Nogomet

Derbi s okusom povijesti

Maja Giljanović • petak, 22.12.2006.

Sjajnu su predstavu na vrućem Velodromeu ponudili igrači Olympiquea i Saint Etiennea u prvoj utakmici 19. kola francuskog prvenstva. Na kraju su slavili ipak domaćini…

Dvoboj uoči starta susreta sedmoplasiranog domaćina i trećeplasirane ekipe trenera Hašeka prezentirao je odličan nogomet s obiljem prigoda s obje strane i što je puno važnije za rasprodani Velodrome pobjedu Marseillea. Čekat će tako gosti i dalje na sva tri boda koja su posljednji put osvojili još 1979. (5:3). Albert Emon će zasigurno biti presretan ishodom utakmice u koju je njegova ekipa ušla s poražavajućom statistikom: dvije pobjede, jedan remi te čak šest poraza ili s 11 osvojenih bodova u posljednjih 12 utakmica.

S druge strane, Saint Etienne je neigranjem Ilana oslabljen krenuo u utakmicu, a i Piquionneu jamačno nije svejedno otkako je u javnost izašla informacija o zainteresiranosti velikog Lyona tj. predsjednika Jean-Michel Aulasa. Drugi najbolji napad lige i onako ima dovoljno problema; naime dvije trećine golova zabili su na svom Geoffroy-Guichardu, ali na strani su sasvim prosječni s osvojenih sedam bodova u osam utakmica (zadnja pobjeda još u kolovozu kod Monaca).

Marseille je odlično otvorio susret šansom u 2. minuti Nasrija, a već u 9. Cisse proslavlja svoj debi od prve minute pred domaćim navijačima i dovodi OM u vodstvo. U 29. Heinz prijeti izjednačenjem, ali Carrasso je na mjestu. U 34. domaći je vratar zajedno s Zubarom umalo skuhao autogol, ali je u posljednji tren uhvatio loptu na samoj gol-liniji. U 37. opasan je i Sable, a u 45. Niang zamalo podebljava vodstvo. Sjajnom intervencijom Janot ostavlja goste u igri da bi tek minutu kasnije Heinz poravnao. Carrasso je u dva navrata izvrsno reagirao ispred Feindouna te Piquionnea, ali Čehov udarac donosi St Etienneu zasluženo izjednačenje.

U nastavku domaćin preko Nianga propušta prvu izgledniju prigodu u 49. minuti, s druge strane u 52. iz slobodnog udarca prijeti Piquionne. Vodstvo, ali i pobjedu, pak, u 63. donosi Pagis koji nakon još jedne u nizu fantastičnih Janotovih obrana ipak pronalazi put k mreži. Najveću prigodu za izjednačenje je u 75. propustio nakon Biloševe asistencije Piquionne.

Vrlo vrijedna pobjeda Marseillea znači i mirn(ij)e praznike jer se održao korak u borbi za plasman u Europu. Naime, 30 bodova znači tek dva zaostatka za drugoplasiranim Lensom.

Sutra se igraju svi preostali susreti 19. kola, a sastaju se: Sochaux - Nancy, Troyes - PSG, Lyon - Monaco, Nice - Lens, Lille - Auxerre, Bordeaux - Le Mans, Lorient - Rennes, Toulouse - Nantes i Valenciennes - Sedan.

Rezultati, 19. kolo: Marseille - Saint Etienne 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!