Nogomet

Barcelona na konopcima

Tomislav Pacak • utorak, 05.12.2006.

Utakmica večeri u Ligi prvaka svakako je dvoboj Barcelone i Werdera u kojem će Rijkaardova momčad pokušati izbjeći sudbinu prvog europskog prvaka koji nije uspio proći u drugi krug natjecanja. Da bi u tome uspjeli, Katalonci moraju svladati prvoplasiranu momčad Bundeslige, što neće biti nimalo lako sudeći prema igrama Werdera u posljednje vrijeme...

Werder je pobjedom protiv Chelseaja doveo Barcelonu u vrlo neugodnu situaciju, Katalonci moraju svladati momčad iz Bremena kako bi se ugurali u drugi krug. Poznavajući igru Werdera, teško je očekivati da Nijemci mogu čuvati 0:0, zna to i Frank Rijkaard: "Oni ovdje dolaze pobijediti, a ne remizirati. Vidjet ćemo što će se dogoditi na terenu, ali bit će pritiska i na njima nakon što posljednjih dana govore da su bolja momčad od nas u zadnje vrijeme."

Werderov optimizam ima jake temelje - Nijemci igraju dobro u Bundesligi, pobjedom nad Herthom od 3:1 preuzeli su čelo ljestvice, a iznad očekivanja ide i u Ligi prvaka. Nakon što su lani glatko izgubili oba susreta od Barcelone, u 2. kolu ove sezone bili su kod kuće i bolja momčad iako su se na kraju morali zadovoljiti bodom.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Osim vlastitih dobrih igara, Nijemcima razlozi za optimizam mogu biti i ozljede ključnih igrača Barcelone, prije svih Eto'oa i Messija. Istina, Rijkaardova škvadra već neko vrijeme gura bez njih, no zamijeniti dvije takve klase jednostavn je nemoguće. Veliki teret u napadu pao je na leđa Eiudura Gudjohnsena, Islanđanin je odličan igrač, no neće mu biti lako nositi večeras pritisak da Barca mora zabiti da bi prošla dalje. Najviše se, jasno, očekuje od Ronaldinha kojeg je Rijkaard odmarao u subotu protiv Levantea (1:1) kako bi spreman dočekao ključnu utakmicu za Barcu ove jeseni.

Nizozemski trener na klupi Barcelone ne razmišlja o neuspjehu: "Nisam spreman razmišljati o bilo čemu osim pobjeđivanju. Moramo pobijediti, to je jedina opcija, stoga idemo u napad od starta. Werder je fizički jaka momčad, imaju nekoliko visokih pojedinaca, to može biti problem za nas. Igraju otvoreno, slično i kod kuće i na strani. Činjenica da obje momčadi žele igrati nogomet garantiraju zanimljivu utakmicu."

Rijkaardov suparnika, Thomas Schaaf, priznao je da bi bio jako razočaran ako njegova momčad ne prođe dalje: "Bilo bi teško prihvatiti da s 10 bodova ne prođemo dalje. Ali ako prođemo, to bi bilo senzacionalno, jer kad su izvučene skupine svi su vidjeli Chelsea i Barcelonu kao favorite. Nema straha, samo respekt. Igrači se vesele atmosferi i moraju biti inspirini njome."

Večerašnji dvoboj Barce i Werdera svakako je 'šlager' kola, možda i dosadašnjeg dijela Lige prvaka. Obje momčadi igraju otvoren, napadački i atraktivan nogomet, a velika rezultatska težina dvoboja daje posebnu draž koja nije česta u grupnom dijelu natjecanja. Može li zaista Werder napraviti podvig i iz natjecanja izbaciti aktualnog europskog prvaka?

Drugdje će se uglavnom igrati za prestiž. Chelsea je domaćin Levskom i teško je za očekivati da će Englezi propustiti priliku upisati nova tri boda i tako zacementirati prvo mjesto u skupini A. Skupina B donosi dvoboj velikana, Bayerna i Intera, koji će se lišeni veće rezultatske neizvjesnosti boriti za prvo mjesto; Interu treba pobjeda da bi preskočio Nijemce i osvetio se za domaći poraz, a usput Talijani love i 12. uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima čime bi srušili klupski rekord.

Ni najmanje nedoumica nema u skupini C gdje je Liverpool osigurao prvo mjesto, PSV drugo, Bordeaux treće, a Galatasaray četvrto, pa večerašnji susreti nemaju posebnu draž. Zanimljivo bi moglo biti u skupini D, iako je teško za očekivati da Roma kod kuće izgubi od sigurne Valencije, što bi onda dalo nadu Šahtaru da pobjedom u Pireju prođe dalje. Ukrajincima je primaran zadatak ipak ne izgubiti od Olympiacosa i tako izboriti nastavak europskog puta u Kupu Uefe...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!