Košarka

Utakmica europske karijere Marka Tomasa

Bruno Blumenschein, Hrvoje Rafaelić • utorak, 16.01.2007.

U redovima Zagreba je utakmica od 22 poena bila standard za Marka Tomasa, ali predstava u dresu Real Madrida tijekom posljednjeg susreta po skupinama Uleb kupa je najboljih 40 minuta hrvatskog reprezentativca u dresu "kraljevskog" kluba...

Skupina A:

Njemački Brose Baskets su zaustavili goste, španjolsku Cordobu, na samo 58 poena. Najbolji kod domaćina bili su Darren Fenn (23 poena, devet skokova) i Steffen Hamann (13 poena, pet asistencija). Kod gostiju jedina dva dvoznamenkasta učinka imali su Sitapha Savane (10 poena, četiri skoka) i Jimmie Hunter (16 poena).

Nakon pobjede nad Hemofarmom, Nancy je zauzeo drugo mjesto na ljestvici i stekao prednost domaćeg terena u nastavku Uleb natjecanja. Francuzi su kraj natjecanja po skupinama završili sa sedam pobjeda i tri poraza. U današnjoj utakmici pobjedu su im donijeli raspoloženi dvojac Branko Milisavljević (26 poena, šest asistencija) i Tariq Kirksay (17 poena, osam skokova, 4 asistencije). Kod gostiju dobro su odigrali Vladan Vukosavljević (20 poena, sedam skokova), Predrag Šuput (18 poena, šest asistencija) i Aleksej Nesović (16 poena, pet skokova, pet asistencija). Hemofarm je skupinu završio na trećem mjestu.

Lietuvos je pobjedom nad AEK-om potvrdio prvo mjesto u skupini. Novu domaću pobjedu osigurali su im 100-postotni Matt Nielsen (17 poena, 7-7 za dva poena, 3-3 slobodna bacanja) i Kareem Lamar Rush (17 poena). Kod gostiju odličnu večer je imao dvojac Nestoras Kommatos (19 poena, pet skokova) i Kristos Tapoutos (20 poena, osam skokova). Grci su zauzeli posljednju poziciju u skupini uz samo dvije pobjede i čak osam poraza.

Rezultati: Brose B.-Gran Canaria 70:58, Lietuvos-AEK 86:80, Nancy-Hemofarm 89:81.

Skupina B:

Bešiktaš je na domaćem terenu izgubio od francuskog Strasbourga sa osam poena razlike. Domaćini su slavili samo u posljednjoj četvrtini dok je Strasbourg slavio u prve tri što je bilo dovoljno za pobjedu. Najbolji kod gostiju bili su Claude Marquis sa 19 poena i četiri skoka te Afik Haim Nissik (14 poena) i Charles Patrick Edison Jr. (13 poena, pet skokova).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kod domaćina najbolji je bio Amerikanac Eugene Harley (27 poena, 9-13 za dva poena, šest skokova). Pomoć, ali nedovoljnu za pobjedu, imao je u sunarodnjacima Ivan Cornell McFarlinu (16 poena, šest skokova) i Aubrey Lamar Resseju (19 poena, četiri skoka). Strasbourg je ovom pobjedom zauzeo treće mjesto u skupini.

Vodeći u skupini, beogradski FMP, ugostio je talijanski Snaidero iz Udina te je upisao osmu pobjedu u skupini. Odličnu utakmicu za svoj klub odigralo je mladi srpski dvojac u sastavu Cvetković - Erceg. Marko Cvetković je utakmicu završio sa 19 poena i četiri ukradene lopte dok je Zoran Erceg upisao 15 poena i tri asistencije. Kod gostiju zapaženu ulogu imali su Larry O`Brien (20 poena, šest skokova) i Damon Williams (17 poena, sedam skokova). Domaćini su ponovili najbolju obranu u skupini (84.4 poena primljenih po utakmici) zaustavivši napad Talijana na 78 poena.

Zanimljivu utakmicu odigrali su Ventspils i Anwil. Utakmicu su domaćini dobili u posljednjoj sekundi ubačajem Raimonda Gabransa (11 poena, tri skoka). Domaćini su grupu završili kao drugi sa učinkom od sedam pobjeda i tri poraza dok su gosti imali obrnuti učinak od tri pobjede i sedam poraza. Kod domaćina dobro su odigrali Justin Love (15 poena) i Kaspars Cipruss (14 poena). Za goste solidan učinak imali su Slovenac Goran Jagodnik (24 poena, tri skoka) i Seid Hajrić (15 poena, osam skokova).

Rezultati: Bešiktaš-Strasbourg 80:88, BC FMP-Snaidero 85:78, Ventspils-Anwil 84:82.

Skupina C:

U jedinoj skupini Uleb kupa, u kojoj se svih šest momčadi nadalo prolasku dalje presudili su uspjesi domaćina tako da su u daljnji tijek natjecanja prošli Montepaschi Siena, Khimki, Hapoel Migdal i Alba Berlin.

Jedina sigurna momčad za prolaz u skupini C je i prije posljednjeg kola bila momčad Montepaschija iz Siene, koja je prvo mjesto potvrdila uspjehom 73:62 na domaćem terenu protiv ekipe Oostendea. Talijani su susret riješili u trećoj četvrtini kada su primili samo devet poena i na taj način anulirali prednost gostiju iz Belgije od pet razlike iz prve četvrtine. Na kraju su se na vrh liste strijelaca popeli Kaukenas, Baxter i McIntyre sa po 16 koševe, dok je goste predvodio Rashad Wright, nesuđeni playmaker Cibone sa 13 ubačaja.

Ruski Khimki je za prolaz trebao uspjeh na domaćem terenu protiv Lukoila, a kako ne bi imali dramatičnu završnicu, pobrinuli su se već u prvih deset minuta nakon kojih su imali plus 15. Do kraja se pet domaćih igrača upisalo u listu dvoznamenkastih strijelaca za konačnih 101:77, a najviše je pokazao Veremeenko sa 18 ubačenih koševa. Kod bugarskie momčadi Mate Skelin je započeo u petorci, odigrao 24 minute i zabio šest koševa (3/5 šut) uz tri skoka.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U Izraelu su utakmicu bez naboja, zbog ostalih rezultata, odigrali Hapoel i berlinska Alba, a na kraju su slavili Izraelci sa 95:82, uz 22 poena Meira Tapira. Kod Albe su se sa po 17 poena izdvojili Jenkins i Avery.

Rezultati: Montepaschi Siena - Oostende 73:62, Khimki - Lukoil 101:77, Hapoel - Alba Berlin 95:82

Skupina D:

Hrvatski reprezentativac Marko Tomas je na najbolji mogući način pokazao kako ga neće smetati dolazak Marka Miliča, kao konkurencije za poziciju krila. Rođeni Križevčanin je započeo u startnoj petorci Real Madrida na gostovanju kod Dexije Mons te je 29 minuta na parketu iskoristio za fenomenalnu utakmicu.

Uspio je bivši igrač mrava na početku drugog poluvremena pogoditi tri uzastopna šuta za tri poena te tako pomoći Realu da stekne velikih 70:33. Do kraja susreta su domaćini uspjeli smanjiti na prihvatljivih 20 razlike (76:96), a najbolji strijelac je bio Marko Tomas s 22 poena i odličnim šutem (3/3 za dva, 5/7 za tri poena). Dodao je tome po tri skoka i asistencije uz dva iznuđena prekršaja.

Osim Real Madrida i Strasbourga, do bodova u gostima je stigla još samo Crvena zvezda. Beograđani su kod EiffelTowersa slavili sa 92:89 za što je najzaslužniji napad gostiju kojeg je predvodio Tadija Dragičević sa 19 poena, dok je 16 poena ubacio Antonio Burks. Domaćinima nije pomogao niti raspoloženi Leon Rodgers, koji je ubacio 34 poena, od čega 14 slobodnih bacanja.

Grčki PAOK nije imao šanse na gostovanju kod Unics Kazana, a ruska momčad je na kraju slavila sa 85:57. Za goste je kobna bila posljednja četvrtina koju su izgubili s rezultatom 7:24 uz 15 poena Stevensona. Na poziciji centra je za PAOK ponovno startao Drago Pašalić, ali se uklopio u napadačko sivilo svoje momčadi te je za 28 minuta zabio sedam poena (3/9 šut). Ipak vrlo dobru all-round predstavu je zaokružio uhvativši velikih deset skokova, uz po jednu asistenciju, blokadu i ukradenu loptu.

Rezultati: Dexia Mons - Real Madrid 76:96, EiffelTowers - Crvena zvezda 89:92, Unics Kazan - PAOK 85:57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!