Košarka

Vitoria i Atena ugošćuju derbije

Bruno Blumenschein • subota, 13.01.2007.

Dok je u Zadru sve spremno za najveći derbi hrvatske košarke diljem Europe se igraju kola nacionalnih prvenstava, a susret vikenda se igra u španjolskom prvenstvu gdje će snage odmjeriti vodeće momčadi ljestvice. Tau Ceramica će tako u Vitoriji dočekati Real Madrid, a u Italiji igraju prvi i četvrti...

Samo 30 minuta od otvaranja blagajni se moglo doći do jedne od 9323 ulaznica koliko je pušteno u prodaju za veliki derbi španjolske lige između Tau Ceramice i Real Madrida. Ta činjenica dovoljno govori o interesu za utakmicu koja će vjerojatno odlučiti o zimskom prvaku najjače europske lige. Oba sastava su tijekom tjedna došla do pobjeda u europskim natjecanjima i puni samopouzdanja dočekuju derbi.

Sjećanje na petu utakmicu finala španjolskog prvenstva pretprošle sezone u Vitoriji nije zaboravljeno i prije svakog susreta s Madrižanima se navijači Tau Ceramice podsjete kako ih je 48 sekundi i osam poena prednosti dijelilo od velike titule da bi sve uspjeli izgubiti. Zato je svaki dolazak kraljeva poseban susret za svakog igrača momčadi koje i ove sezone uspješno vodi Velimir Perasović.

Dodatan težinu susretu daje i činjenica kako je to susret momčadi koje su najviše pokazale u 16 kola, a u kojima hrvatski igrači imaju zapažene uloge. Tako Zoran Planinić dirigira igrom keramičara, dok je jedan od najboljih obrambenih igrača gostiju Marko Tomas.

Ostatak 17. kola španjolskog prvenstva naglasak ima na utrci za plasman na završnicu Kupa, a jedan od favorita je Barcelona Roka Ukića, dok je Mario Kasun izvan terena barem mjesec dana. U ostalim nacionalnim prvenstvima Europe, talijanske oči će biti uperene prema Sieni gdje vodeći Montepaschi dočekuje četvrtu momčad prvenstva Premiata Montegranaro.

Lottomatica iz Rima nakon poraza od Panathinaikosa na domaćem terenu dočekuje Teramo, a Jasmin Repeša će protiv loše gostujuće momčadi zasigurno tražiti nastavak pozitivnog domaćeg omjera od pet pobjeda i dva poraza.

Nedjeljno poslijepodne u Grčkoj je rezervirano za derbi kola između Olympiakosa i PAOK-a. Momčad s Pireja nije imala lagan posao protiv francuskog Le Mansa, a Andrija Žižić nakon Sandra Nicevića kvalitetu mora dokazati i protiv Drage Pašalića, koji igra u sve boljoj formi. Ipak, momčad Pinija Gershona nema više pravo na kiks nakon što su u pet susreta na domaćem terenu izgubili čak dva.

Nastavak gostujućih utakmica Le Mans ima u Reimsu gdje će protiv najlošije momčadi francuskog prvenstva tražiti desetu pobjedu u sezoni, a od Nicevića se ponovno očekuje da bude jedan od nositelja igre. U susretu momčadi iz doljnjeg dijela ljestvice Besancon braće Ružić dočekuje Cholet, a osokoljeni pobjedom u gostima nad Dijonom tražit će nove bodove koji bi im olakšali put prema ostanku u društvu najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!