Nogomet

Odluka pada u uzvratu

Marin Vuković • srijeda, 04.04.2007.

Nakon večerašnjih utakmica četvrtfinala Lige prvaka i dalje je sve otvoreno. Igrajući gotovo sat vremena s igračem više, Roma je uspjela izboriti prednost uoči puta na Old Trafford, ali ni Manchester United neće biti nezadovoljan ishodom. Hrabrim nastupom na Stamford Bridgeu Valencia uz remi u Španjolsku odnosi i prednost pogotka u gostima...

Iako su izborili pobjedu i na uzvrat putuju s pogotkom prednosti, igrači Rome bit će sasvim sigurno nezadovoljni što uz prednost igrača više i pregršt propuštenih prilika nisu uspjeli uvjerljivije svladati Manchester United. Engleska momčad u Rim je doputovala desetkovana ozljedama sa samo jednim ciljem - postići pogodak u gostima, u čemu su i uspjeli.

Roma je bolje otvorila utakmicu i u početnih nekoliko minuta natjerala gostujuću obranu na nekoliko paničnih reakcija. Ubrzo je uspostavljena ravnoteža na travnjaku, uz nekoliko poluprigoda s obje strane, od kojih valja istaknuti dva opasna slobodna udarca Rome. Ravnoteža je bitno poremećena u 26. minuti kada je Paul Scholes dobio prvi žuti karton zbog niza nepotrebnih prekršaja, a zatim u 35. i drugi zbog čega je i isključen, ostavivši svoju momčad na cjedilu.

Dobivenu brojčanu prednost Roma iskorištava u najbolje vrijeme, krajem prvog poluvremena nakon brzo izvedenog kornera s lijeve strane. Loptu u šesnaestercu dobiva Mancini, ubacuje u sredinu za Rodriga Taddeija koji uz pomoć noge Wesa Browna vara Unitedova vratara.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Krajem prvog dijela gledatelji na stadionu svjedočili su ružnim scenama na tribinama, gdje su se sukobili engleski navijači s talijanskim specijalcima. Nakon nekoliko razbijenih glava i uhićenja onih najagresivnijih, situacija se ipak smirila prije početka drugog dijela.

U nastavku utakmice gosti se nisu povukli, niti je Alex Ferguson povukao poteze kojima bi ojačao svoju obranu. Štoviše, Manchester je i dalje igrao otvoreno, tražeći pogodak u gostima, što je pak s druge strane otvaralo puno prostora večeras vrlo opasnima Francescu Tottiju, Manciniju i Taddeiju.

Dotad prilično samozatajni Cristiano Ronaldo eksplodirao je u 60. minuti utakmice, povukao munjevitu kontru riješivši se trojice igrača Rome i pronašao Ole Gunnara Solskjaera s desne strane. Norvežanin ubacuje preciznu loptu za Waynea Rooneya koji u šesnaestercu zaustavlja loptu prsima i rutinirano trese mrežu za 1:1. Nevjerojatno, ali to je tek prvi Rooneyjev pogodak u Ligi prvaka nakon rujna 2004. godine, kada je u svom prvom nastupu postigao hat-trick Fenerbahceu.

Trener Rome Luciano Spaletti odmah je reagirao uvođenjem novog napadača, Mirka Vučinića što je potez koji se pokazao potpunim pogotkom. Samo četiri minute nakon ulaska u igru, u 66. minuti sjajno reagira nakon odbijene lopte Van Der Sara i donosi Romi pobjednički pogodak.

Prednost od jednog pogotka mogla bi biti ključna za Romin prolazak u polufinale, ali pogodak u gostima Manchesteru otvara mogućnost mirne potrage za jednim pogotkom koji jamči prolaz među četiri najbolje momčadi. Konačan rasplet saznat ćemo za manje od tjedan dana.

Jednako nezadovoljni rezultatom, ako ne i razočaraniji, mogu biti igrači Chelseaja koji nisu uspjeli kapitalizirati ogromnu igračku nadmoć i inicijativu u drugom poluvremenu i na svom Stamford Bridgeu ostvariti povoljan rezultat. Valencia je postigla svoj cilj, došla do pogotka u gostima, a zatim i vješto obranila svoju mrežu unatoč činjenici da su na Stamford Bridge doputovali značajno oslabljeni.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon početnog pritiska Mourinhove momčadi, Valencia je uspjela preuzeti kontrolu nad loptom i razviti svoju igru koja je rezultirala i vodećim pogotkom u 30. minuti utakmice. Loptu je uzeo David Silva i sjurio se prema šesnaestercu domaćih. Kada se činilo da će mu domaća obrana zatvoriti put prema Petru Čechu, odlučio se na udarac i velemajstorski pogodio gornji lijevi kut Chelseajeva gola. Čech nije imao izgleda, Valencia je ušutkala Stamford Bridge.

Domaća se momčad do odmora nije uspjela oporaviti od šoka, ali ih je Jose Mourinho u svlačionici vratio na pravi trag, te postavio taktiku koja je ubrzo pokazala rezultate. U 60. minuti utakmice vratar Canizares je ispucao loptu, ali je njome pronašao Ashleya Colea koji odmah vraća visoku loptu prema šesnaestercu, a tamo je Didier Drogba koji glavom prebacuje loše postavljenog vratara Valencije i diže Stamford Bridge na noge.

Do kraja utakmice Chelsea je pokušao sve ne bi li postigao i vodeći pogodak. Trajala je opsada Valencijina gola, ali je obrana španjolskog kluba uspijevala riješiti sva iskušenja koja su pred njih postavljali engleski vezni red i napad. Na kraju, Valencia na Mestallu odnosi prednost pogotka u gostima, ali pitanje polufinaliste daleko je od riješenog.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!