Nogomet

Nove brige za Engleze, težak poraz Rusa

Marin Vuković • srijeda, 07.02.2007.

Svih šest protivnika Hrvatske iz skupine E kvalifikacija za Euro 2008 večeras su bile u punom pogonu. Engleskoj nakon novog poraza sasvim sigurno predstoje dani analize, a ništa lakše neće biti ni Rusima koji su glatko poraženi od Nizozemske...

Engleski mediji ponovno su dobili dovoljno materijala za seciranje i analizu igre engleske reprezentacije i sasvim je izvjesno da takvu priliku neće propustiti. Gordi Albion doživio je na Old Traffordu poraz od reprezentacije Španjolske i izborniku Steveu McClarenu donio nove glavobolje pred gostovanje u Izraelu sljedećeg mjeseca.

Iako su Englezi solidno otvorili utakmicu i svojom poznatom agresivnošću i tempom pokušali iznenaditi Španjolce već na početku, kako je susret odmicao situacija na travnjaku se mijenjala u korist gostiju. Španjolska je momčad bila konkretnija u završnici, opasnija, te je više nego zasluženo slavila pogotkom Andresa Inieste u 63. minuti. Barceloninom veznom igraču bilo je potrebno tek pet minuta nakon ulaska u igru da zatrese mrežu Bena Fostera, a u tome mu je pomogla i nesigurna intervencija Ria Ferdinanda.

Jedno je sigurno: ne bismo htjeli biti u koži Stevea McClarena u sljedećih nekoliko tjedana. Neminovno je preotvaranje diskusije o Stevenu Gerrardu i Franku Lampardu koji su još jednim blijedim nastupom potkrijepili teoriju da zajedno ne mogu funkcionirati. No to su problemi s kojima će se Englezi morati suočiti i koji će sasvim sigurno unijeti dozu nemira u redove velikih suparnika naše reprezentacije.

Guus Hiddink sasvim će sigurno htjeti zaboraviti prvu utakmicu u ovoj godini. Rusija je teško poražena na gostovanju u Nizozemskoj, gdje su raspoloženi domaćini u samo 20 minuta napunili mrežu Igora Akinfejeva. Strijelcima je bilo potrebno gotovo 70 minuta da se zagriju, a potom su golovi stizali kao na traci.

U 68. minuti utakmice rusku je mrežu načeo Ryan Babel, a samo tri minute kasnije na 2:0 povisio je Wesley Sneijder. Niti Rusija se ne predaje pa u 76. minuti budi nadu pogotkom Vladimira Bistrova, ali ubrzo zatim Joris Mathijsen ponovno povećava prednost Nizozemaca. Konačnih 4:1 postavio je Rafael Van Der Vaart pogotkom iz jedanaesterca minutu prije kraja susreta.

Izraelci su na Ramat Ganu ugostili reprezentaciju Ukrajine i nakon solidne predstave odigrali neodlučeno 1:1. Bila je to dobra provjera za Izraelce, kojima sljedeći mjesec donosi dvije utakmice na domaćem travnjaku: 24. ožujka ugostit će Englesku, a samo četiri dana kasnije i Estoniju. Ne treba posebno isticati kako će te dvije utakmice sasvim sigurno uvelike odrediti sudbinu izraelske reprezentacije u daljnjem tijeku kvalifikacija, a s velikim zanimanjem bit će popraćene i u Hrvatskoj.

Vodeći pogodak za Izrael postigao je u 38. minuti Walid Badir krasnim volejem s tridesetak metara koji je iznenadio gostujućeg vratara. Ukrajinci su izjednačili u 72. minuti preko Maksima Kaliničenka, i to nakon što je Ukrajinac promašio jedanaesterac, ali odmah potom dobio i priliku za popravak.

Uspješno otvaranje 2007. godine imala je reprezentacija Makedonije, koja je na gostovanju u Albaniji ostvarila minimalnu pobjedu. Jedini pogodak u 33. minuti susreta postigao je Ristić. Estonija je pak poražena od naših susjeda Slovenaca istovjetnim rezultatom, a strijelac pobjedničkog pogotka bio je Lavrič iz jedanaesterca u 34. minuti.

Andora, inače najslabija reprezentacija naše kvalifikacijske skupine, na svom travnjaku nije uspjela svladati Armeniju. Konačan rezultat bio je jednak onome s početka - 0:0.

Prijateljske utakmice, 07.02.2007:
Albanija - Makedonija 0:1, Nizozemska - Rusija 4:1, Engleska - Španjolska 0:1, Izrael - Ukrajina 1:1, Andora - Armenija 0:0, Slovenija - Estonija 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!