Nogomet

Novi remi Chelseaja, Man Utd povećao prednost

Marin Vuković • subota, 30.12.2006.

Manchester United dočekat će 2007. godinu sa šest bodova prednosti ispred Chelseaja nakon što je Mourinhova momčad ispustila nove bodove na Stamford Bridgeu. Liverpool je došao do teško izborenih bodova na White Hart Laneu, dok je Niko Kranjčar nakon dugo vremena ponovno zaigrao u početnom sastavu Portsmoutha. Titula junaka dana svakako pripada igračima Sheffield Uniteda...

Posljednjih 90 minuta Premiershipa u ovoj godini donijelo je pregršt uzbuđenja, kišu pogodaka, ali i pravi prolom oblaka zbog kojega je i prekinut susret između Watforda i Wigana. Manchester United je na krilima još jednom briljantnog Cristiana Ronalda svladao Reading s 3:2 i povećao svoju prednost na vrhu ljestvice, te tako uputio najljepšu čestitku svom menadžeru Alexu Fergusonu koji sutra slavi svoj 65. rođendan.

Ferguson je i u ovom kolu odlučio promiješati momčad, pa je od prve minute u igru postavio Ole Gunnara Solsjkaera, što se pokazalo pravim pogotkom jer je upravo on u 33. minuti načeo mrežu gostiju nakon asistencije Ronalda. Reading se ipak nije predavao i nakon samo pet minuta kasnije nakon slobodnog udarca izjednačuje Ibrahima Sonko.

U 58. minuti Solsjkaer pogađa vratnicu, ali je na mjestu Cristiano Ronaldo i dovodi United u novo vodstvo, a nakon asistencije Ryana Giggsa u 77. minuti povećava prednost na 3:1 i to u trenucima kada je United imao i brojčanu prednost, budući da je desetak minuta ranije zbog dva žuta kartona isključen Sam Sodje. Interesantno, Sodje je obje javne opomene zaradio u razmaku od samo četiri minute, a u igri je ukupno proveo samo devet minuta. Do kraja susreta, unatoč igraču manje, Reading je ipak uspio ublažiti poraz i u posljednjoj minuti golom Leroya Lite smanjiti na 3:2.

Momčad Chelseaja definitivno je u najvećoj krizi otkad na klupi sjedi Jose Mourinho, a uzrok serije neuvjerljivih igara svakako valja tražiti u ozljedi Johna Terryja. U samo četiri utakmice bez kapetana i vođe obrambenog reda Chelsejavi vratari progutali su čak osam pogodaka, a u protekla dva kola momčad barem rezultatski nije uspio spasiti ni dosad sjajni Didier Drogba.

Fulham je osjetio da može igrati protiv ovakvog Chelseaja te je hrabrom igrom na Stamford Bridgeu otrgnuo bod gradskom rivalu, a mogao je i sva tri. Poveli su gosti golom Moriza Volza već u 16. minuti, ali u 35. minuti stiže izjednačenje autogolom Liama Roseniora, nakon udarca Franka Lamparda. Chelsea do potpunog preokreta stiže nakon sat vremena igre golom Didiera Drogbe i kada se činilo da će reprezentativac Obale Bjelokosti ponovno biti spasitelj momčadi sa Stamford Bridgea, stiže hladan tuš. Nakon još jedne u nizu loših intervencija domaće obrane Carlos Bocanegra donosi bod Fulhamu samo šest minuta prije kraja utakmice.

Nakon serije od šest utakmica bez poraza, momčad Arsenala upisala je peti ovosezonski poraz. Topnike je nakon 33 godine svladao Sheffield United, i to u utakmici kakva će se pamtiti. Naime, nakon što su krajem prvog poluvremena poveli pogotkom Christiana Nadéa, domaći su u 60. minuti ostali bez vratara Paddyja Kennyja, a da na klupi nisu imali zamjenu za njega. U takvoj situaciji među vratnice je morao stati Phil Jagielka i preko pola sata čuvati prednost svoje momčadi.

Arsenalova momčad u tim je trenucima gotovo cijelo vrijeme držala loptu u svojem posjedu, ali su ponovno ispoljili već toliko poznat problem posjeda lopte bez konkretnih rezultata. Uz nekoliko herojskih obrana Jagielka se na kraju mogao pohvaliti tzv. "clean sheetom", dok će Arsenal ovim porazom Novu godinu dočekati na petom mjestu.

Proteklih se dana mnogo pisalo o budućnosti Nike Kranjčara u Portsmouthu, mogućem transferu ili razmjeni već u siječanjskom prijelaznom roku. Nije teško pretpostaviti da je Niko nezadovoljan svojim statusom u momčadi i vrlo slabom minutažom u dosadašnjem tijeku prvenstva, ali tračak nade stigao je s današnjim gostovanjem kod Boltona gdje je naš reprezentativac bio u početnom sastavu. Odigrao je Kranjčar svih 90 minuta, ali je Portsmouth ubilježio prvi poraz nakon šest kola.

Iako su stvari dobro krenule za Pompey već u drugoj minuti vodećim pogotkom Matthewa Taylora, domaći su do poluvremena preokrenuli rezultat i golovima Diagne-Fayea i Campa došli do prednosti, a u nastavku utakmice i do vodstva od 3:1 zgoditkom Nicolasa Anelke. Minutu prije kraja utakmice Andy Cole je smanjio na 3:2, ali nije bilo prijetnji za petu uzastopnu pobjedu Boltona.

Kad bi se brojala samo domaćinstva, Liverpool bi bio prvi pratitelj Manchester Uniteda u utrci za naslov prvaka, ali grozna statistika na gostujućim utakmicama uzrok je velikog bodovnog zaostatka. Ako ćemo suditi prema današnjoj pobjedi na White Hart Laneu, i Redsima predstoje bolji dani što se gostovanja tiče. U teškim uvjetima i Tottenham i Liverpool odigrali su odličnu, dinamičnu utakmicu uz velik broj prigoda, ali samo je jedna lopta našla put do mreže. Zbilo se to praktički u posljednjim sekundama prvog poluvremena kada je grubo pogriješio Zokora, a na mjestu se našao Luis Garcia i postigao pobjedonosni pogodak.

Četvrti poraz u nizu, a posebno kad se radi o porazu od pretposljednjeg Charltona, sasvim sigurno predstavljat će znak za uzbunu u Aston Villi. Iako su poveli golom Garetha Barryja iz jedanaesterca, igrači Ville nisu znali sačuvati tu prednost. Darren Bent je izjednačio u 57. minuti, tri minute prije nego će biti isključen Barry zbog prekršaja nad Rommedahlom. Igrač više pokazao se prevagom u posljednjim trenucima utakmice kada Charlton pogotkom Bryana Hughesa hvata posljednji vlak za spas od ispadanja.

Everton je na Goodison Parku s tri gola u mreži ispratio momčad Newcastlea, a svakako treba istaknuti podatak da je dva pogotka postigao mladi Nigerijac Victor Anichebe kojemu su to ujedno i prva dva pogotka u Premiershipu. Manchester City je golom Beasleya sedam minuta prije kraja odnio sva tri boda s gostovanja kod West Hama, a Blackburn je na svom travnjaku s 2:1 svladao Middlesbrough.

Jedina utakmica koja danas nije završena je susret Watforda i Wigana koji je u 56. minuti prekinut zbog proloma oblaka koji je uzrokovao pravu poplavu na travnjaku, te nisu postojali uvjeti za nastavak utakmice. S time su se složila i oba trenera, pa će susret biti odigran u nekom drugom terminu. U trenutku prekida rezultat je bio 1:1.

Premiership, 21. kolo, 30.12.2006:
Manchester United - Reading 3:2, Chelsea - Fulham 2:2, Tottenham - Liverpool 0:1, Charlton - Aston Villa 2:1, Blackburn - Middlesbrough 2:1, Bolton - Portsmouth 3:2, Everton - Newcastle 3:0, West Ham - Manchester City 0:1, Watford - Wigan prekinuto zbog kiše, Sheffield United - Arsenal 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!