Zimski sportovi

Veliki korak prema drugom zlatu

Branimir Korać • petak, 09.02.2007.

Anja Pärson napravila je veliki posao u spustu za superkombinaciju i ima ogromnu šansu uzeti i drugo zlato na Svjetskom prvenstvu u Äreu. Nakon spusta nalazi se u uvjerljivom vodstvu ispred Amerikanki Kildow i Mancuso...

Anja Pärson u spustu za superkombinaciju ostvarila je veliku prednost u odnosu na konkurentice i samo ju velika pogreška u slalomu može udaljiti od zlata. Jedine koje su u sekundi zaostatka su Kildow, Mancuso i Nike Bent, no one objektivno ne mogu ugroziti Pärson u slalomu. Odlične slalomašice, Austrijanke, zaostaju previše da bi u normalnoj slalomskoj vožnji prestigle sjajnu Šveđanku.

Spust je održan u polarnim uvjetima, po sunčanom vremenu, ali i temperaturi od minus 18 stupnjeva Celzijevih u cilju te čak minus 21 na startu spusta. Obzirom na takve uvjete staza je bila dosta tvrda i zaleđena te je bez problema izdržala sve skijašice.

Vezane vijesti

Anja Pärson krenula je sa starta kao 25. i odvezla savršenu utrku. Na gotovo svim dijelovima staze bila je najbrža, izvela je sve skokove besprijekorno i to se na kraju osjetilo na vremenu. U cilj je ušla s 97 stotinki prednosti nad do tada vodećom sunarodnjakinjom Nike Bent koja je također vozila sjajnu utrku.

Bent i Pärson ipak nisu odnijele dvostruku švedsku pobjedu obzirom da su se između njih ugurale Amerikanke Lindsey Kildow i Julia Mancuso. Mancuso kao trećeplasirana s 95 stotinki zaostatka ima više razloga za zadovoljstvo nego Kildow obzirom da ima bolju slalomsku tehniku i veliki je kandidat za medalju.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Kildow može žaliti za boljim rezultatom nakon spusta. Već u samom startu utrke, nakon desetak sekundi provedenih na stazi, napravila je veliku pogrešku i umalo završila utrku prije cilja. No nekako se izvukla i uz dosta izgubljenog vremena kroz cilj prošla s 86 stotinki slabijim vremenom nego prvoplasirana Pärson.

Austrijanke dosta zaostaju i morat će voziti sjajnu slalomsku vožnju ako žele do medalje. U najboljoj poziciji je Nicole Hosp koja zaostaje za Pärson sekundu i 22 stotinke dok Schild kasni sekundu i 91 stotinku, a Zetteldvije sekunde i 23 stotinke. Kirchgasser je gotovo na tri sekunde zaostatka i već sad se može ustvrditi kako ona i Zettel ipak nemaju šansu za medalju.

Slalom je na rasporedu u 16 sati, u glavnoj ulozi bit će Anja Pärson koja bi morala doći do zlata, dok će za preostala dva odličja veliku borbu voditi Kildow, Mancuso, Bent i Hosp.

Poredak nakon spusta:
1. Anja Pärson (Swe) 1:11.00
2. Lindsey Kildow (USA) 1:11.86
3. Julia Mancuso (USA) 1:11.95
4. Nike Bent (Swe) 1:11.95
5. Nicole Hosp (Aut) 1:12.22
6. Ingrid Jacquemod (Fra) 1:12.33
7. Maria Riesch (Ger) 1:12.35
8. Dominique Gisin (Sui) 1:12.60
9. Britt Janyk (Can) 1:12.83
10. Marlies Schild (Aut) 1:12.91...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!