Tenis

ATP Masters kup: Kuerten nastavlja utrku

Ivor Krapac • subota, 02.12.2000.

Okončan je prvi dio ATP Masters kupa u Lisabonu. U polufinalu će natjecanje nastaviti dvojica najiskusnijih - Sampras i Agassi, te dvojica lovaca na titulu prvog igrača 2000. - Safin i Kuerten.

U crvenoj je skupini Pete Sampras svojim najboljim nastupom u dosadašnjem tijeku turnira izborio polufinale, Marat Safin protiv ovakvog Samprasa jednostavno nije imao većih šansi. Prvi je set riješen nakon što je ruski tenisač izgubio svoj prvi servis-gem, nije uspio naći odgovor na Samprasovu agresivnu igru s puno izlazaka na mrežu, pa je ubrzo bio u zaostatku od 3:0. Naznake problema pri Amerikančevom početnom udarcu javile su se u sedmom i devetom gemu (bilo je 15:30 i 30:30), ali se "Pistol Pete" u oba slučaja uspio izvući dobrim servisima. Drugi je set bio miran do 2:2, kada Safin, s dva velika promašaja i dvostrukom pogreškom, pruža protivniku veliku prednost. Do kraja je bilo dosta uzbuđenja s obje strane - kod 3:2 Safin je sjajnom forhend-paralelom došao do 40:40 i Sampras je opet osjetio pritisak na vlastitom početnom udarcu, ali i opet reagirao vrhunskim servisima. U slijedećoj igri Rus s tri promašaja i dvostrukom donosi konačnu odluku. Na Samprasovom servisu za meč je bilo još malo uzbuđenja, Safin je s dva krasna poteza došao do svoje jedine prilike za "break", ali je ponovno naletio na čvrsti servis. Kraj je bio u stilu - as na drugu meč-loptu, te osigurano prvo mjesto u skupini.

Gustavo Kuerten je ostao u borbi za prvo mjesto na kraju godine zahvaljujući pobjedi protiv Jevgenija Kafeljnikova u dva seta. Prvi je riješen s dva Brazilčeva "breaka", na samom početku meča i u devetoj igri. Između ta dva ključna trenutka, Kuerten je, premda bez uspješnog postotka prvog servisa, uspijevao održavati stečenu prednost. Drugi je set bio zanimljiviji, Kafeljnikov je u trećoj igri oduzeo servis i uspio konsolidirati "break". Nakon petog gema Kuerten je u izmjeni strana zatražio pomoć zbog boli u nogama i nakon liječničkog time-outa zaigrao kao preporođen - odmah je vratio izgubljeni servis, a nedugo potom uspješnim serviranjem natovario dodatni pritisak na leđa Kafeljnikova. Rus nije izdržao, kod 5:4 za Kuertena propustio je 30:0 i prednost, a potom popustio na drugoj Brazilčevoj meč-lopti. U polufinalu će se "Guga", osim sa stalnim bolovima u leđima i nogama, morati boriti i s probuđenim Peteom Samprasom, no, ako zaigra kao danas ili kao protiv Normana, mogao bi iznenaditi.

Andre Agassi je zagrijavanje za polufinale protiv Marata Safina obavio uvjerljivom pobjedom nad već eliminiranim Magnusom Normanom, koji se trudio postići bar počasnu pobjedu. Protiv razigranog Agassija, međutim, nije mogao, jedan "break" u prvom i dva u drugom setu bila su dostatna za savršen pohod "veličanstvenog ćelavca" kroz zelenu skupinu.

Rezultati:

Crvena skupina:
Pete Sampras(SAD) - Marat Safin(Rus) 6:3,6:2

1. Pete Sampras(SAD) 2 1
2. Marat Safin(Rus) 2 1
3. Alex Corretja(Špa) 1 2
4. Lleyton Hewitt(Aus) 1 2

Zelena skupina:
Andre Agassi(SAD) - Magnus Norman(Šve) 6:3,6:2
Gustavo Kuerten(Bra) - Jevgenij Kafeljnikov(Rus) 6:3,6:4

1. Andre Agassi(SAD) 3 0
2. Gustavo Kuerten(Bra) 2 1
3. Jevgenij Kafeljnikov(Rus) 1 2
4. Magnus Norman(Šve) 0 3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!