Ostali sportovi

Terry Fox Run 17. rujna na Jarunu

Sportnet • četvrtak, 14.09.2006.

Suorganizatori: Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Uprava Jaruna, MPG d.o.o. i hotel The Regent Esplanade Zagreb pozivaju građane da se pridruže već tradicionalnoj, sedmoj po redu utrci Terry Fox Run...

Pokrovitelji humanitarne akcije Terry Fox Run, prva dama Milka Mesić, ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ove će godine svojim dolaskom na Jarun podržati akciju. Prihod od akcije namijenjen je dječjem onkološkom odjelu Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice". Donacijama mnogih tvrtki i građana do sada je prikupljeno gotovo POLA MILIJUNA KUNA.

U nedjelju, 17. rujna na Malom jarunskom jezeru za građane će biti organiziran spektakularni koncert koji počinje u 14.30 sati. Na koncertu će nastupiti: Ivana Kindl, Lana Klingor, Vlatka Pokos, Soul Fingersi, General Woo, Žan Jakopač (iz Šo Mazgoon), Mladen Burnać i Leo. Početak utrke zakazan je za 16 sati, a humanitarnoj prodaji majica, kanadskih palačinki, štrukli, kobasica te ostalih proizvoda donatora na štandovima pomoći će brojne medijski poznate osobe poput Gordana Kožulja, Ane Sršen, Tatjane Jurić, Marija Mlinarića, Jelene Perčin, Karmele Vukov Colić, Monike Kravić i drugih.

Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Uprava Jaruna, MPG d.o.o i hotel The Regent Esplanade Zagreb pozivaju poslovnu zajednicu i građane Zagreba da svojim dolaskom i kupnjom majica podrže ovu humanitarnu akciju. Sudjelovati se može na razne načine: hodati, trčati, rolati, voziti bicikl!

Terry Fox Run se svake godine trči u cijelom svijetu u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi skupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je na utrku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Uspio je pretrčati pola Kanade no utrku, nažalost, nije uspio završiti. Bolest se vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Teryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula je akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja svijeta.

Organizatori zahvaljuju svim medijski poznatim osobama, volonterima i građanima koji su 9. rujna prodajom majica na štandu u Bogovićevoj ulici pomogli prikupljanju sredstava za kupnju potrebne opreme za dječji onkološki odjel Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice".

Prof. dr. Tomislav Franjo Hajnžić, voditelj onkološkog odjela i predstojnik Klinike, izjavio je: "Nakon što je u katastrofalnom požaru na 100. godišnjicu postojanja dječji onkološki odjel Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" kompletno obnovljen, u modernim prostorima kompletira se medicinska oprema da Klinika bude na višem nivou. Upravo zbog tog razloga želimo pozvati građane da sudjeluju u što većem broju kako bi se mogla nabaviti nova medicinska oprema; infuzijske pumpe za davanje lijekova, monitori za praćenje stanja pacijenata te specijalni filtri za sterilizaciju zraka u sobama za izolaciju koji su neophodni, a bit će od iznimne pomoći bolesnicima dječje dobi sa zloćudnim tumorima".

"Prije sedam godina utrkom smo prikupili 15, a već prošle godine 380.000 kuna. Zbog ovolika zanimanja građana ove se godine nadamo svoti većoj od 500.000 kuna", rekao je dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, te je naveo da u svijetu od raka godišnje obolijeva 10 milijuna ljudi, a umire sedam milijuna. "Procjenjuje se da će 2020. u svijetu od raka godišnje obolijevati 15 milijuna ljudi. Prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj od raka godišnje oboli 20 tisuća, a umire 13 tisuća stanovnika. To su stravični podaci koji na grub, ali, nažalost, istinit način ilustriraju činjenično stanje - zloćudni tumori Hrvatskoj nepovratno oduzimaju ono što joj je najdragocjenije, a to su ljudi. Rak nije problem samo starijih dobnih skupina, već i važan uzrok prerane smrti u reproduktivnoj i dječjoj dobi. I upravo u tom kontekstu Hrvatska liga protiv raka će nastaviti podupirati ovu humanitarnu akciju."

G. Claude Demers, otpravnik poslova Kanade, ovom je prigodom izjavio: "Prošle smo godine sakupili 380 tisuća kuna kako bismo omogućili daljnja istraživanja te opake bolesti, a ove smo godine pripremili više aktivnosti kojima želimo sakupiti još novca kako bismo spasili više života".

G. Torbjörn Bodin, generalni direktor hotela The Regent Esplanade Zagreb, je kazao: "Hotel The Regent Esplanade Zagreb veoma je ponosan što je jedan od suorganizatora ovogodišnje Terry Fox humanitarne utrke kako bi se sa što više zalaganja uključio u borbu protiv raka, te opake bolesti koja oduzima toliko života svake godine, ostavljajući za sobom tugu i nemoć"

Plivač Gordan Kožulj izjavio je: "Bilo bi odlično kad bi se ovakve akcije češće održavale. Sve je više ljudi oboljelih od raka, a mi smo ti koji im ovakvim malim gestama možemo pomoći. Ovim putem pozivam sve ljude dobre volje da se u što većem broju odazovu akciji"

Ana Sršen, paraolimpijka, istaknula je: "Raduje me što ću i ove godine podržati ovu hvale vrijednu humanitarnu akciju te se nadam kako će odaziv građana biti još veći".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!