Zimski sportovi

Renate Goetschl, kraljica Cortine

Nikola Božić • subota, 20.01.2007.

Nakon jučerašnjeg superveleslaloma, danas su u Cortini d`Ampezzo skijašice vozile spust. Renate Goetschl nosi lijepe uspomene iz Cortine…

Vjetar i visoka temperatura i danas su stvarali probleme organizatorima. No, za razliku od jučer, danas je start utrke odgađan samo jednom i to na 15 minuta. Untaoč visokim temperaturama ovih dana staza je odlično pripremljena, te su malobrojni gledatelji u Cortini mogli vidjeti vrlo zanimljiv spust.

Austrijanka Renate Goetschl dokazuje da joj je Cortina d`Ampezzo najdraža destinacija u Svjetskom kupu. Današnjom desetom pobjedom na ovom skijalištu, Austrijanka postavlja rekord koji će biti teško dostižan u bližoj budućnosti. No, za pobjedu je morala odskijati jednu od najboljih vožnji u svojoj uspješnoj karijeri. Na stazu je krenula sa startnim brojem 29, a do njezinog nastupa u vodstvu je bila jučerašnja pobjednica Julia Mancuso. U gornjem dijelu Austrijanka vozi još brže te u srednji dio staze nosi prednost od samo devet stotinki sekunde, u srednjem dijelu Austrijanka izlazi iz idealne linije na jednom od zavoja, unatoč tome prednost je i dalje ista. No, donji je dio Goetschl odvezla gotovo savršeno te preuzima trenutno vodstvo za 17 stotinki.

Za slavlje je morala itekako strahovati, budući da je na startu bila vodeća u poretku spusta Lindsay Kildow. Kildow na stazu kreće jako agresivno te na prvom prolazu Amerikanka ima prednost! No, kao i na zadnjem spustu, Amerikanka radi veliku grešku te je Austrijanka mogla početi slaviti svoju 22. pobjedu u spustu, a ujedno je I preuzela vodstvo u ukupnom poretku spusta. Drugim mjestom Mancuso dokazuje da je u vrhunskoj formi u brzim disciplinama te da će konkurirati za medalje na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

Najugodnije izenađenje današnjeg spusta je mlada Francuskinja Marie Arivier Marchand. Na stazu je krenula jako rano, sa startnim brojem pet. Preuzevši trenutno vodstvo, nitko pa ni ona sama nije mogao predvidjeti da bi se mlada Francuskinja mogla naći na postolju. Upravo to se i dogodilo te Marchand slavi svoje prvo postolje u karijeri. Za veselje domaćih navijaća pobrinula se Daniela Merighetti četvrtim mjestom, zaostavši za postoljem samo četiri stotinke sekunde. Petim mjestom Šveđanka Anja Paerson može biti zadovoljna, no ona i dalje s nestrpljenjem čeka svoju prvu pobjedu ove sezone. Za postoljem je zaostala samo 10 stotinki. Najbolja Švicarka je Catherine Borghi na šestom mjestu.

Sutra skijašice završavaju skijaški vikend u Cortini veleslalomom, a treba spomenuti da će kraljici Cortine to biti posljednji nastup na tom skijalištu.

Cortina d`Ampezzo, spust:
1. R.Goetschl (AUT) 1:31,14
2. J.Mancuso (USA) +0,17
3. M.A.Marchand (FRA) +0,60
4. D.Merighetti (ITA) +0,68
5. A.Paerson (SWE) +0,70
6. C.Borghi (SUI) +0,85
7. I.Jacquemod (FRA) +1,00
8. D.Gisin (SUI) +1,06
9. N.Fanchini (ITA) +1,11
10. A.Fischbacher (AUT) +1,14

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. M.Schild (AUT) 881
2. N.Hosp (AUT) 828
3. J.Mancuso (USA) 714
4. R.Goetschl (AUT) 701
5. L.Kildow (USA) 578
6. K.Zettel (AUT) 562
7. A.Paerson (SWE) 529
8. S.Zahrobska (CZE) 390
9. M.Kirchgasser (AUT) 379
10. I.Jacquemod (FRA) 373
...
14. A.Jelušić (CRO) 286

Poredak u spust(nakon šest utrka):
1. R.Goetschl (AUT) 425
2. J.Mancuso 346
3. L.Kildow (USA) 340

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!