Nogomet

Nou Camp odahnuo, Roma potvrdila

Marin Vuković, Hrvoje Vuković • utorak, 05.12.2006.

Plavo-crveni dio Katalonije strahovao je bez razloga. Barcelona je u posljednjem kolu po skupinama Lige prvaka potpuno nadigrala Werder Bremen i uz već sigurni Chelsea plasirala se u drugu fazu natjecanja. Jedini preostali upitnik prije zadnjeg kola bila je Roma, koja je pobjedom nad Valencijom također osigurala još dvije utakmice u elitnom natjecanju...

Skupina A: Barca je ipak Barca

"Nož pod grlom" imala je momčad Barcelone prije gostovanja Werder Bremena kojemu je i bod u Španjolskoj osiguravao titulu "katalonskog ubojice" i prolaz među 16 najboljih. Dodate li k tome Messija i Eto'oa u počasnoj loži, tri boda bila su daleko od domaćeg "zagrljaja". Samo četiri minute trebale su Barceloni za prvu pravu šansu, no Eidur Gudjohnsen nespretno reagira na Giulyjev ubačaj. Tri minute kasnije Ronaldinho se ljuti na Deca koji sebično puca špicom, a na drugoj strani Almeidin udarac iz blizine u zadnjem trenutku blokira Puyol.

13. minuta donijela je i vodeći pogodak za Barcelonu. Ronaldinho je izborio slobodni udarac na kojih 17 metara i potom provukao loptu ispod živog zida. Samo pet minuta kasnije Brazilac daje finu loptu za Giulyja na desnoj strani, a ovaj u sredini pronalazi Gudjohnsena za lakih 2:0. Furiozni start zamijenilo je desetak laganih minuta, a potom slijedi sjajna kontra domaćina u kojoj Deco vuče loptu sa svoje polovice dobrih 50-ak metara, daje za Gudjohnsena koji sjajno izbacuje trojicu braniča i pogađa stativu, a odbijenu loptu umjesto u praznu mrežu Giuly šalje na tribine.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugi dio bolje otvaraju Nijemci, pa tako Klose "kopira" Gudjohnsena i nakon mini slaloma ipak ne pogađa mrežu. Na drugoj strani Gudjohnsen pogađa vratara Wiesea u sjajnoj šani, da bi potom Almeida podmetnuo nogu na udarac Diega, ali Valdez je spreman. Pola sata prije kraja jensen je više slučajno pogodio spojnicu, a odbijenu loptu nespremni Almeida šalje u zaborav. U 70. minuti trener Schaaf uvodi Ivana Klasnića, no bez promjene. Deset minuta prije kraja Katalonci su imali šansu dokrajčiti goste, no sjajnu loptu Ronaldinha upropaštava Giuly i susret završava s više nego dovoljnih 2:0 za domaćine.

Chelsea je pak rutinski odradio susret protiv Levskog koji je na kraju završio bez ijednog boda. Englezi su već u drugoj minuti nagovijestili tijek utakmice, kada je Arjen Robben zaobišao vratara i dao povratnu loptu za Ševčenka koji pogađa vratnicu. Slijedi desetak dobrih minuta gostiju, no pravu šansu ponovno stvara Chelsea kada Bridgeov nabačaj Drogba iz voleja završava pokraj vratnice. U 27. minuti Englezi ipak dolaze u vodstvo preko vanjske felše Ševčenka kojeg sjajno upošljava Frank Lampard. Levski se ne predaje i pokušava preko nepreciznog Bardona, da bi domaćini uzvratili s dvije šanse Ševčenka i Carvalha čiji udarac s crte skida Angelov.

U drugom dijelu domaćini su imali više od igre, no nikako nisu mogli potvrditi pobjedu sve do sedam minuta prije kraja, kada Carvalho pronalazi Wrighta-Phillipsa koji postiže svoj prvi pogodak u svom 52. nastupu za momčad iz Londona. Ovom pobjedom Chelsea je osigurao prvo mjesto u skupini, druga je Barcelona, dok u Kup Uefe ide Werder Bremen.

Skupina A
Chelsea - Levski 2:0 (Ševčenko 27', Wright-Phillips 83'), Barcelona - Werder Bremen 2:0 (Ronaldinho 13', Gudjohnsen 18')

Skupina B: Spartak "zimuje", Sporting na odmor

Inter je na gostovanju kod Bayern Muenchena tražio sva tri boda ne bi li preuzeo prvo mjesto u skupini, no najave Talijana drastično su se razlikovale od stanja na terenu. Blijeda i anemična igra obaju momčadi, koje su jedva čekale odlazak u svlačionicu rezultirala je kakvom takvom šansom u 39. minuti kada Sagnol nabacuje za Makaaya, a ovaj glavom šalje loptu s krive strane vratnice. Minutu prije predaha Gonzaleza je greda spriječila od proslave vodećeg pogotka za goste, da bi u drugom dijelu Samuel "isprovocirao" sjajnu obranu Olivera Kahna.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Puno aktivniji nogomet poslije predaha donio nam je i vodeći pogodak Bavaraca nakon sat vremena igre. Makaay je na asistenciju Van Bommela između dvojice čuvara uspio naći put do protivničke mreže i dovesti svoju momčad u vodstvo. Taj rezultat stajao je sve do sudačke nadoknade i obranjenog udarca fabio Grossa nakon čega patrick Vieira pogađa praznu mrežu za konačnih 1:1.

Sporting je pak na svom terenu trebao samo bod protiv Spartaka, no hladan tuš uslijedio je već u sedmoj minuti nakon akcije Bistrova i Jiraneka čiji udarac završava na gredi, a odbijenu loptu Pavljučenko posprema za 0:1. U 16. već je 0:2, a strijelac je Kaliničenko na asistenciju Bistrova. Domaćini se vraćaju nakon pola sata igre i pogotka glavom Carlosa Buena, no dvije minute prije kraja sjajni Bistrov puca, vratar Ricardo brani, a Bojarincev potvrđuje prolazak Rusa u Kup Uefe.

Skupina B
Sporting - Spartak 1:3 (Carlos Bueno 31'/ Pavljučenko 7', Kaliničenko 16', Bojarincev 89'), Bayern - Inter 1:1 (Makaay 62'/ Vieira 90')

Skupina C: Liverpool i PSV uzeli slobodan dan

Kako su sve dvojbe u ovoj skupini razriješene još u proteklom kolu, skupina C ostala je zakinuta za neizvjesnost posljednjih 90 minuta. Unatoč tomu, vidjeli smo dvije vrlo dobre utakmice s čak devet postignutih pogodaka uz poraz obiju momčadi koje su se plasirale među najboljih 16.

Liverpool je na gostovanje u Tursku, na isti stadion na kojem je prije godinu i pol osvojio naslov prvaka Europe, stigao s čak sedam igrača koji na leđima nose broj veći od 25. To su redom golobradi mladići koji nastupe u crvenom dresu skupljaju tek u utakmicama pričuvnih momčadi, a danas su dobili jedinstvenu priliku da osjete atmosferu Lige prvaka. U početnih 11 tako su se našli Guthrie, Paletta i Peltier, a na klupi su ostali Luis Garcia i Peter Crouch, dok Sammi Hyypia i Steven Gerrard nisu ni doputovali u Istanbul.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Čak i u takvom sastavu Liverpool je poveo i to pomalo sretnim pogotkom Robbieja Fowlera u 22. minuti, ali prednost gostiju nije dugo trajala. Samo dvije minute kasnije Turci su izjednačili pogotkom Necatija Atesa koji je iskoristio pogrešku Alonsa, a već u 28. minuti i poveli golom Okana Buruka nakon kornera. U nastavku utakmice Rafael Benitez je pokušao osvježiti momčad uvođenjem Croucha i Luisa Garcije, ali su domaći povisili prednost 12 minuta prije kraja pogotkom Saše Ilića. Do kraja susreta Redsi su tek uspjeli ublažiti poraz novim pogotkom Fowlera. Spomenimo još da je u dresu Galatasaraya svih 90 minuta odigrao i naš Stjepan Tomas.

Trener PSV-a Ronald Koeman također je odlučio kalkulirati u susretu s Bordeauxom, a eksperiment je završen neuspjehom i porazom od Bordeauxa. Unatoč ogromnoj premoći domaćina u posjedu lopte i bezbrojnim udarcima upućenim prema vrataru Raméu, Francuzi su već nakon prvog poluvremena riješili pitanje pobjednika. Već u sedmoj minuti Julien Faubert je iskoristio asistenciju Darchevillea i doveo Bordeaux u vodstvo. Prednost gostiju udvostručio je Stéphane Dalmat solo akcijom u 25. minuti, a osam minuta prije odmora nedostižnih 3:0 postavlja Eric Addo. PSV je tek u 87. minuti uspio postići počasni pogodak, precizan je bio Alex iz slobodnog udarca s ruba šesnaesterca.

Skupina C
Galatasaray - Liverpool 3:2 (Necati 24', Ocan 28', Ilić 79'/ Fowler 22', 90'), PSV - Bordeaux 1:3 (Alex 87'/ Faubert 7', Dalmat 25', Darcheville 37')

Skupina D: Šahtaru Kup Uefe, Roma i Valencia među 16

Za plasman u osminu finala Šahtar je trebao pobjedu nad grčkim Olympiacosom, uz svesrdnu pomoć Valencije koja je s gostovanja u Rimu trebala odnijeti sva tri boda. Olympiacos je pak imao svoju računicu, uz pobjedu nad Šahtarom osvojio bi treće mjesto i utješnu nagradu - Kup Uefe. Na kraju, nije se dogodilo ništa od navedenog. Roma je pobjedom nad Valencijom učvrstila drugo mjesto, dok su Olympiacos i Šahtar podijelili bodove i ostali na mjestima koje su držali i prije ovoga kola.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Ukrajinci su poveli u Ateni u 27. minuti pogotkom Matuzalema koji je glavom zatresao mrežu domaćina. Olympiacos je krenuo po pogodak i u ranoj fazi drugog poluvremena uspio izjednačiti golom Castilla. Šahtar je do kraja susreta uspio izdržati veliki pritisak Grka i spasiti bod koji im jamči nastavak natjecanja u manje atraktivnom Uefinom natjecanju. Darijo Srna odigrao je cijeli susret za Šahtar, dok je naš reprezentativni vratar Stipe Pletikosa utakmicu odgledao s klupe.

Prevagu u susretu Rome i Valencije donio je iskusni veteran Christian Panucci koji je postigao i jedini pogodak na utakmici. U 13. minuti nakon slobodnog udarca Taddeija u petercu gostiju Mexes je odigrao povratnu loptu za Panuccija koji nesmetano pogađa praznu mrežu.

Skupina D
Olympiacos - Šahtjor 1:1 (Castillo 54'/ Matusalem 27'), Roma - Valencia 1:0 (Panucci 13')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!