Automoto

Zašto je Schumacher otišao

Ante Kojundžić • utorak, 13.03.2007.

Glasnogovornica Michaela Schumachera, Sabine Kehm autorica je knjige Michael Schumacher u kojoj iznosi pojedinosti dosad nepoznate svekolikoj javnosti koje nam otkrivaju neke odluke bivšeg sedmerostrukog prvaka. Između ostalog, u knjizi je Schumacher pojasnio zašto je objesio kacigu o klin…

Nijemac se nakon 16 godina zasitio Formule 1 i svih obaveza koje taj sport donosi: ''Cijelo vrijeme sam se morao natjeravati da idem na testiranja i sastanke na koje više nisam želio ići'', objasnio je Schumi i nastavio: ''Pritom ne mislim na utrke i vikende kad su utrke već govorim o svemu ostalom, onaj svakodnevan posao.''

Testiranja su postala prenaporna Schumacheru i više nije nalazio motivaciju: ''Na testiranjima sam morao dati sve od sebe jer je to jedini način da napredujete. Ali ako ste cijelo vrijeme na limitu to izjeda vašu snagu'', otkriva bivši Ferrarijev vozač koji je prikupio 91 pobjedu.

''Poslije Bahreina, Malezije i Australije počeo sam se pitati kako sam uspijevao pratiti taj ritam svih godina. Često sam odbrojavao minute do trenutka kad bih mogao ići kući. Ne znam da li je normalno da sam se toliko umorio, ali testiranja kroz cijelu godinu su me istrošila. Bio sam iscrpljen više nego prije.''

O povlačenju je Schumacher počeo razmišljati nakon kvalifikacija za prvu utrku sezone 2006. godine u Bahreinu kada se izjednačio u broju najboljih startnih pozicija s Ayrtonom Sennom: ''Uvijek bi postao vrlo emocionalan kad bi me uspoređivali s Ayrtonom. Očito da to ne želiš priznati i pokušavaš sakriti svoje emocije da drugi ne vide tvoju ranjivost'', kaže Michael.

Nakon pole pozicije Schumacher je shvatio da Ferrari ima dobar bolid: ''Znao sam da ćemo imati dobru sezonu i imao sam osjećaj da je to dobro vrijeme da se povučem.'' Svoju odluku da se povlači otkrio je Jeanu Todtu, šefu momčadi Ferrari koji mu je savjetovao neka još malo razmisli o odluci iako je prihvatio takav razvoj situacije. Ferrari je poslije odredio da će se s objavom odluke pričekati do rujna.

''Osobno bih htio da sam svoje namjere iznio javnosti ranije, ali Ferrari takve stvari radi na utrci u Monzi. Nisam imao problema s tim, ako ništa nisam morao izjavljivati smiješne stvari i izbjegavati pitanja'', kazao je Schumacher.

U knjizi autorica pokušava čitateljima pokazati kako je Schumi osjećajan i sramežljiv čovjek koji ne voli biti u središtu pozornosti. Posebno ga je vrijeđalo kad su ga nazivali robotom ili strojem. U svojoj karijeri u F1 bolidu odvezao je 361 500 kilometara i pritom je potrošio 252 000 litara goriva i 15 800 guma.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!