Nogomet

Pali svjetski viceprvaci, nema zime za Čehe i Nijemce

Marin Vuković • četvrtak, 08.02.2007.

Argentinci se nisu preplašili krcatog Stade de Francea te su vrlo dobrom igrom došli do pobjede protiv jakih Francuza. Nijemci i Česi nastavili su igrati u sjajnoj formi, što se ne može reći za Tursku koja se propisno osramotila u Tbilisiju...

Iz zaista velikog broja prijateljskih utakmica koje su odigrane večeras, nekoliko ih privlači posebnu pozornost. Bez sumnje jedan od najzanimljivijih bio je i pariški sraz Francuske i Argentine, prvi susret ovih dviju reprezentacija nakon 1986. godine. Južnoamerikanci su ga riješili u svoju korist minimalnom pobjedom, a sve zahvaljujući pogotku Saviole u 15. minuti. Viceprvaci svijeta pokušali su sve ne bi li pred gotovo 80 tisuća svojih navijača došli barem do izjednačujućeg pogotka, ali to se nije dogodilo.

Kevin Kuranyi vratio se u nacionalni dres u velikom stilu i pogotkom pomogao reprezentaciji Njemačke da u Düsseldorfu svlada suorganizatora predstojećeg Europskog prvenstva, reprezentaciju Švicarske. Kuranyiju je za vodeći pogodak bilo potrebno tek osam minuta, a u 30. minuti je Mario Gomez, inače debitant, povisio na 2:0. U drugom poluvremenu Torsten Frings riješio je sve dvojbe oko pobjednika pogodivši za 3:0, a Marco Streller uspio je tek smanjiti prednost Nijemaca na 3:1.

Turska se pošteno osramotila izgubivši na gostovanju u Gruziji s 1:0, pred 50.000 fanatičnih navijača na stadionu u Tbilisiju. Strijelac za Gruzijce bio je Davit Siradze 15 minuta prije kraja utakmice, te tako svojoj reprezentaciji donio prvu pobjedu nad Turskom u povijesti. Niti ovaj put Turci nisu mogli bez incidenta, pa je pred kraj utakmice izbila tučnjava među igračima obje momčadi, ali je susret ipak mirno priveden kraju.

Možda i veću blamažu izbjegli su Austrijanci na Malti, gdje je domaćin poveo golom Agiusa u osmoj minuti i držao prednost sve do početka drugog poluvremena. Tada je sretnim pogotkom Andreasa Ivanschitza iz slobodnog udarca, uz pomoć malteškog živog zida, Austrija došla do izjednačujućeg pogotka.

Sjajnu formu iz kvalifikacija reprezentacija Češke prenijela je i u 2007. godinu svladavši u Bruxellesu najbolju vrstu Belgije s 2:0. Da misle ozbiljno Česi su pokazali već u šestoj minuti pogotkom Jana Kollera, a isti igrač dokazao se i kao asistent 15 minuta prije kraja susreta kada je odlično uposlio Mareka Kulica. Belgijci su utakmicu završili brojčano inferiorni gostima, nakon što je pet minuta prije kraja zbog prekršaja isključen Anthony Vanden Borre.

Poljska i Slovačka odigrale su u španjolskom Jerezu vrlo dobru utakmicu u kojoj je svakoj reprezentaciji pripalo po jedno poluvrijeme. Slovaci su u prvom poluvremenu iskoristili nesigurnosti u poljskoj obrani i golovima Martina Jakubka i Martina Skrtela došli do prednosti od 2:0. U nastavku utakmice Poljaci su odličnom igrom potpuno zasluženo došli do izjednačenja, golovima Michala Zewlakova i Radoslawa Matusiaka, a da je bilo više koncentracije u završnici mogli su i do potpunog preokreta.

Prijateljske utakmice, 07.02.2007:
Francuska - Argentina 0:1, Njemačka - Švicarska 3:1, Gruzija - Turska 1:0, Austrija - Malta 1:1, Belgija - Češka 0:2, Poljska - Slovačka 2:2, Egipat - Švedska 2:0, Kina - Kazahstan 2:1, Iran - Bjelorusija 2:2, Uzbekistan - Azerbejdžan 0:0, Mađarska - Latvija 2:0, Rumunjska - Moldavija 2:0, Cipar - Bugarska 0:3, Luksemburg - Gambija 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!