Ostali sportovi

Dva zlata domaćinima

Maja Giljanović • nedjelja, 04.03.2007.

Rasprodana birminghamska Arene svjedočila je jučer izbijanju Velike Britanije na čelo nacija osvajača medalja, dvama zlatima, Nicole Sanders i Phillipsa Idowua...

Sanders je 400 metara istrčala u vremenu od 50.02 postavivši novi nacionalni kao i rekord Commonwealtha, a za cijelu je sekundu bila brža od drugoplasirane Bjeloruskinje Ilone Ušović dok je bronca otišla u Rusiju za Olesiju Žikinu.

U troskoku je Idowu skočio najdalje ove sezone te sa 17.56 postavio novi rekord europskih prvenstava. Drugo je mjesto također ostalo na Otoku Nathana Douglasu, a treći je završio Rus Aleksandar Sergejev.

U visu je Tia Hellebaut umirovila 19 godina star rekord europskih prvenstava Stefke Kostadinove osvojivši zlato s preskočenih 205 centimetara (okušala se i na 209, ali je svjetski rekord Bergqvist ipak odolio raspoloženoj Belgijanki koja je letvicu rušila tek jednom na 199 centimetara). Drugo je mjesto s 196 pripalo di Martino, a brončana je Venelina Veneva s identičnom visinom, ali i većim brojem pokušaja.

Na 1500 metara zlato je otišlo Poljakinji Lidiji Čojekoj koja je s vremenom 4:05.13 na cilj stigla ispred dviju Ruskinja, Natalije Pantaljeve te Olesije Čumakove.

Portugalka Naude Gomes deklasirala je konkurenciju postavivši najbolji ovosezonski rezultat kao i nacionalni rekord skokom od 6.89. Srebro je zaslužila Španjolka Concha Montanes dok je bronca pripala Čehinji Denisi Šerbovoj.

Irac David Gillick na 400 je metara otrčao najbolje ovogodišnje vrijeme, 45.52. Srebro je osvojio Nijemac Bastian Swiilims, a treće je mjesto u posljednjem centimetru utrke izborio domaći predstavnik Robin Tobin.

Utrka na 3000 metara je, pak, rezultatski razočarala jer vrijeme 8:02.44 je najsporije u posljednje 22 godine, ali je zato polučila iznenađenje dana. Zlato je protivno svim prognozama osvojio Talijan Cosimo Caliandro ispred favoriziranog Francuza Bouabdellaha Tahira dok se Jesus Espana morao zadovoljiti broncom.

Motkaši također nisu briljirali. Sva su trojica osvajača odličja preskočila tek 5.71, ali je Danny Eckeru to pošlo za rukom u prvom, Denisu Jurčenku u drugom, a Bjorn Ottu u trećem pokušaju.

Danas su na rasporedu preostala samo finalna natjecanja i to bacanje kugle, troskok, motka, 800 metara, 3000 metara, štafeta 4X400 te sprint u ženskoj konkurenciji, a kod atletičara skok u vis, dalj, 1500 metara, štafeta 4X400, 60 metara te okončanje sedmoboja u kojem Roman Šebrle tri discipline prije kraja (60 metara, motka i 1000 metara) ima 19 bodova prednosti nad Bjelorusom Aleksandrom Pogorelovim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!