Ostali sportovi

Polumaratonke od Zagreba do Velike Gorice

Branimir Korać • ponedjeljak, 04.12.2006.

U nedjelju desetog prosinca od Zagreba do Velike Gorice održat će se polumaraton za atletičarke. Ovo je tek drugi takav događaj u svijetu obzirom da se isključivo ženski polumaraton trči još samo u Dublinu...

U organizaciji AK Marathon 2006, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, u nedjelju desetog prosinca trčat će se ženski polumaraton na relaciji od Zagreba do Velike Gorice. Staza je standardne dužine 21 kilometar i 95 metara, a na polumaratonu se očekuje stotinjak atletičarki iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja.

Start utrke predviđen je na Bundeku, a cilj u Velikoj Gorici kod Pučkog otvorenog učilišta. Utrka starta točno u 10:00 sati, a deset minuta ranije krenut će i međunarodna utrka rolera na istoj stazi. Maksimalno vrijeme za istrčavanje ovog polumaratona je dva i pol sata, a u njemu osim profesionalnih atletičarki mogu sudjelovati i rekreativke.

Osim natjecateljskog, predviđen je i estradno-zabavni program koji započinje u ciljnom prostoru u Velikoj Gorici paralelno sa startom utrke. Velikogoričke mažoretkinje, Plesni klub Megablast, Plesni studio KS Krune Burin te Antonija Šola bit će zaduženi za zabavljanje prisutnih posjetitelja u iščekivanju dolaska polumaratonki na cilj.

Tjedan dana prije održavanja prvog atletskog polumaratona za žene u ovom dijelu Europe, svoje prijavnice za utrku poslalo je 79 atletičarki. Već prve godine utrka poprima međunarodni karakter uz nastup atletičarki iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije.

Sudionice utrke primit će i majicu s obilježjem utrke te majicu i bedž Ženske mreže Hrvatske u akciji "Stop nasilju nad ženama". Isto tako potpisivat će se peticija humanitarne akcije "ŽELIM ŽIVOT" koja je posvećena pokojnoj novinarki Ani Rukavini - unaprijediti postojeći registar donora koštane srži i izgradnju banke matičnih stanica.

Trasa cijelom svojom dužinom obilježena je čunjevima. Kako se utrka održava na jednoj od najprometnijih prometnica u ovom dijelu Hrvatske, sudionice su se dužne strogo pridržavati naputaka sudaca i prometne policije. Isto tako mole se vozači na povećani oprez kako bi se izbjegle neželjene tragedije.

Polumaratonke će biti svrstane u šest kategorija i to od 18 do 29 godina, od 30 do 39, od 40 do 45, od 45 do 50, od 50 do 55 te 55 i više godina.

Za najuspješnije bit će organizirane i novčane nagrade tako će prvoplasirana polumaratonka inkasirati pet tisuća kuna. Novčano će biti nagrađeno deset prvoplasiranih polumaratonki te po tri najbolje u svim kategorijama (ne računajući već nagrađene). Prijave traju do osmog prosinca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!