Ostali sportovi

Nitko kroz kvalifikacije

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.08.2006.

Prvi hrvatski atletičar koji je izašao na borilište na Europskom prvenstvu u atletici koje se održava u Göteborgu je bacač kugle Nedžad Mulabegović. Na žalost, Mulabegović nije uspio ući u finale, a u kvalifikacijama je zapela i Nikolina Horvat na 400 metara s preponama. Željko Vincek bio je najbliže prolazu u polufinale, ali na 400 metara ostao je osam stotinki prekratak. Najveće razočaranje je Ivana Brkljačić koja je slabo bacala i zauzela tek 21. mjesto...

Nedžad Mulabegović neće bacati u finalu kugle na Europskom prvenstvu u Göteborgu. U kvalifikacijama Mulabegović je bacio kuglu na 19.48 metara što je bilo dovoljno za 16. mjesto u konkurenciji 32 bacača. Finale mu je pobjeglo za 20 centimetara. Ove sezone Mulabegovićev najdalji hitac išao je do 19.78 metara što bi mu u kvalifikacijama donijelo deveto mjesto i ulazak u finale.

Najbolji rezultat ostvario je Nijemac Ralf Balters koji je bacio 20.58, a prvi favorit za zlato Nizozemac Rutger Smith ostvario je treći rezultat s 20.39 već u prvom pokušaju.

Vezane vijesti

Nikolina Horvat nije gajila prevelike nade o ulasku u polufinale utrke na 400 metara s preponama. U Göteborg je doputovala ostvariti što bolji rezultat znajući koliko je jaka konkurencija.

Naša preponašica trčala je u drugoj kvalifikacijskoj skupini u društvu s najboljom Europljankom ove sezone Fani Halkijom i istrčala 57.95, sedmo vrijeme skupine i 26. vrijeme kvalifikacija. U kvalifikacijama su nastupile 32 atletičarke. Najbrže vrijeme istrčala je Ruskinja Jevgenija Isakova koja je išla 55.21.

Željko Vincek imao je polufinalne ambicije na 400 metara, ali svega osam stotinki ga je dijelilo od prolaza. Na kraju je ostvario 16. vrijeme, 46.48, ali Nijemac Gabba sa slabijim vremenom ugurao se ispred Vinceka izravnim plasmanom u svojoj skupini.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Najbrže je u kvalifikacijama išao Poljak Daniel Dabrowski ispred francuskog dvojca, prvih kandidata za zlato, Marca Raquila i Leslieja Djhonea.

Neprolazak kvalifikacija svakako nismo očekivali od Ivane Brkljačić. Prema konačnim rezultatima, Ivani bi za finale bilo dovoljno 66.82, a ove sezone čak 12 puta bacila je kladivo bolje od tog rezultata. Međutim u najvažnijem trenutku je podbacila i s hicem 63.31 zauzela tek 21. mjesto.

63.31 Ivana je bacila u prvoj seriji, u drugoj je potpuno krivo bacila i kladivo je sletjelo na mizernih 56.66 dok je u trećem hicu već vidno nervozna prestupila.

Najbolji rezultat kvalifikacija ostvarila je svjetska rekorderka Tatjana Lisenko koja je odmah u prvom pokušaju bacila predalekih za sve 73.23 što je i novi rekord europskih prvenstava.

Ništa bolje nije započeo niti poslijepodnevni program. I peti naš predstavnik danas stao je u kvalifikacijama trčavši vrlo slab rezultat.

Vanja Perišić u utrci na 800 metara zauzela je 19. mjesto u konkurenciji 26 trkačica, a polufinale joj je pobjeglo gotovo za sekundu. Vanja je trčala tek 2:03.53 što je tri sekunde sporije vrijeme od njezinog najboljeg ovosezonskog vremena.

Najbolje vrijeme kvalifikacija otrčala je odlična Ruskinja Olga Kotljarova 2:01.01. Druga je bila Slovenka Jolanda Čeplak.

Katastrofalan dan po hrvatsku atletiku upotpunio je Ivan Pucelj koji je u kvalifikacijama skoka u dalj tri puta prestupio i ostao bez plasmana i, dakako, finala.

Gore ne može...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!