Ostali sportovi

Oštro protiv dopinga

Maja Giljanović • ponedjeljak, 21.08.2006.

Najnoviji slučaj dopinga u vrhunskom sportu u kojem je glavna negativka peterostruka olimpijska osvajačica odličja 2000. te dvostruka svjetska prvakinja, američka sprinterica i skakačica u dalj, Marion Jones, naveo je čelne ljude Svjetske anti-doping agencije ( WADA-e ) da pozovu nacionalne sportske saveze na još intenzivniji obračun s doping pošasti...

Predsjednik Agencije, Dick Pound, naime zahtijeva od saveza odlučnija kažnjavanja involviranih u nečasne radnje; osobito trenere inkriminiranih sportaša.

U tom je pogledu pozdravio suspenziju Trevora Grahama, trenera čijih je čak osam vrhunskih štićenika kažnjeno zbog korištenja zabranjenih kemijskih supstanci-testosterona, eritropoietina i sličnih hormonskih pripravaka. Šestorica su uhvaćena na djelu kao aktualni svjetski prvaci : C.J. Hunter, Jerome Young, Antonio Pettigrew,Calvin Harrison,Alvin Harrison, a Tim Montgomeryju je oduzet i svjetski rekord na 100m.

Slika 1 od 1.

Iako je ovom presudom stvoren svjetski sportski presedan ( prvi put u povijesti trener je kažnjen radi prebrojnih slučajeva dopingiranih sportaša pod njegovom paskom ), Pound smatra da se može napraviti i više. Predložene su vrlo drastične sankcije koje bi uključivale novčane kazne do 100 000$ trenerima, ali i doživotne zabrane natjecanja sportašima već nakon prvih dokazanih pozitivnih doping nalaza.

Razne suspenzije, bile one i višegodišnje, kojima su dosad prijetile Svjetska atletska, ali i ine federacije, očito nisu dovoljne u sprječavanju daljnjih mrlja na sport koje bacaju velikani uhvaćeni na djelu. Marion Jones, Justin Gatlin, Floyd Landis...tko je slijedeći?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!