Nogomet

Jerko Leko načeo mrežu

Maja Giljanović • subota, 16.12.2006.

18. kolo francuskog prvenstva obilježeno je spektakularnim golovima, uspjesima domaćina te iznenađujućim porazom pretendenata na Ligu prvaka, Lillea. Hrvatski reprezentativac Jerko Leko bio je strijelac za Monaco...

Momčad Jerka Leke ugostila je drugu ponajbolju gostujuću momčad, Perrinov Sochaux koji je u devet dosad odigranih utakmica na starni upisao čak šest pobjeda. Međutim, domaćini su sjajno otvorili susret i to prekrasnim volejem Leke u 6. minuti. Na ubačaj Giveta, hrvatski je reprezentativac sjajno reagirao te se po prvi put u sezoni upisao na listu strijelaca. Sochaux preko Birse umalo odmah izjednačava, a prigode se redaju s obje strane. U 25. opasan je Kallon, ali sa same crte spašava Afolabi. U 27. gosti opet uzvraćaju, ali Isabeyev udarac brani Roma. U nastavku, Lekin šut kroti Richert, u 58. Toure prijeti iz slobodnog udarca, a u 59. pridošlica upravo iz Sochauxa, Menez, povisuje vodstvo. Samo minutu kasnije isti je igrač mogao i definitivno riješiti pitanje pobjednika, ali se ne snalazi najbolje. Ipak, okruglih 3:0 u 88. minuti postavlja Toure.

Nancyjeva obrana, druga najbolja (iza Lyonove) u ligi je u susretu s Marseilleom praktički ostala besposlena. Sreća domaćinova što im je u goste stigla momčad koja je u posljednjih osam utakmica ubilježila tek jednu pobjedu te im omogućila prekid niza od tri domaće utakmice bez pobjede. Olympiqueu nije pomogao ni po prvi put u startnoj postavi Djibril Cisse te je Emonova ekipa ubilježila i sedmi ovosezonski poraz. Nancy je u vodstvo stigao u 43. minuti golom Gavanona iz slobodnog udarca koji je Carrassoa ostavio potpuno nemoćnim. U 54. Niang prijeti, ali je neuspješan iz, pokazat će se, jedine gostujuće prigode na cijelom susretu. Konačan rezultat postavlja u 71. Brazilac Kim.

Saint Etienne je, pak, ubilježio šestu uzastopnu pobjedu na domaćem terenu. Momčad trenera Ivana Hašeka je uoči susreta s Valencienneom, naime, na svom Geoffroy Guichardu od mogućih 27 upisala 21 bod te se s pravom nada povratku u Europu nakon čak 23 godine pauze. Momčad Valenciennea se, pak, sa svojom gostujućom statistikom (1 remi, 8 poraza) i nije imala čemu previše nadati. St Etienne je u vodstvo doveo Ilan u 36. koji je tako nastavio sjajnu formu iskazanu na prošlotjednom gostovanje kod Lillea kojem je zabio dva zgoditka. U 45. Feindouno umalo podebljava, ali Penneteau sjajno brani. U 79. Gvinejac je ponovno neprecizan, međutim, minutu kasnije povisuje na 2:0. Konačan rezultat, najljepšim golom večeri, postavlja u 83. minuti Landrin.

Tek drugu ovosezonsku pobjedu ubilježio je fenjeraš Sedan i to protiv Lillea kojem je tako zaustavljen niz od 10 utakmica bez poraza. Gosti su stigli glasno najavljujući lov na sva tri boda, a odigrali su sramotno lošu utakmicu. Domaćin je imperativno trebao pobjedu te je trener Pasqualetti startao s čak pet napadača. Rizik mu se isplatio već u 29. kada Sedan u vodstvo dovodi Pujol. U 33. strijelac je i Marin. Do kraja susreta vrijedi još izdvojiti tek udarca Belhadja sa 25 m kojeg Malicki zaustavlja te sprečava pravu rezultatsku katastrofu. Teško će ovakav pristup Lillea dati rezultata u osmini finala LP i susretima s Manhesterom.

Dvoboj momčadi plasiranih po sredini ljestvice odigran je u Le Mansu koji je ugostio ekipu Toulousea. Domaćin je ubilježio prvu pobjedu nakon slavlja protiv Auxerrea još u 12. kolu. U 31. minuti na Fanchoneov slobodan udarac obrana ljubičastih te vratar Douchez slabo reagiraju te Srbin Baša spretno koristi nastalu zbrku. U 51. Fanchone je i sam umalo strijelac. U 60. Duillard propušta podebljati vodstvo, a u 74. Grafite je neprecizan licem u lice s gostujućim golmanom. Propuštene prigode im se ipak ne obijaju o glavu jer u 77. minuti Romaric dalekometnim udarcem hvata Doucheza na spavanju i postavlja konačnih 2:0.

Rennes je ugostio Troyes tražeći treću uzastopnu pobjedu dok je gost stigao u Bretanju sačuvati niz od tri utakmice bez poraza. Upravo taj je rasplet u 6. minuti nagovijestio Gigliotti dovevši goste u vodstvo. U 21. Lachuer ne realizira stopostotnu prigodu, a i u 33. je neprecizan i Briand. U 47. Utaka prolazi sve, ali sa same gol linije spašava Sanz. U 55. isti igrač ponovno spašava Troyes, ovaj put brani Sorlinov pokušaj. Ipak, presing domaćina se isplatio u 72. minuti kada Briand postavlja konačnih 1:1.

Najnegledljiviju utakmicu kola odigrali su u Nantesu kanarinci protiv momčadi Bordeauxa. Jedino vrijedno spomena su 52. minuta i pokušaj Wendela kojeg vratar domaćina Stojković brani te 75. i udarac Da Roche nakon kojeg Roma uzvraća jednako atraktivnom intervencijom.

Sutra su na rasporedu tri susreta i to: PSG - Nice, Auxerre - Lorient te derbi 18. kola, Lens - Lyon.

Rezultati, 18. kolo: St Etienne - Valenciennes 3:0, Sedan - Lille 2:0, Monaco - Sochaux 3:0, Nancy - Marseille 2:0, Nantes - Bordeaux 0:0, Rennes - Troyes 1:1, Le Mans - Toulouse 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!