Automoto

Curtain poklonio naslov Charpentieru

Ivan Milatić • nedjelja, 08.10.2006.

Danas je na stazi Magny Cours vožena 12., posljednja utrka sezone, u klasama superbike i supersport. I dok je Troy Bayliss naslov osvojio prošloga tjedna, prvak u supersportu odlučen je u Francuskoj na bizaran način. Vodeći u ukupnom poretku Curtain apsurdnim je padom u trenu uništio čitavu sezonu i titulu poklonio Charpentieru koji je na taj način obranio prošlogodišnji naslov....

Utrka nije bila posebno zanimljiva jer su gotovo svi njezini sudionici kalkulirali. Jedini koji je prijetio Curtainu bio je David Checa bez obzira na činjenicu što su obojica u sedlu Yamahe. Curtain nije imao nikakvog razloga bojati se Chece jer si je dovoljno zla napravio sam. Dokazao je to u osmom krugu, kada je bez ičije pomoći sam sebe bacio u vjetar zajedno sa svojim motorom R6 i svjetskim naslovom za kojega su svi mislili da ga već ima u džepu. U pijesku pored staze ostali su i snovi Yamahe da će prekinuti monopol Honde koji se s ovom godinom popeo na pet uzastopnih pobjedničkih sezona.

U tom trenutku sve se promijenilo, pobijediti je mogao i Turčin Sofuoglu, jer bi Charpentier bez obzira na sve osvojio naslov. No Francuz je gladan pobjeda i na domaćoj stazi nakon ne previše sretne sezone želio se dokazati. Na polovini utrke preuzeo je vodstvo ispred Sofuoglua, a pobjednik je odlučen tri kruga prije kraja kada je Turčin "povukao ručnu" i utrku završio sa dvije i pol sekunde zaostatka za novim-starim prvakom.

Kada je SBK u pitanju na trenutke se činilo kao da je riječ o prvoj, a ne posljednjoj utrci sezone. Corser je najbolje startao u prvu utrku, ali nakon nekoliko zavoja vodstvo je preuzeo Haga. Velika skupina spremala se zaključiti prvi krug kada je pokazana crvena zastava zbog ulja na stazi. Nakon drugog starta ispred svih su Toseland i Corser koji se izmjenjuju u vodstvu. Krajem devetoga kruga na scenu je stupio Japanac Noriuki Haga koji je najprije postavio rekord staze, potom sustigao i prestigao Baylissa, a prije kraja desetoga kruga isto je učinio i sa Toselandom i stao uz kotač vodećemu Corseru.

Haga je jedini vozio ispod minute i 41 sekunde i Corser mu se nije uspio oduprijeti, ali to je pošlo za rukom Toselandu. Spomenuti kvartet na kraju 14. kruga postao je kvintet jer mu se pridružio Kagayama. Dva kruga prije kraja prve utrke četvorka je još u igri za pobjedu. Toseland je bio najprecizniji u vožnji pobijedivši Hagu, Corsera i Balylissa.

U drugoj utrci opet je najbolje startao Corser i iznenadio Toselanda koji je već u prvom krugu zaostao sekundu. U četvrtom krugu Bayliss popravlja danas postavljeni rekord staze (Haga). Od toga trenutka novi je svjetski prvak vozio besprijekornu utrku i zaključio sezonu pobijedivši redom prvaka iz 2005 (Corser) i 2004 (Toselanda).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!