Ostali sportovi

Preživjeli iz "zelenog pakla"

Sportnet • petak, 27.10.2006.

Jungle Marathon predstavlja jedno od najtežih i najopasnijih sportskih događanja na svijetu: 200 kilometara kroz središte brazilske džungle. Ove su godine 62 natjecatelja prošli šest krugova na ekstremnim terenima po nehumanim uvjetima (vlaga i vrućina)...

Prepušteni sami sebi, natjecatelji su također sami morali nositi vlastitu opremu, vodu i potrepštine. Austrijanac Christian Schiester dao je cijeloga sebe - uključujući i kožu sa svojih stopala - kako bi osvojio treće mjesto. Razgovaramo o opasnostima koje su vrebale na stazi i o tome kako se transformirao u jaguara.

Slika 3 od 4.

Da ti se kojim slučajem neki zeleni aktivist koji je sakupljao potpise protiv sječe prašume našao na putu između 6. i 15. listopada, tada...
"...Bio bih ga potjerao i umjesto toga agitirao za izgradnju autoceste s četiri trake! Ne, ozbiljno - vidio sam čistinu, posječenu i spaljenu šumu, što me je uistinu šokiralo. Zločin je sjeći prašumu, ne samo zbog njezine ljepote već ponajviše zbog raznolikosti njene prirode, zbog rijetkih biljaka i životinja koje još uvijek nisu poznate široj javnosti."

Kako bi rangirao patnje koje su iziskivale naprezanja do krajnjih granica izdržljivosti?
"Na prvo mjesto bih stavio četiri centimetra duge ose, čiji su ubodi tako bolni da vas tjeraju da trčite čak i kada ste na rubu da kolabirate. Zatim slijede komarci i na kraju krpelji - imao sam 20 uboda krpelja. Bila je strašna i nevjerojatna vlaga i vrućina od koje vam puls eksplodira."

Slika 2 od 3.

Već ste se u prvom krugu susretali s krajnostima. Zbog velikih pljuskova vjerojatno si morao s povećanim oprezom paziti na zmije i škorpione?
"Pobjednika Maratona iz 2003. godine je već prvog dana ugrizao škorpion. Srećom, s njim je bila ekipa snimatelja koji su ga čamcem odvezli do najbližeg kampa. Inače bi to bilo pogubno za njega. S puno pažnje sam "skenirao" okoliš prije svakog koraka. Male otrovne zmije i nisu bile tako opasne, ali velike boe koje vise na granama drveća zasigurno jesu."

Dok si gazio ili plivao preko močvara i rijeka, također je postojala opasnost od krokodila. Da li si prije početka utrke uvježbavao što učiniti u takvim situacijama?
"Rečeno nam je da nečujno uklizimo u vodu i da plivamo veoma polako i smireno. Ali, ja se toga nisam držao zato što sam uvijek želio ostaviti opasnost iza sebe što je brže moguće. I tako, pola sata nakon što smo preplivali jedan plićak, vojnici su ubili osam i pol metara dugog krokodila."

Slika 1 od 2.

Kako bi preživio u tom neprijateljskom okruženju, uzeo si "identitet" skitnice jaguara - neka vrsta tvog mentalnog trika. U kojim situacijama je to bilo od koristi?
"Kada doživimo svoje okruženje kao neprijateljsko obično uzmičemo, umjesto da se povežemo s njim. Tijekom Marathon des Sable u Sahari transformirao sam se u štedljivu kamilu, tijekom Himalaya Stage Race u stamenog, snažnog jaka. U džungli sam zamislio da sam jaguar, budući je ova životinja broj jedan u hijerarhiji džungle."

Rezultati:
1. Jamie Lowe (GBR) 38:46h
2. Helton (BRA) 39:24h
3. Christian Schiester (AUT) 39:35h

Brojke koje su dovele Christiana do natjecanja u 48 tjedana:
9.166 km trčanja
3.074 km vožnje bicikla u sauni
124 km plivanja
698 tona utega
103 sati teretane

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!