Zimski sportovi

Mancuso najbrža u Italiji

Nikola Božić • petak, 19.01.2007.

Unatoč velikim problemima s vremenskim (ne)prilikama, u talijanskoj Cortini d'Ampezzo danas je ipak održan superveleslalom za djevojke. Odličnom vožnjom Amerkanka Julia Mancuso slavi svoju treću pobjedu u karijeri...

Kiša, jak vjetar te previsoka temperatura umalo da su pokvarili početak skijaškog vikenda u talijanskoj Cortini. Suočen s navedenim problemima, organizator natjecanja bio je prisiljen odgađati početak utrke nekoliko puta te je utrka konačno počela u 14 sati, iako je start bio planiran za 10:30. No, najbolje se svjetske skijašice nisu dale previše dekoncentrirati te na vrhu možemo vidjeti više-manje poznata lica.

Amerikanka Julia Mancuso pokazuje da je trenutno u vrhunskoj formi te odličnom vožnjom, prije svega u gornjem dijelu staze, dolazi do svoje treće pobjede u karijeri, prve u superveleslalomu. Iza Mancuso, na samo 33 stotinki zaostatka, smjestila se Austrijanka Nicole Hosp, čime je izjednačila svoj najbolji plasman sezone u ovoj disciplini. Kraljica Cortine, Austrijanka Renate Goetschl nije uspjela ponoviti uspjeh iz prošle sezone kada je slavila u oba superveleslaloma. Za današnjom pobjednicom zaostala je stotinku više od Hosp, dakle 34 stotinke sekunde.

Jedna od glavnih favoritkinja za današnju pobjedu, Amerikanka Lindsey Kildow, izgubila je šansu za pobjedu u gornjem dijelu staze, kada je zaostajala velikih osam desetinki sekunde. Ipak, Amerikanka uspijeva nadoknaditi dio zaostatka te se na kraju mora zadovoljiti četvrtim mjestom i zaostatkom od samo 39 stotinki. Diobu četvrtog mjesta, a ujedno i prve ovosezonske bodove u ovoj disciplini, osvaja Austrijanka Andrea Fischbacher. Šestim mjestom Šveđanka Anja Paerson donekle najavljuje da je kriza uzrokovana izlijetanjima sa zadnjih utrka iza nje, no zaostatak je velik i vrlo lako se može dogoditi da Šveđanka ostane bez medalja na predstojećem Svjetskom prvenstvu pred njezinim navijačima.

Razočarala je vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Austrijanka Marlies Schild. Nakon agresivnog početka, Austrijanka odustaje već u gornjem dijelu staze. No, i unatoč ovom odustajanju Austrijanka ipak zadržava vodstvo u ukupnom poretku, dok se današnja pobjednica popela na treće mjesto. Sutra se u Cortini vozi spust, nadajmo se s manje problema nego danas.

Cortina d'Ampezzo, superveleslalom:
1. J. Mancuso (SAD) 1:16,25
2. N. Hosp (AUT) +0,33
3. R. Goetschl (AUT) +0,34
4. L. Kildow (SAD) +0,39
. A. Fischbacher (AUT) +0,39
6. A. Paerson (ŠVE) +0,70
7. S. Berger (AUT) +0,87
8. N. Fanchini (ITA) +0,89
. J.L. Vikarby (ŠVE) +0,89
10. P. Haltmayr (NJE) +0,93...

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. M. Schild (AUT) 881 bod
2. N. Hosp (AUT) 828
3. J. Mancuso (SAD) 634
4. R. Goetschl (AUT) 601
5. L. Kildow (SAD) 578
6. K. Zettel (AUT) 562
7. A. Paerson (ŠVE) 484
8. S. Zahrobska (ČEŠ) 390
9. M. Kirchgasser (AUT) 379
10. T. Poutiainen (FIN) 358
...
13. A. Jelušić (HRV) 286...

Poredak u superveleslalomu (nakon tri utrke):
1. R. Goetschl (AUT) 260 bodova
2. N. Hosp (AUT) 196
3. L. Kildow (SAD) 130...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!