mogao nadati finalu. Milan je istrčao dobru utrku, 50.69 mu je rezultat sezone, i podijelio 12. mjesto sa Čehom Michalom Uhlikom. Za finale je trebalo ići ispod 50 sekundi što je ipak malo prebrzo za najboljeg juniora u Europi.

Najbrže vrijeme u kvalifikacijama imao je Marek Plawgo iz Poljske koji je trčao brzih 49.13. Prvi favorit za zlato, Grk Periklis Iakovakis, trčao je s pola snage i ostvario četvrto vrijeme.

Odlično je trčala Danijela Grgić u polufinalu na 400 metara. Trčala je u drugoj skupini i zauzela peto mjesto i ukupno deveto vrijeme polufinala s 52.00. Obzirom da su u finale išle četiri prvoplasirane, Danijela je ostala bez završnice na korak do nje.

Najbrže vrijeme polufinala istrčala je Bugarka Vanja Stambolova koja je išla 49.69 što je najbolji rezultat sezone u Europi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!