Zimski sportovi

Mattu svjetsko slalomsko zlato

Branimir Korać • subota, 17.02.2007.

Dvije gotovo savršene slalomske vožnje donijele su Mariju Mattu superuvjerljivu pobjedu u Aareu na Svjetskom prvenstvu. U obje vožnje Matt je bio daleko najbrži te odnio pobjedu s ogromnih sekundom i 81 stotinkom prednosti nad srebrnim Manfredom Moelggom iz Italije. Broncu je uzeo iznenađujuće Francuz Jean-Baptiste Grange dok je Ivica Kostelić potkraj svoje druge vožnje odustao...

Mario Matt u Aareu je održao pravu lekciju konkurentima. U obje slalomske vožnje bio je najbrži, a ukupna prednost od 1.81 sekunda ispred Manfreda Moelgga dovoljno govori o njegovoj dominaciji. Iako je u drugu vožnju krenuo sa sekundom i 33 stotinke prednosti nad do tada vodećim Moelggom, nije kalkulirao niti vozio opreznije. Spustio se kao da nema niti stotinke prednosti i uzeo zlato.

Pobjeda Matta nije iznenađenje. Odlični Austrijanac već ima iza sebe najsjajnija odličja na velikim natjecanjima, a da ga nisu ozljede zaustavljale, bio bi sigurno među najdominantnijim slalomašima svijeta i proteklih sezona.

Vezane vijesti

Manfred Moelgg i Jean-Baptiste Grange nisu loši slalomaši, ali nisu niti bili u najužem krugu favorita za osvajanje odličja. Obojica su korektno odradili posao posebno u drugoj vožnji te iskoristili brojna odustajanja u obje vožnje da bi došli do odličja. Više od 40 skijaša nije završilo utrku i ova utrka svakako spada među one s najviše odustajanja u povijesti skijanja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Što reći o nastupu Ivice Kostelića? Ivica je u drugu vožnju krenuo prilično oprezno te je posebice u središnjem dijelu staze izgubio dosta na vremenu. No u svojoj toj opreznosti tijekom vožnje, nije uspio sačuvati koncentraciju u potpunosti te je u samoj završnici nepravilno prošao jedna vrata i morao je odustati. Ove sezone Ivica, na žalost, ima više odustajanja nego završenih utrka, a Aare je samo nastavio niz.

Slalom, Aare:
1. Mario Matt (Aut) 1:57.33
2. Manfred Moelgg (Ita) 1:59.14
3. Jean-Baptiste Grange (Fra) 1:59.54
4. Benjamin Raich (Aut) 1:59.57
5. Manfred Pranger (Aut) 1:59.82
6. Michael Janyk (Can) 1:59.98
7. Truls Ove Karlsen (Nor) 2:00.20
8. Hans-Petter Buraas (Nor) 2:00.78
9. Patrick Biggs (Can) 2:01.44
10. Lars Myhre (Nor) 2:01.56...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!