Vodeni sportovi

Thorpe: Čist sam!

Maja Giljanović • nedjelja, 01.04.2007.

Australska i svjetska plivačka legenda Ian Thorpe na konferenciji za novinare održanoj u Melbourneu jasno je i glasno poručio: Nevin sam!...

24-godišnji peterostruki olimpijski pobjednik, jedanaesterostruki svjetski prvak s postavljenih 13 svjetskih rekorda tijekom blistave devetogodišnje karijere je, potvrđeno je iz ASADA-e (Ausratslke anti-doping agencije), pod službenom istragom FINA-e koja je otvorila dosje Thorpeya zapečaćem nakon navodno pozitivnog nalaza na testosteron te luteizin.

Thorpe je ponovio da se nikad nije koristio nedozvoljenim kemijskim supstancama te da ne zna kako je došlo do povećanja razine hormona u krvi, ali ustraje da se ne radi o manipulaciji stimulansima. Australski plivački savez je potvrdio da nema dokaza o eventualnom dopingu već se radi o anomaliji koju će liječnički konzilij Dopinške kontrole FINA-e pozorno razmotriti i rasvijetliti aferu koja je ražalostila obožavatelje lika i djela jednog od najvećih sportaša svih vremena.

Australci su mahom stali u obranu svog najuspješnijeg olimpijca u povijesti čemu najbolje svjedoči reakcija australskog premijera Howarda: Bezobzirno i neutemeljeno blaćenje njegova imena ne bi trebalo ni komentirati i pridavati mu pozornost. Dovoljno je reći da mu bezgranično vjerujemo.

Thorpe je potvrdio da će u potpunosti surađivati s glavešinama Arbitražnog suda u Lausannei sve kako bi se što prije skinula ljaga s imena idolu (i UNICEF-ovom ambasadoru) obožavatelja diljem svijeta. U dogovoru s odvjetnikom, najavio je i poduzimanje odgovarajućih koraka jer uznemiruje curenje povjerljivih informacija. Liječnički nalazi su privatna stvar sportaša i ukoliko nema konkretnih dokaza o zlouporabi nevjerojatno je da se stvara neutemeljena atmosfera linča.

Nikad nisam varao i s punim se pravom ponosim svojom karijerom. Težak je ovo udarac, ali dokazat ću da sam čist. U to budite sigurni!, zaključio je Thorpe.

I jesmo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!