Tenis

ATP Masters kup: Agassi i Kuerten u finalu

Ivor Krapac • subota, 02.12.2000.

Ni polufinalni susreti ATP Masters kupa u Lisabonu nisu donijeli rješenje dvojbe oko prvog igrača svijeta na kraju 2000., a Gustavo Kuerten je, premda je to na početku turnira djelovalo kao čista teorija, na korak do sjajnog ostvarenja. Tomu je, uz Brazilčevu veliku pobjedu nad Peteom Samprasom, zaslužan i uspjeh Andrea Agassija protiv još uvijek prvoplasiranog Marata Safina. Kuerten je, dakle, ako pobijedi na turniru, u prilici doći do dvostrukog slavlja.

Protiv Samprasa je već napravio odličan posao okrenuvši zaostatak nakon izgubljenog prvog seta. Uzbuđenja su počela vrlo rano, jer je Kuerten loše započeo, izgubio svoj prvi servis-gem uz dvije dvostruke pogreške i nekoliko promašaja. Sampras je brzo došao do 3:0, podsjetivši na početak iz briljantnog nastupa protiv Safina. Nastavak, međutim, nije bio u tom stilu, Sampras je u petoj igri napravio dvije dvostruke i nekoliko pogrešaka u izlasku na mrežu, te, propustivši 40:15, pomogao Kuertenu da se vrati u ravnopravan položaj. Kod 3:3 opet je bilo "vruće" na servisu "Pistol Petea", no Kuerten nije uspio iskoristiti dvije prilike za "break". U dvanaestoj igri Sampras je opasno zaprijetio, ali i propustio tri set-lopte, pa se prvi dio meča morao rješavati u "tie-breaku". Tu je također bilo uzbudljivo, Kuerten je dvaput imao prednost oduzetog servisa, ali se Sampras oba puta ekspresno vratio i u samoj završnici, kod 5:4, stekao odlučujuću prednost, koju na svom servisu nije ispustio. Drugi je set riješen na samom početku - Kuerten je u prvoj igri imao dosta problema na svom servisu, ali Sampras nije uspio doći dalje od izjednačenja, da bi odmah potom, u slijedećem gemu, "Guga" došao do odlučujuće prednosti jednog "breaka". Treći je set također bio uzbudljiv na samom početku, prve dvije igre su ponudile šest prilika za "break", no prvo je Sampras izvukao 15:40, a potom Kuerten spašava 0:40 i prednost. Posljednje je udarce "Pistol Pete" primio u završnici seta, prvo je izgubio servis kod 4:4, a potom, na Kuertenovom servisu za meč, nije uspio iskoristiti 15:40. Na kraju je Kuerten, premda dosta umoran i opterećen bolnim leđima, ipak mogao proslaviti veliki uspjeh sa svojim brojnim navijačima.

Konačni uspjeh će, međutim, morati potražiti protiv raspoloženog Andrea Agassija, koji još ne zna za poraz na ovogodišnjem Mastersu. U samom početku drugog polufinala opasniji je bio Marat Safin, Agassi je u drugoj igri morao spašavati čak četiri "break"-lopte. Kod 2:2 proradilo je Amerikančevo najjače oružje, retern, pa se Safin morao suočiti s prvim gubitkom servisa. U sedmoj je igri Safin pri jednoj promjeni pravca kretanja nezgodno stao, osjetio bol u nozi, što je Agassiju pružilo novu priliku za "break", no Amerikanac je ne koristi. Kod 5:3 ruski je tenisač je opet krivo stao, u pitanju je bila ista, desna noga, pa je nakon izgubljenog prvog poena (0:15) morao zatražiti pomoć fizioterapeuta. U liječničkom je time-outu dobio čvrstu bandažu oko desnog stopala i nekoliko tableta za smirenje bolova, no ništa nije pomoglo, pa je Agassi lako odjurio do novog "breaka" i prvog seta. Drugi je prošao u stalnim problemima za Safina, često je bio suočen s mogućnošću gubitka servisa, no popustio je tek kod 4:3. Agassi je potom lakoćom zaključio meč na vlastitom servisu, osiguravši priliku da, nakon dobrog početka godine, 2000. i završi u stilu.

Rezultati polufinala:

Andre Agassi(SAD) - Marat Safin(Rus) 6:3,6:3
Gustavo Kuerten(Bra) - Pete Sampras(SAD) 6:7(5),6:3,6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!