Košarka

Nakon oblaka povratak sunca?

Bruno Blumenschein • utorak, 23.01.2007.

Još nisu zaboravljene neobjašnjive "crne minute" u Ljubljani, a Cibona već ima priliku iskupiti se dobrim europskim nastupom protiv španjolskim Joventutom u utakmici koja određuje europsku sezonu vukova...

Nije mogao trener Dražen Anzulović izbjeći pitanja o šokantnom porazu od Union Olimpije, točnije o pristupu svojih igrača, tako da je sam započeo: "O utakmici s Olimpijom mogu reći kako smo ju preskočili i jedino dobro je činjenica da smo imali dovoljno dana pauze da se pripremimo za utakmicu u srijedu.", pokušao je sa šalom Zula.

Tražio se odgovor na pitanje zašto, ali ga nije dobio niti trener zagrebačkog euroligaša: "Svi osim Kusa su apsolutno propustili susret u Ljubljani, a ono što je mene najviše razočaralo je činjenica da nitko nije imao objašnjenje o tome. Problem je želja i angažman koji nisu bili prisutni od početka susreta.", objektivan je bio prvi čovjek Cibonine klupe.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

"Joventut u sistemu igre nije ništa promijenio. I dalje su vrlo brza ekipa i vrlo močna ekipa trkački. Fernandez, Barton, Bennett kao mozak ekipe i Betts su četiri igrača koji su najkvalitetniji u njihovoj ekipi, a ostali maksimalno kvalitetno odrađuju svoje zadatke u cilju što kvalitetnije momčadske igre. ", započeo je Anzulović analizu Joventuta.

Slijedile su tri točke, koje su po strategu vukova potrebne za pobjedu: "Imaju različite sisteme igre, a jedan od preduvjeta naše kvalitetne napadačke igre je kontrola njihove agresivnosti po čitavom terenu. Nadalje, bitna je kontrola igre u napadu i pogotovo kolektivan napad čime sam u posljednjim utakmicama apsolutno nezadovoljan. Najbitnije čak za ovu ekipu je obrambena kontrola i kontrola skoka.".

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Efekt iznenađenja za Cibonu bi mogli biti Andrew Betts i Lubos Barton, koji su zbog ozljeda propustili prvi međusobni susret. "Betts je apsolutno važan igrač za njihovu momčad. Vidio sam utakmice u kojima je on dominirao, kao npr. protiv Panathinaikosa u prvom kolu Eurolige. U posljednjem susretu španjolskog prvenstva je zabio 12 poena uz visok postotak šuta i to je centar koji treba svakoj europskoj ekipi.", nahvalio je Zula protivničkog centra.

Spomenuta agresivnost koja se očituje prije svega presingom na vanjske igrače protivnika je u Badaloni navela Cibonine igrače na brojne izgubljene lopte, točnije njih 20. Za ovu zadatak je svesti broj tehničkih pogrešaka ispod 15. "Igrači znaju da ja mogu tolerirati do deset izgubljenih lopti i to sam naveo u pripremi utakmice kao jedan od najvažnijih čimbenika. Međutim, to će biti stvar ne samo bekovske linije, već svih pet igrača koji se nađu na parketu.", objasnio je Anzulović kako smanjiti obrambeni utjecaj, prije svega Rudyja Fernandeza i Rickyja Rubija.

Poražavajućih 40 minuta u Ljubljani bi trebalo motivirati vukove da grizu, da pokažu ispunjenom Domu Dražena Petrovića kako nisu izgubili "dodir pobjednika" iz susreta s Maccabijem ili Partizanom u Zagrebu. Zato bi se i šest tisuća ljubitelja košarke i Cibone trebalo odlučiti svoju vjeru u momčad Dražena Anzulovića potvrditi dolaskom i bodrenjem. Ponovno je prolazak među Top 16 jako blizu. Želite li nedolaskom riskirati mogućnost da kažete kako niste bili u dvorani tijekom najvažnije pobjede sezone?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!