Zimski sportovi

Može li tko protiv velikana?

Goran Tomičić • petak, 02.02.2007.

Dan uoči početka Svjetskog skijaškog prvenstva u Äreu, donosimo vam najavu utrka skijaša. Ove sezone vidjeli smo mnogo zanimljivih utrka u Svjetskom kupu. Moćnoj reprezentaciji Austrije su uspjeli parirati samo Miller i Svindal, te Byggmark u slalomu...

Superveleslalom

Sezona superveleslaloma počela je 26. studenog u Lake Louiseu i već u prvoj utrci dogodila su se mnoga iznenađenja. Slavio je domaći skijaš John Kucera, ispred Scheibera i Jaerbyna. U drugoj utrci 15. prosinca u Gardeni očekivano je slavio Miller, ali Kucera je trećim mjestom potvrdio dobru formu. Pet dana kasnije Miller je slavio i u trećoj utrci sezone, održanoj u Hinterstoderu. Dakle, prema formi pokazanoj u tri ovosezonske utrke, prvi favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka je Bode Miller, vodeći skijaš Svjetskog kupa u ovoj disciplini. Najveće suparnike će imati u Kuceri i Talijanu Peteru Fillu, koji je bio drugi u Hinterstoderu i sedmi u Gardeni. Iznenađenje u borbi za medalje bi mogao biti Austrijanac Mario Scheiber, a za postolje će se boriti i odlični Didier Cuche koje je u sve tri utrke ove sezone ostvario plasman među deset najboljih. Nikako se ne smije otpisati Hermanna Maiera, koji iako je ove sezone u lošoj formi, ima četvrto mjesto iz Lake Louisea i treće iz Hinterstodera. Utrka je na rasporedu trećeg veljače.

Superkombinacija

I u ovoj disciplini održane su tri utrke, a sezona je počela na američkoj turneji. U Beever Creeku je 30. studenog slavio Svindal, ispred Berthoda i Schönfeldera. Ivica Kostelić nije nastupio, ali Natko Zrnčić - Dim osvojio je 23. mjesto. U Reiteralmu je 10. prosinca slavio Ivica, Posljednja utrka održana je u Wengenu 14. siječnja, a slavio je Mario Matt, dok je Ivica Kostelić bio četvrti. Ovo je disciplina u kojoj je najteže prognozirati favorite, ali budući da se u Äreu vozi skraćeni spust, uz jednu vožnju slaloma, ipak su slalomaši u prednosti. Dakle, najveći favorit je Marc Berthod, koji je bio drugi u Beever Creeku i Wengenu. Najveći suparnici Švicarcu biti će odlični Mario Matt, te Olimpijski pobjednik Ted Ligety. Jedini spustaš sa dobrim izgledima za postolje je Aksel Lund Svindal. Prema ovosezonskim rezultatima, među favoritima je i Ivica Kostelić, ali s obzirom na pet odustajanja u slalomu ove sezone, a od toga dva u posljednja tri dana, upitno je dali je naš najbolji skijaš u dobroj formi. Iznenađenje bi mogao biti mladi Nijemac Romed Baumann, koji je osvojio drugo mjesto u Reiteralmu. Treba spomenuti i Šveđanina Rainera, koji je ove sezone u dvije utrke bio plasiran među deset najboljih. S pravom se možemo nadati dobrom rezultatu Natka Zrnčića - Dima. Utrka je na rasporedu osmog veljače.

Spust

Sezona je počela u Lake Louiseu 25. studenog, a slavio je veteran iz Lihtenštajna Marco Buechel. Već prvog prosinca u Beever Creeku održana je druga utrka, u kojoj je Bode Miller ubilježio prvu ovosezonsku pobjedu. U Gardeni je 16. prosinca iznenadio Amerikanac Nyman, a Walchhofer je u dvije utrke u Bormu slavio oba puta. U Wengenu je 13. siječnja u najtežoj utrci slavio Miller, dok je u Val d´Isereu iznenadio Dalcin. Bez obzira što nije pobjedio ove sezone, Cuche je u svakoj utrci bio dobar, a trenutno je i vodeći u poretku discipline, što ga stavlja u poziciju prvog favorita u Äreu. Uz švicarskog veterana, za zlato će se boriti Miller i Walchhofer, dvostruki pobjednici ove sezone, a namjere bi favoritima mogao pokvariti Fill. U potencijalna iznenađenja treba ubrojiti Scheibera, koji je ove sezone odličan u brzim disciplinama, te polivalentnog Svindala. Pažnju treba obratiti i na Nymana, Dalcina, te Kanađanina Osborne - Paradisea, koji je osvojio dva postolja ove sezone, ali oni do medalje mogu samo uz odustajanje ili loš nastup nekoliko favorita. Skijaši spust voze desetog veljače.

Veleslalom

Veleslalomska sezona ponudila je mnogo neizvjesnosti. U prvoj utrci u Beever Creeku slavio je Blardone, a Palanderu je pripala Alta Badia. U trećoj utrci vidjeli smo i trećeg pobjednika, Svindala u Hinterstoderu. Posljednja utrka u Adelboden je ponudila slavlje Raicha. Iz pregleda rezultata očito je da će u ovoj disciplini biti mnogo neizvjesnosti, jer četvorica skijaša ravnopravno konkuriraju za zlatno odličje. Riječ je o četvorici koji su već pobijedili ove sezone, ali i na utrkama gdje nisu bili na najvišoj stepenici postolja imali su dobre rezultate. Dodatnu neizvjesnost utrci veleslaloma mogli bi dati odlični Švicarci Defago i Cuche, a nikad ne treba otpisati Amerikance predvođene Millerom i Ligetyem. I u ovoj disciplini treba računati na Maiera, bez obzira na njegovu lošu formu ove sezone. Uz već spomenute, pažnju treba obratiti i na Chenala te na Talijana Simoncellija, koji imaju male izglede za naslov, ali mogli bi iznenaditi dobrim rezultatom. Veleslalom je na rasporedu 14. veljače

Slalom

U tijeku je vjerojatno najzanimljivija slalomska sezona u povijesti Svjetskog kupa. Sve je počelo u Leviju slavljem Raicha, ali već tada se svijetu predstavio Jens Byggmark, osvojivši šesto mjesto. U Beever Creeku slavio je Myhrer, a Byggmark je bio odličan peti. Alta Badia je pripala Larssonu, a Ivica je osvojio treće mjesto. U Adelbodenu vidjeli smo senzacionalnu pobjedu Berthoda, a u Kitzbühelu je Byggmark pokorio favorite sa dvije pobjede. Prije nekoliko dana u Schladmingu slavio je Raich. Teško je proglasiti favorite slalomske utrke, ali ipak je Raich u laganoj prednosti ispred ostalih. Branitelj naslova je najiskusniji u vrhu slaloma, i to bi se moglo pokazati presudnim jer je velika razlika između utrke Svjetskog kupa i velikih natjecanja. Byggmark je ove sezone odličan, ali neiskustvo bi ga moglo skupo stajati. Osim ovosezonskih pobjednika, velike izglede za osvajanje naslova ima odlični Austrijanac Matt, a konkurirati će i Rocca, iako ove sezone nije u formi u kojoj smo ga vidjeli uoči Zimskih olimpijskih igara u Torinu. Palander uvijek može do pobjede, a isto vrijedi i za Moelgga. Potencijalna iznenađenja su talentirani Nijemac Neureuther i švicarski veteran Zurbriggen. Ivica Kostelić je ove sezone završio samo dvije od sedam utrka, ali ako mu bude odgovarala staza, uvijek može do dobrog rezultata. Zanimljiva slalomska utrka očekuje nas 17. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!