Ostali sportovi

U Zagrebu elita svjetske atletike

Sportnet • utorak, 22.08.2006.

Na „Hanžeku“ koji će se održati 31. kolovoza nastupit će brojni svjetski atletičari, a izdvajaju se svjetski prvak Limo, svjetska rekorderka Lisenko, a Grgić trči protiv europske prvakinje Stambolove...

Zahuktavaju se pripreme za atletski Grand Prix Zagreb 2006. miting, popularni „Hanžek“ koji ćese održati 31. kolovoza. Vrijedni organizatori pripremili su odličnu konkurenciju i pravu počast svjetskoj juniorskoj prvakinji na 400 metara Danijeli Grgić. Na stadionu Mladosti trčat će tri od četiri najbolje na svijetu ove godine. Nova europska prvakinja Bugarka Vanja Stambolova (osobni rekord 49.64) predvodi konkurenciju u kojoj je i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja Ruskinja Natalija Nazarova (49.65), četvrta na IAAF-ovom renkingu u ovoj disciplini Jamajčanka Novlena Williams (49.65) te još jedna Ruskinja Olga Zajeceva koja je s vremenom 49.49 druga na svjetskim tablicama. Dakle, u opasnosti rekord mitinga Svjetlane Pospjelove od 50.66 sekundi.

Hrvatski ljubitelji atletike pozdravit će i jedno veliko ime u trčanju na duge pruge. Prošlogodišnji svjetski prvak na 5000 metara (i doprvak 1999.) Kenijac Benjamin Limo (7:28.67) trčat će u Zagrebu 3000 metara. Ovogodišnju dobru formu pokazao je uzimanjem bronce na Igrama Commonwealtha. Bit će tu još Kenijaca (Joseph Kosgei, Charles Bett), a najveći konkurenti Limu bit će njegovi bivši sunarodnjaci koji sada trče za Katar. James Kwalia C`Kurui (7:28.28) je finalist atenskih olimpijskih igara, a Daham Bashir (7:41.83) prošlog SP-a. Svi oni imaju rezultate bolje od rekorda mitinga 7:44.57 Mosesa Kipsira. Naravno, trčat će i naš Slavko Petrović.

A što reći tek za bacanje kladiva? To se ne očekuje samo obaranje rekorda mitinga (74,66 Manuele Montebrun), već je moguć i svjetski rekord! Naime, u Zagrebu će bacati aktualna svjetska rekorderka Ruskinja Tatjana Lisenko (77,80), koja je ove godine već dvaput pomicala tu granicu. Dolazi i sunarodnjakinja joj Gulfija Hanafejeva (77,26) koja je također ove godine postavljala svjetski rekord. Njih dvije su zlatna i srebrna s EP-a u Goeteborgu. Potvrđen je nastup i Kubanke Yipsi Moreno (75,18) dvostruke svjetske prvakinje i aktualne olimpijske doprvakinje.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

U „dvorište“ našoj Ivani Brkljačić koja traži iskupljenje za podbačaj u Švedskoj dolaze još tri bacačice koje su u karijeri bacile preko 76 metara: Jekaterina Horoših, Olga Cander i Betty Heidler. Naravno, zbog otkrivenog dopingiranja otkazan je već ranije potvrđeni nastup Marion Jones na 100 metara.

Započela je i prodaja ulaznica za ovaj atletski spektakl. Po cijeni od 40 kuna za zapad i 10 za ostale tribine može ih se kupiti na blagajni plivališta Mladosti na Savi, radnim danom od 12.30 do 19 sati, od 10 do 19.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!