Nogomet

Nemoguća misija?

Tomislav Pacak • utorak, 06.03.2007.

Hoće li Barcelona postati još jedan prvak Europe koji tu titulu neće obraniti? Hoće li Valencia "dokrajčiti" Inter i tako pokvariti sjajnu sezonu Mancinijeve momčadi? Može li Roma iznenaditi Lyon koji 18 utakmica nije izgubio kod kuće? Može li Porto biti koban za bivšeg trenera Mourinha? Odgovore ćemo saznati večeras...

Niti jedan domaćin u prvom susretu nije zabilježio pobjedu, što će reći da ih danas u gostima čeka izrazito težak posao. To prije svih vrijedi za Barcelonu koja je na Nou Campu izgubila s 2:1 od Liverpoola te danas na Anfieldu ima skoro nemoguću misiju. Inter i Porto imaju jednako težak zadatak jer moraju postići barem gol u Valenciji odnosno Londonu, dok je Lyon favorit protiv Rome, no 0:0 često zna biti varljivo, posebno protiv talijanske momčadi.

Liverpool - Barcelona

Barcina sezona je na rubu, ako misle početi igrati nogomet iz proteklih sezone, Kataloncima je za to krajnji čas. Poraz od Liverpoola, pa potom od Seville u utakmici koju je Barca imala u rukama (1:0, igrač više, jedanaesterac) ugrozio je Barcelonine šanse da obrani titule prvaka Španjolske i Europe.

I dok će u Primeri biti još prilika za popravak, večeras na Anfieldu Barcelona nema pravo na pogreške. Na jednom od najtežih gostovanja u Europi, Barcelona mora postići barem dva pogotka i pobijediti, a Redsi su na Nou Campu pokazali da itekako imaju recept za Rijkaardovu momčad. Prije svih to vrijedi za Rafu Beniteza koji je izvrsnom taktikom nadmudrio Nizozemca, te na krilima "zločestog dečka" Craiga Bellamyja došao do fantastičnog rezultata koji Redse gura u ulogu velikog favorita.

No, koliko god Liverpool bio dobar (što je potvrdio i dvoboj protiv Manchester Unitedea neovisno o porazu), Barcelona ima pravo na nadu. Rijkaard konačno može računati na cijeli trolist u napadu - Ronaldinha, Messija i Eto'oa. Mogu li ponuditi svoju čaroliju u ključnoj utakmici sezone?

Benitez vjerojatno neće puno mijenjati u odnosu na prvi dvoboj, vjerojatno se u momčad vraća Gonzalez što će pomaknuti Rissea u obranu, a na klupu će preseliti Arbeola. Barca će se rado prisjetiti posljednjeg pohoda na Anfield kada je u skupini Lige prvaka slavila s 3:1 prezentiravši sjajan nogomet. No, statistika ipak nije na njenoj strani - niti jedan pobjednik Lige prvaka nije obranio svoj naslov otkad je stigao taj format natjecanja, a protekle dvije sezone su prvaci ispadali upravo u osmini finala. Posljednja momčad koja je nakon poraza kod kuće slavila u gostima i prošla dalje je Ajax koji je 1996. to učinio protiv Panathinaikosa... Može li Barca ponoviti? Prisjećajući se prve utakmice, teško, no Barca je ipak Barca...

Valencia - Inter

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Briljantni Inter iz talijanske lige neočekivano je "zakašljao" protiv Valencije u prvom dvoboju osmine finala, pa sada putuje "šišmišima" s imperativom da mora postići barem jedan pogodak. Valenciji, koja se može pohvaliti odličnom obranom i sjajnom kontrom, takva će otvorena igra Intera odgovarati, te nas u svakom slučaju čeka žestok okršaj.

Titulu talijanskog prvaka Inter je već "zakapario", pa su se u Milanu okrenuli Europi gdje također imaju velike ambicije. Talijani se najviše uzdaju u Ibrahimovića koji igra u briljantnoj formi, no protiv Ayale i društva neće biti lagano. Interu na mlin idu problemi s atmosferom među "šišmišima", no nema sumnje da će i oni za ovaj dvoboj "skupit glave" i učiniti sve da se osvete Interu koji je u posljednjih nekoliko sezona dva puta izbacio Valenciju iz Lige prvaka. Domaćinima nedostaje Albelda, Interu Vieira, no zvijezda će ionako biti previše na Mestalli...

Chelsea - Porto

Mourinho je u Portu ostvario ono što je htio, stigao je do rezultata koji garantira Chelseaju relativno miran uzvrat. Porto mora u Londonu zabiti pogodak, a to neće biti lagan zadatak - Chelsea ove sezone nije primio pogodak doma u Ligi prvaka, a u zadnjih osam utakmica samo je jednom netko uspio postići pogodak na Stamford Bridgeu. Statistika koja itekako mora brinuti Jesualda Ferreiru, trenera portugalskog prvaka.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U Chelseaju se konačno malo popravila situacija s kadrom u obrani, u momčad se vraćaju Boulahrouz i Ashley Cole, no svejedno će nedostajati kapetan John Terry. Ostatak momčadi je dobro poznat, Ševčenko će još jednom imati priliku pokazati da mu je lakše igrati u LP nego u Premiershipu, dok je Drogbi svejedno, zabija gdje god stigne.

Porto ne može računati na veznjaka Bosingwu, a upitan je i nastup odličnog Lucha Gonzaleza što bi bio veliki hendikep za Portugalce. Svoje šanse Porto će temeljiti na prodorima i ubačajima Quaresme te umješnosti Adriana i Lopeza u napadu, no Chelsea se čini preiskusnom i prekvalitetnom ekipom da bi kod kuće izgubila od Porta...

Lyon - Roma

I nakon prvog susreta Lyon je ostao favorit protiv Rome, no 0:0 protiv talijanskog kluba uvijek može biti opasno. "Lavovi" nisu još na razini jesenske forme, no za francusko prvenstvo to ionako ne čudi s obzirom da ga igraju skoro nemotivirani. Koncentracija na Gerlandu usmjerena je na Ligu prvaka, pa ne treba sumnjati da će Romu danas dočekati goropadni Lyon.

U Rimu vjeruju da imaju momčad koja se može oduprijeti "lavovima", a i u Romi su Seriju A nakratko zapostavili radi Lige prvaka pa su protiv Ascolija odmarali De Rossija, Perottu, Mancinija i Taddeija. "Vukovi" će krenuti oprezno, samo s Tottijem u vrhu napada, uvjereni da obrana može izdržati napade Lyona. A ako se još uhvati nešto u nekoj kontri, možda se u Rim vrate pjevajući...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!