Automoto

Nova pravila o gumama u klasi MotoGP

Ivan Milatić • ponedjeljak, 02.10.2006.

Kao što je bilo najavljeno promijenjeni su propisi u klasi MotoGP za sezonu 2007. Promjene se odnose na pravila o gumama, a čini se da su pisana tako da bi ih Michelin i Bridgestone trebali poštovati i na taj način olakšati posao trećemu proizvođaču Dunlopu.

Japanski i francuski proizvođači guma neće biti u mogućnosti proizvoditi nove pneumatike nakon prikupljenih telemetrijskih podataka po završetku slobodnih treninga u petak i tako neće biti u mogućnosti koristiti precizne podatke o ponašanju guma na stazi. Prema novome pravilu 31 guma «za suho» koja će se koristiti tijekom GP vikenda mora biti odabrana u četvrtak od 12 do 17 sati.

Dunlop je oslobođen obveze poštivanja ovoga tehničkog pravila jer na svome kontu nema niti jednu «suhu» GP pobjedu od početka 2005. godine. Da bi se to pravilo počelo primjenjivati i na njih moraju pobijediti na dvije utrke pod uvjetom da je staza suha.

Osim toga, kako bi se izbjegli problemi poput onih na VN SAD-a 2005. godine u Indianapolisu kada su od utrke odustale sve momčadi koje su vozile na Michelinovim gumama kako bi izbjegle opasnost od eksplozije guma, odlučeno je da u situacijama «izvanrednih i nepredvidljivih sigurnosnih problema» svaki pilot mora dobiti tri seta «standardnih» guma. No oni koji budu vozili na sigurnosnom setu bit će bačeni na začelje poretka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!