Nogomet

Portugal iznenadio Carioce, Danci dobili klokane

Marin Vuković • utorak, 06.02.2007.

London je večeras bio svjetsko nogometno središte, odigravši ulogu domaćina za čak osam reprezentacija. U poslastici večeri Portugal je iznenadio Brazil, Danska je uvjerljivo nadigrala Australiju, a aktualni europski prvaci Grci doživjeli su poraz od Južne Koreje...

Najviše pozornosti svakako je privukao susret Brazila i Portugala na stadionu Emirates, inače domu londonskog Arsenala. Dvije reprezentacije sličnog nogometnog izričaja jamčile su dobru nogometnu predstavu uz mnoštvo atraktivnih poteza, te sraz dvojice brazilskih trenera, Dunge s jedne strane i Luisa Felipea Scolarija s druge.

Brazilski izbornik londonskoj je, ali i svjetskoj publici predstavio jedan novi Brazil, sastavljen od imena koja ne dominiraju naslovnicama svjetskih tiskovina, poput Maicona, Elana, Rafaela Sobisa, Heltona. Na prste jedne ruke mogli su se nabrojati igrači koji su za Brazil nastupili na proteklom Svjetskom prvenstvu, ali i takva brazilska momčad u prvom je poluvremenu bez poteškoća kontrolirala igru.

Bilo je tu karakterističnog južnoameričkog vica, ali i agresivnosti i pokretljivosti brazilske momčadi. Brazilci su uspjeli neutralizirati portugalske udarne igle Cristiana Ronalda i Deca, te su već u prvom poluvremenu trebali doći do prednosti. Najbliže upisu u listu strijelaca stigao je Lucio pogodivši gredu portugalskog gola neposredno pred odlazak na odmor.

U nastavku utakmice igra je izgubila na povezanosti, posebno nakon što su se oba trenera odlučila za brojne izmjene, te se činilo da će ovoj utakmici na kraju nedostajati samo pogoci. U posljednjih osam minuta utakmice Brazil je ipak uhvaćen na spavanju i Portugalci su unatoč podređenom položaju tijekom većeg dijela susreta upisali vrijednu pobjedu. Prvo je u 82. minuti danas vrlo dobri Quaresma sjajno uposlio Simaa Sabrosu koji volejem pogađa brazilsku mrežu, a u posljednjim trenucima susreta odlično se u šesnaestercu snašao Ricardo Carvalho i Portugalcima osigurao pobjedu.

Loftus Road, stadion Queens Park Rangersa, ponudio je također atraktivan susret Australije i Danske. Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo Dancima koji su do odlaska na odmor praktički riješili susret u svoju korist. Hrvatski protivnici sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj nisu imali rješenja za odličnog Jona Dahla Tomassona koji se dvaput upisao u listu strijelaca, prvi put u četvrtoj, a zatim u 37. minuti. Još jedan pogodak u mrežu klokana dodao je Daniel Jensen u 27. minuti. Australci su u završnici utakmice tek ublažili poraz pogotkom Bretta Emertona. Zaslužena pobjeda Danaca koji su znali iskoristiti svoje prilike, dok je australskoj reprezentaciji previše nedostajao ozlijeđeni Mark Viduka.

Grčka je na Craven Cottageu "ugostila" Južnu Koreju i upisala minimalan poraz zahvaljujući pogotku Leeja 12 minuta prije kraja utakmice, a u četvrtoj londonskoj utakmici Griffin Park svjedočio je uvjerljivoj i zasluženoj pobjedi Gane nad Nigerijom od čak 4:1. Svih pet pogodaka postignuto je u posljednjih pola sata utakmice, a kod Gane se istakao Muntari s dva pogotka.

Litvi ne ide u kvalifikacijama za Euro 2008, a ni večeras nisu oduševili izgubivši od Malija s 3:1 u susretu odigranom u Francuskoj. Bugarska je autogolom Surninsa i pogotkom Yovova bila bolja od Latvije, a Cipar je svladao naše susjede Mađare s 2:1.

Prijateljske utakmice, 06.02.2007:
Brazil - Portugal 0:2, Australija - Danska 1:3, Bugarska - Latvija 2:0, Cipar - Mađarska 2:1, Gana - Nigerija 4:1, Sjeverna Irska - Wales 0:0, Mali - Litva 3:1, Grčka - Južna Koreja 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!