Košarka

Cibona - Partizan: Rapsodija "cibosa" u posljednjoj četvrtini

Bojan Poturica • četvrtak, 11.01.2007.

U 11. kolu košarkaške Eurolige Cibona je upisala petu pobjedu nad izravnim konkurentom, beogradskim Partizanom. Nošena fenomenalnom atmosferom u Domu Dražena Petrovića, Cibona je tek u posljednjoj četvrtini "ubacila u petu brzinu" te je slavila 89:72...

Cibona je stigla do velike pobjede nad Partizanom te je na taj način zahvalila svojim navijačima koji su napravili nezaboravnu atmosferu u Domu Dražena Petrovića. Nije sve išlo "podmazano", ali posljednjih deset minuta Cibona je pokazala da je bolja momčad te je pobijedila 89:72 čime je anulirala -9 iz Beograda te će u slučaju identičnog omjera s Partizanom, biti u prednosti.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Vezane vijesti

Malo tko bi očekivao da Cibona može pobijediti bilo koga sa 17 razlike i još k tome zabiti 89 koševa, a da zabije samo dvije trice iz 12 pokušaja. Ipak, takav se scenarij danas dogodio u Zagrebu.

Počelo je žestoko - od strane navijača. "Cibosi" su na gromoglasnu podršku odgovorili s prva četiri koša na utakmici, no Beograđani se nisu dali te su tijekom cijele četvrtine držali u egalu. Nakon prvih deset minuta Cibona je imala 18:16. Druga četvrtina započela je tricom Tripkovića, a odmah potom je odgovorio, danas ponajbolji igrač Cibone, Wisniewski. Gosti se pak nikako ne daju izbaciti iz takta, te preko nekoliko odličnih poteza Drobnjaka stižu do vodstva 30:27. Nakon ubačaja Cummingsa za 35:31 Partizan ima maksimalnu prednost u prvom dijelu, a Cibona se nekako uspijeva prikrasti te s dva slobodna bacanja Jerryja McCullocha dolazi do prednosti 41:39 nekoliko sekundi prije kraja. No Bogdanović sa zvukom sirene zabija tricu te Beograđani odlaze s minimalnom prednošću na odmor.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Očekivalo se da će Cibona odmah u trećoj četvrtini preuzeti kontrolu jer svi su se nadali da će šut proraditi nakon 1/6 za tricu u prvom dijelu. Očekivanja većine nisu se ostvarila i Partizan je odmah preko Drobnjaka i Perovića došao do 47:41, a nakon pogotka Wrighta, Bogdanović je svojom drugom tricom donio Partizanu +7, što je bila najveća prednost gostiju na susretu.

Cibona pokazuje znakove života, ali i dalje ne uspijeva povezati stvari. Tada Davor Kus preuzima odgovornost. Nakon što je Bogdanović zabio za 52:58, Kus zabija svoj šesti uzastopni koš i time započinje seriju od 9-0 zagrebačke momčadi koju završava Bader sa šutom izvana za 61:58. Isti igrač potom radi četvrti prekršaj, a obzirom da je jednak broj prekršaja imao i Wright, trener Anzulović morao je posegnuti za rješenjima koja je našao u tandemu Andrić-Krasić. Andrić mu se odužio za ukazano povjerenje te je zabio za 63:60, a Cibona na kraju treće dionice ima 65:62.

Upravo Andrić radi dosta pomutnje kod Partizana. Igra vrlo dobru obranu na Drobnjaku, a kod 67:64 potpuno neočekivano pogađa tricu i diže cijelu dvoranu na noge. Bio je to početak kraja Partizana. Do kraja se prednost Cibone popela na konačnih +17.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Wright je sa 16 koševa bio prvi strijelac Cibone. Warren (14 koševa, 8 skokova) je odigrao standardno dobro, Kus je zabio 12 koševa uz 0/5 šut za tricu, a svakako treba pohvaliti Wisniewskog s kojim je Cibona na parketu izgledala vrlo dobro, posebice u fazi brze tranzicije. Amerikanac je završio na 14 koševa. Andrić je s klupe donio veliki preokret, a njegova trica za 70:64 na kraju se pokazala velikim impulsom zagrebačkoj momčadi.

Drobnjak je s 20 koševa bio prvo ime Partizana uz šut 5/14 iz igre. Perović je zabio 12 koševa uz šest skokova, a niti jedan drugi igrač gostiju nije upisao dvoznamenkasti broj koševa.

Cibona je na kraju bila nadmoćna u skokovima (35-24) i tu bi se mogao tražiti razlog uvjerljive pobjede usprkos jako lošem šutu za tri poena. Sve u svemu, CIbona je zasluženo pobijedila u atmosferi koja dugo nije viđena u Domu Dražena Petrovića te je time stigla do omjera 5-6 nakon 11 kola. Slijedi gostovanje kod Maccabija...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!