Zimski sportovi

Byggmark pokorio Kitzbühel

Goran Tomičić • nedjelja, 28.01.2007.

21-godišnji Šveđanin Jens Byggmark uzeo je dvostruku slalomsku pobjedu u Kitzbühelu. Nakon što je jučer slavio u slalomu, Byggmark je to ponovio i danas te s dvije pobjede postao "apsolutni vladar Kitzbühela". Svega tri stotinke iza njega ostao je Mario Matt, a senzacionalno vodeći nakon prve vožnje Manfred Moelgg s pet stotinki zaostatka bio je treći. Ivica Kostelić nije završio drugu vožnju...

Švedski grad Tarnaby danas je dobio novu skijašku legendu. Nakon Ingemara Stennmarka i Anje Pärson, stigao je Jens Byggmark. Mladi Šveđanin je ubilježio dvostruku pobjedu u Kitzbühelu i tako postao prvi skijaš koji je ove sezone pobijedio u dva slaloma. Nakon petog mjesta u prvoj vožnji 21-godišnji Šveđanin je u drugom nastupu vozio rutinirano, poput svog slavnog sugrađanina. Slično kao u jučerašnjoj drugoj vožnji, i danas je izgledalo kao da iza sebe ima nekoliko sezona iskustva, ali ovo je bio tek sedmi Byggmarkov nastup u slalomu. Odlični Mario Matt završio je na drugom mjestu, samo tri stotinke iza Byggmarka. Ovo je jedna od najzanimljivijih slalomskih sezona u povijesti Svjetskog kupa. Švedska i Austrija već dugi niz godina imaju odlične rezultate u slalomu, ali nitko nije očekivao da će u reprezentacijama tih skijaških veleslila glavnu riječ imati Byggmark i Matt, koji su se potvrdili i kao najveći favoriti za osvajanje svjetskog naslova u Äreu. Njima svakako treba dodati i Manfreda Moelgga, koji je na trećem mjestu imao zaostatak od pet stotinki. Najbolji iz prve vožnje i u drugoj je bio odličan, te je do zadnjih vrata ima izgleda za pobjedu, ali nitko nije mogao protiv Byggmarka.

Marc Berthod, švicarska senzacija iz Adelbodena, četvrtim mjestom se potvrdio kao još jedno novo ime u slalomskom vrhu ove sezone. Felix Neureuther, bivši svjetski juniorski prvak u slalomu, ostvario je rezultat karijere u Svjetskom kupu. Tek na šestom mjestu je prvi skijaš koji je prošlih sezona bio u vrhu slaloma, a to je aktualni pobjednik Svjetskog kupa Benjamin Raich, koji se vratio u borbu za obranu naslova, nakon nekoliko lošijih rezultata početkom sezone.

Ted Ligety je drugim vremenom u drugoj vožnji popravio plasman iz prve utrke. Još jedno iznenađenje u Kitzbühelu je najbolje vrijeme druge vožnje Švicarca Ginija. To je još jedna potvrda da je kriza švicarske reprezentacije napokon postala prošlost. Aksel Lund Svindal je 16. mjestom zadržao vodeću poziciju u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Bode Miller je opet odustao, dobro je krenuo i kad je izgledalo da će napokon završiti slalom, samo nekoliko metara prije cilja je prebrzo ušao na jedna vrata i ˝haklao˝ sljedeća. Na isti način odustali su Myhrer, Vogl i Schönfelder.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Ivica Kostelić je jako dobro počeo nastup i očekivali smo novi dobar rezultat, ali već u gornjem dijelu je prekasno ušao na jedna vrata i odustao.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Svindal je zadržao prednost ispred Cuchea i Millera. Očito je da slalom nije disciplina u kojoj je Svindal najbolji, ali ove sezone je samo jednom odustao. Cuche vozi samo brze discipline, i bez obzira na odlične rezultate u spustu i superveleslalomu, tako se ne može do Velikog kristalnog globusa. Bode Miller zaostaje 120 bodova za Svindalom, ali u slalomu iz utrke u utrku propušta novu veliku priliku. Da je Miller u formi u kakvoj je bio u sezoni 2002/03, kad je bio najopasniji suparnik Ivice Kostelića u slalomu, već bi osigurao ukupnu pobjedu. Raich je opet u utrci za obranu naslova i bit će najveći konkurent Svindalu.

U slalomu je potpuno neočekivano Byggmark vodeći. U disciplini u kojoj prije početka sezone bar 15 skijaša ima dobre izglede za ukupnu pobjedu, nitko nije računao na 21-godišnjeg Byggmarka. Raich zaostaje 78 bodova, a na trećem mjestu je Matt sa 83 boda zaostatka. Ivica Kostelić je novim odustajanjem znatno umanjio svoje izglede, ali u četiri slaloma do kraja sezone sve je moguće.

Svjetski kup skijaša nastavlja se već 30. siječnja utrkom slaloma u Schladmingu.

Slalom, Kitzbühel:
1. Jens Byggmark (Švedska) 1:44.20
2. Mario Matt (Austrija) +0.03
3. Manfred Moelgg (Italija) +0.05
4. Marc Berthod (Švicarska) +0.44
5. Felix Neureuther (Njemačka) +0.49
6. Benjamin Raich (Austrija) +0.51
7. Ted Ligety (SAD) +0.58
8. Manfred Pranger (Austrija) +0.66
9. Kalle Palander (Finska) +0.70
10. Marc Gini (Švicarska) +0.79...

Ukupni poredak Svjetskog kupa
1.Aksel Lund Svindal (Nor) 760
2.Didier Cuche (Švi) 677
3.Bode Miller (SAD) 640
4.Benjamin Raich (Aut) 605
5.Peter Fill (Ita) 570
6.Kalle Palander (Fin) 429
7.Marco Buechel (Lih) 407
8.Mario Matt (Aut) 380
9.Mario Scheiber (Aut) 377
10.Michael Walchhofer (Aut) 374
...
21.Ivica Kostelić (Hrv) 246
...
122.Natko Zrnčić - Dim (Hrv) 8

Poredak slaloma
1.Jens Byggmark (Šve) 343
2.Benjamin Raich (Aut) 265
3.Mario Matt (Aut) 260
4.Markus Larsson (Šve) 249
5.Felix Neureuther (Nje) 184
6.Kalle Palander (Fin) 183
7.Michael Janyk (Kan) 174
8.Giorgio Rocca (Ita) 168
9.Marc Berthod (Švi) 150
10.Ted Ligety (SAD) 132
...
15.Ivica Kostelić (Hrv) 96

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!