Zimski sportovi

Super-G Renate

Nikola Božić • petak, 26.01.2007.

Zima je konačno došla i u Europu, pa su malobrojni gledatelji u talijanskom San Sicariju zaista mogli uživati u današnjem superveleslalomu za djevojke. Na stazi, koja je više izgledala kao spust, najbolje se snašla Austrijanka Renate Goetschl

Talijanski San Sicario ovog je vikenda domaćin najboljim svjetskim skijašicama. Danas je po rasporedu vožen superveleslalom. Na olimpijskoj stazi skijašice nisu imale previše problema te se može konstatirati da je ova staza jedna od najlakših u kalendaru Svjetskog kupa. Samu stazu karakterizira puno skokova, no nije tehnički zahtjevna pa stoji kritika da je staza možda i prejednostavna.

U trenutku kad su na stazu izlazile najbolje skijašice uvjeti su se pogoršali, no to očito ne predstavlja problem za trenutno najbržu skijašicu u superveleslalomu. Renate Goetschl dokazuje kako je trenutno neuhvatljiva za ostale skijašice. Gornji dio staze nije odvezla najbrže, no u srednjem dijelu staze Austrijanka vozi savršeno, ima najveću brzinu i prednost iz gornjeg dijela je narasla na gotovo sekundu u odnosu na trenutno vodeću. U donjem je dijelu staze Goetschl dodala još nekoliko stotinki i na kraju uvjerljivo preuzima vodstvo. No, za svoju 43. pobjedu u Svjetskom kupu morala je čekati nastup Lindsay Kildow. Amerikanka kreće na stazu agresivno te u gornjem dijelu vozi još brže. Nakon drugog prolaza Amerikanka je već u zaostatku, no ne velikom, samo 15 stotinki. Donji dio staze Amerikanka vozi gotovo savršeno, ali ipak u cilj ulazi sa zaostatkom od devet stotinki sekunde.

Veliko iznenađenje vidjeli smo u nastavku natjecanja, kad su najbolje plasirane skijašice već počele slaviti postolje. Sa startnim brojem 36 Austrijanka Christine Sponring uspjela je doskijati do trećeg mjesta, daleko najboljeg rezultata u karijeri u ovoj disciplini. Bolja je bila samo u slalomu i to «daleke» 2001. godine (drugo mjesto). Odlična vožnja, a također i najbolji plasman u karijeri, uspio je mladoj Kanađanki Britt Janyk. Za postoljem je zaostala samo tri stotinke sekunde.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kelly Vanderbeek očito nema sreće sa ovom stazom. Podsjetimo, na prošlim Olimpijskim igrama Kanađanka je zaostala za medaljom samo jednu stotinku, a i danas joj je za postolje nedostajalo četiri stotinki. Petim je mjestom ipak potvrdila odličnu formu uoči Svjetskog prvenstva, pa zasigurno neće ostati razočarana kao nakon Olimpijskih igara. Najbolja Švicarka je Fraenzi Aufdenblatten na šestom mjestu. Odličan dan Austrijanki upotpunila je veteranka Alexandra Meissnitzer sedmim mjestom. U red razočaranja možemo svrstati osmo mjesto pobjednice zadnjeg superveleslaloma, Amerikanke Julie Mancuso. Zaostatak od sekundu i 36 stotinki za današnjom pobjednicom zasigurno nemogu zadovoljiti Mancuso.

Na startu današnjeg superveleslaloma nije se pojavila Šveđanka Anja Paerson. Prema informacijama iz švedskog skijaškog saveza, Paerson je ostala u Švedskoj te testira opremu i priprema se za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje će se održati pred njezinim navijačima.

Unatoč pobjedi Goetschl, te nešto lošijem nastupu u današnjem superveleslalomu (18. mjesto), Austrijanka Marlies Schild uspjela je sačuvati prednost u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Ovom pobjedom Goetschl se umješala u borbu za sam vrh ukupnog poretka, a budući da se voze još dvije utrke u brzim disciplinama ovaj tjedan, vrlo lako bi se moglo dogoditi da Goetschl preuzme i vodstvo. Priliku ima već sutra, kada se vozi spust u istom terminu kao i danas.

San Sicario, superveleslalom, poredak:
1. R.Goetschl (AUT) 1:24,90
2. L.Kildow (USA) +0,09
3. C.Sponring (AUT) +0,90
4. B. Janyk (KAN) +0,93
5. K.Vanderbeek (KAN) +0,94
6. F.Aufdenblatten (SUI) +1,16
7. A.Meissnitzer (AUT) +1,21
8. J.Mancuso (USA) +1,36
9. N.Fanchini (ITA) +1,46
10. N.Bent (SWE) +1,63

Svjestki kup, ukupni poredak:
1. M.Schild (AUT) 894
2. N.Hosp (AUT) 852
3. J.Mancuso (USA) 826
4. R.Goetschl (AUT) 821
5. L.Kildow (USA) 658
6. K.Zettel (AUT) 568
7. A.Paerson (SWE) 529
8. T.Poutiainen (FIN) 403
9. I.Jacquemod (FRA) 399
10. S.Zahrobska (CZE) 399
...
14. A.Jelušić (CRO) 286

Poredak u superveleslalomu (nakon četiri utrke):
1. R.Goetschl (AUT) 360
2. N.Hosp (AUT) 220
3. L.Kildow (USA) 210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!