Tenis

ATP Masters kup: Safin korak bliže broju jedan

Ivor Krapac • srijeda, 29.11.2000.

Danas je trima mečevima prvog kola započeo posljednji turnir muške teniske sezone, Masters kup. Ove se godine, nakon dugogodišnjeg domaćinstva u Njemačkoj, susret najbolje osmorice na kraju sezone događa u Lisabonu, a prvi su susreti razriješili i prvu veliku dvojbu - Pete Sampras , koji je već šest sezona završio na vrhu ATP-ljestvice, ispao je iz svih kombinacija za sedmi naslov najboljeg na kraju sezone već nakon prvog meča turnira. Pobjedničkim početkom Marata Safina ta je, dosta nevjerojatna, teoretska mogućnost "otišla u vjetar".

Safin je za uspješni start morao proći teško, dva i pol sata dugo, iskušenje protiv Alexa Corretje. Prvi je set počeo loše za visokog Rusa, jer je Corretja prvi došao do "breaka" i vodstva od 2:0. Safin se, međutim, brzo vraća i uspijeva, dvaput oduzevši protivnikov servis, u potpunosti preokrenuti rezultat. U završnici seta dolazi do potpunog zapleta, jer Safin pri servisu za set gubi prednost. Tako se došlo do uvijek kockarske 13. igre gdje je Corretja u dosta neizvjesnoj završnici bio boljih živaca, pa je, s obzirom na sve viđeno, neočekivano došao do prvog seta. U drugoj dionici slična priča, samo je tu "žrtva" bio Corretja. Pri rezultatu 2:2 Španjolac dolazi do "breaka" i uspijeva zadržavati prednost do završnice seta. Pri rezultatu 5:4, kod servisa za meč, i njemu je, međutim, zadrhtala ruka, pa je Safin došao do izjednačenja, a kasnije, vidno poboljšavši igru, i do uspješnog kraja drugog seta. U odlučujućem je dijelu meča Corretja ipak ostao bez snage, nije više uspijevao zaprijetiti Safinovom servisu, pa je kraj donio veliko olakšanje za favorita.

Pete Sampras je, nakon što je ostao bez ikakve mogućnosti za prvo mjesto, morao na meč s ambicioznim Lleytonom Hewittom. Mladi Australac uopće nije pokazivao znakove misteriozne bolesti, koja ga je na nekoliko tjedana odvojila od reketa. Doduše, i Sampras je bio u sličnoj situaciji, obzirom na podulji odmor nakon US Opena. Veći je dio prvog seta prošao u potpunoj izjednačenosti, do 5:5 nije bilo naznaka popuštanja ni s jedne strane. Tada Sampras neobjašnjivo popušta, Hewitt to vješto koristi i rezultatom 7:5 osvaja prvi set. U drugom je Samprasova "agonija" nastavljena i produbljena, nije imao rješenja za Hewittovo uspješno vraćanje servisa, te je mladi Australac došao do nevjerojatnih 6:0. Sampras će u slijedećim susretima doista teško ponoviti ovako slabu igru.

U posljednjem meču dana je stigla još jedna dobra vijest za Safina, jer je poražen i njegov drugi konkurent za titulu prvog igrača 2000., Brazilac Gustavo Kuerten. Bolji je bio oporavljeni Andre Agassi, koji je, nakon izgubljenog prvog seta, uspio izvesti preokret i napraviti prvi korak prema novom polufinalu Mastersa. Za Kuertena će još biti vremena, ali sigurno ni Kafeljnikov ni Norman neće sjediti prekrštenih ruku.
Marat Safin može, nakon danas viđenog, mirno spavati.

Rezultati:

Crvena skupina:
Marat Safin(Rus) - Alex Corretja(Špa) 6:7(6),7:5,6:3
Lleyton Hewitt(Aus) - Pete Sampras(SAD) 7:5,6:0.

Zelena skupina:
Andre Agassi(SAD) - Gustavo Kuerten(Bra) 4:6,6:4,6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!