Nogomet

Manchesteru "jesenski naslov", Chelsea se provukao

Marin Vuković • subota, 23.12.2006.

Manchester United je uvjerljivom pobjedom na Villa Parku osigurao prvo mjesto nakon polovice sezone i Božić će provesti na prvom mjestu Premiershipa, a u korak ih prati Chelsea koji se ponovno izvukao u posljednjim sekundama. Arsenal je razmontirao Blackburn sa šest pogodaka, Newcastle nastavio s dobrom formom, a Portsmouth iz minusa izborio uvjerljivu pobjedu uz mrvice od minutaže za Niku Kranjčara...

Praznično ludilo u engleskom Premiershipu počelo je današnjim utakmicama 19. kola, a nastavit će se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana nevjerojatnim tempom od četiri kola u samo deset dana. Svake godine netko se od trenera ili nogometaša usudi progovoriti protiv ove tradicije, ali teško je vjerovati da će se bilo što promijeniti i u sezonama koje dolaze.

Trenutno vodeća momčad lige dugo se mučila na gostovanju kod Aston Ville i nakon prvih 45 minuta činilo se da bismo mogli vidjeti reprizu prošloga kola kada je West Ham uspio doći do pobjede protiv Manchestera. Ipak, znatno boljim drugim dijelom momčad Alexa Fergusona izborila je uvjerljivu pobjedu i tako osigurala simbolični naslov jesenskog prvaka.

Cristiano Ronaldo je tijekom utakmice puno petljao, puno kombinirao, tehnicirao i vjerojatno u nekoliko navrata dovodio do ludila navijače Uniteda, ali se na kraju ponovno pokazao igračem odluke. U 58. minuti dobio je loptu na sredini igrališta, zadržao je do šesnaesterca i nakon što mu je prvi udarac blokiran, iz ponovnog pokušaja rasparao mrežu Aston Ville za vodstvo Uniteda.

Šest minuta kasnije United je udvostručio prednost zahvaljujući genijalnosti Paula Scholesa. Nakon kornera visoka lopta odbijena je do Scholesa koji s 25 metara savršenim volejem postiže pogodak kola. Nakon toga igra Aston Ville se raspala, a United dobivao sve više prostora. To je rezultiralo pogotkom Ronalda koji je poništen zbog zaleđa, ali Portugalac je dobio drugu priliku i nakon školski odigranog kontranapada pet minuta prije kraja postavlja konačnih 0:3.

Samo su sekunde dijelile Wigan od velikog rezultata, ali se Chelsea ponovno spasio pogotkom u sudačkoj nadoknadi i s gostovanja odnio sva tri boda. Činilo se da Mourinhova momčad mirno plovi prema 14. ovosezonskoj pobjedi budući da su već nakon pola sata imali prednost od dva pogotka. Frank Lampard je pogodio u 13. minuti, a Salomon Kalou u 30., oba puta asistent je bio Arjen Robben.

Potpuno iznenađujuće Wigan je uspio dostići tu prednost pogocima Emilea Heskeya koji je mogao postati herojem utakmice. U 45. minuti smanjio je na 2:1, a 15 minuta prije kraja doveo Wigan na prag osvajanja boda protiv aktualnog prvaka. Ipak, pobjedu Chelseaju i nastavak potjere za Manchester Unitedom donio je Arjen Robben sjajnim udarcem u sudačkoj nadoknadi utakmice. Spas u posljednji čas, baš kao i proteklog tjedna u susretu s Evertonom.

Sve je izvjesnije da je status Nike Kranjčara u Portsmouthu u silaznoj putanji. Nakon što mu je Harry Redknapp u posljednjih par kola namijenio tek deset ili 15 minuta, u današnjem susretu protiv Sheffield Uniteda sjetio ga se tek u sudačkoj nadoknadi. Od stožernog igrača Dinama i Hajduka, te hrvatske reprezentacije, Niko je tako spao na ulogu taktičke zamjene i pitanje je koliko ćemo ga dugo gledati u dresu Portsmoutha ako se situacija ne promijeni.

Sheffield United je već četiri kola neporažen, a slavio je i na posljednja dva gostovanja, pa zato nije bilo iznenađenje kada je već u petoj minuti poveo i na Fratton Parku golom Hulsea. Ipak se pokazalo preteškim zadatkom održati to rano vodstvo, pa je u drugom poluvremenu Portsmouth u potpunosti preokrenuo utakmicu, a počelo je autogolom Kozluka. U 55. minuti Sol Campbell je povisio na 2:1, a 13 minuta kasnije Noe Pamarot dovršio preokret.

Liverpool se definitivno vraća u formu i već peto kolo zaredom odnosi sva tri boda. Watford se solidno držao na Anfieldu i odmor dočekao prazne mreže, prije svega zahvaljujući sjajnim obranama Bena Fostera. Foster je inače vratar Manchester Uniteda na posudbi, pa je donekle i razumljiv njegov posebni angažman na Anfieldu. Ipak, već početkom nastavka Craig Bellamy probija led i donosi vodstvo Redsima, a potvrdu pobjede dvije minute prije kraja utakmice donosi Xabi Alonso.

Arsenal je zahvaljujući sjajnoj završnici utakmice napunio mrežu Blackburna i izborio najuvjerljiviju pobjedu od preseljenja na Emirates. Utakmica nije dobro počela za topnike, budući da je već u trećoj minuti Kolo Toure skrivio jedanaesterac kojega je Shabani Nonda pretvorio u pogodak. Arsenal ne bi bio Arsenal kad ne bi prebacio u višu brzinu i samo 20-ak minuta kasnije semafor je već pokazivao 3:1. Gilberto Silva je pogodio glavom nakon kornera, Alexander Hleb donio vodstvo od 2:1, a iz drugog jedanaesterca na utakmici Emmanuel Adebayor povisio na 3:1.

Ni drugo poluvrijeme nije bilo manje efikasno od prvoga. U 69. minuti Blackburn je ponovno na minus jedan i ponovno je precizan Nonda. Uslijedio je pritisak gostiju koje je spašavao Jens Lehmanna, a zatim su u paklenoj završnici dvaput Robin Van Persie i jednom Mathieu Flamini u samo šest minuta doveli Arsenal do visoke pobjede.

Trećom pobjedom u nizu Bolton je zadržao korak s Arsenalom i Liverpoolom i ostao na petom mjestu. Sjajnom predstavom došli su do pobjede od 2:0, prije svega zahvaljujući raspoloženom Nicolasu Anelki koji je svoj bivši klub darivao s dva pogotka. Newcastle je sve bliže gornjem dijelu ljestvice nakon što su s 3:1 na St. James Parku svladali Tottenham. Presudio je blitzkrieg u prvih sedam minuta u kojima su Kieron Dyer i Obafemi Martins donijeli nedostižnu prednost domaćinima. Danny Murphy je smanjio u 15. minuti, ali prije kraja prvog dijela Scott Parker postavlja konačnih 3:1.

Everton je nakon dva uzastopna poraza golovima Andyja Johnsona i Jamesa McFaddena ostvario pobjedu nad Readingom, a istovjetnim rezultatom je i Middlesbrough svladao Charlton koji bi se već sada mogao pakirati za drugu ligu. Jedinu utakmicu bez pogodaka odigrali su Fulham i West Ham.

Premiership, 19. kolo, 23.12.2006: Aston Villa - Manchester United 0:3, Arsenal - Blackburn 6:2, Liverpool - Watford 2:0, Fulham - West Ham 0:0, Manchester City - Bolton 0:2, Middlesbrough - Charlton 2:0, Newcastle - Tottenham 3:1, Portsmouth - Sheffield United 3:1, Reading - Everton 0:2, Wigan - Chelsea 2:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!