Nogomet

FIFA ograničava broj stranaca i mijenja kalendar igranja?

Bernard Jurišić, HINA • ponedjeljak, 04.12.2006.

Predsjednik Fife Joseph Blatter ponovno je podržao ideju o ograničenju broja stranih nogometaša u klubovima. U intervjuu za njemački magazin "Kicker" Blatter se zalažio za model "šest plus pet", po kojem bi svaki klub morao u momčadi imati šest domaćih igrača. Nedavno je FIFA s Međunarodnom udrugom nogometaša (FIFpro) potpisala memorandum razumijevanja o modelu "šest plus pet"...

Blatter ističe kako će se model "šest plus pet" uvoditi postupno, kako bi se zaštitilo klubove koji su sklopili dugogodišnje ugovore sa stranim nogometašima. On smatra da će ograničenje broja stranih nogometaša ojačati povezanost klubova i navijača, te da će domaći talenti dobiti priliku da se iskažu.

Predsjednik Fife ističe da ograničenje broja stranih nogometaša nije u sukobu sa zakonima Europske unije, koji jamče slobodu kretanja radne snage. "Nogometaši nisu obični radnici", dodaje Blatter.

Podršku modelu "šest plus pet" izrazio je prvi čovjek Bayerna Franz Beckenbauer. Oštro protivljenje ograničenju broja stranih nogometaša iskazao je trener Arsenala Arsene Wenger, koji smatra da je to loše za nogomet, te da to vodi u prosječnost.

S obzirom na financijsku i svaku drugu moć i broj stranaca koji egzistiraju u najjačim europskim klubovima, ova tema mogla bi dodatno rasplamsati sukob između Fife i skupine G-14, koja okuplja najmoćnije europske nogometne klubove.

Predsjednik Fife predložio je i da nogometna sezona traje od kraja veljače do kraja studenoga. Tada bi u zimskoj pauzi reprezentacije mogle igrati kvalifikacijske utakmice za kontinentalna i svjetska prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!