Nogomet

Uefa primila Crnu Goru

HINA • petak, 26.01.2007.

Europska nogometna federacija od petka ima 53 članice nakon što je na kongresu u Düsseldorfu u stalno članstvo primljena Crna Gora, dok je još jednom odbijeno članstvo Gibraltara...

Crna Gora je još prošle godine primljena u privremeno članstvo Uefe, a kako je ta država i međunarodno priznata nije bilo zapreka za jednoglasno uvrštenje u punopravno članstvo. Crna Gora će 24. ožujka odigrati svoju prvu međunarodnu utakmicu i to protiv Mađarske, a službeni nastup imat će u kvalifikacijama za SP 2010.

Sasvim drugi pristup izaslanici Uefe imali su u slučaju Gibraltara, koji već deset godina pokušava ući u Uefu, te je čak i dobio pravnu bitku pred Sportskim arbitražnim sudom.

"Gibraltar nije međunarodno priznata država i stoga ne ispunjava uvjete za članstvo. Ukoliko bismo primili Gibraltar bili bismo prisiljeni isto učiniti i sa zahtjevima još nekih regija i teritorija, pa bi naše članstvo naraslo na više od 60 država, što bi bilo neodrživo za funkcioniranje sustava europskog nogometa", kazao je član Izvršnog odbora, Švicarac Giangiorgio Spiess.

Polemika oko Gibraltara bila je i politički motivirana jer se primanju te britanske kolonije žestoko protivila Španjolska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!