Ostali sportovi

Blankina mentalna snaga u splitskom "urnebesu"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 26.02.2007.

Prekrasan atletski događaj pred 5.000 bučnih i vrhunskih sportskih događaja gladnih Splićana, završio je s ocjenom +5. Ne, nije to subjektivna ocjena nekog hrvatskog novinara, to je jedinstveni dojam svih skakačica, trenera, novinara koji su prošlog vikenda boravili u Splitu. Svi su redom pozdravili domaćine uz obvezno "vidimo se dogodine"...

Jedna od prvih "proba" za Svjetski atletski kup, kojemu će Split biti domaćin u jesen 2010. godine, odrađena je na vrhunskoj razini. Gledajući entuzijazam, želju i kvalitetu kojom je obilježen prvi skakački miting u Splitu, hrvatska atletika i grad pod Marjanom mogu biti mirni i zadovoljni - prvi test je položen.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Venelina Veneva, Kajsa Bergqvist i osoba zbog koje je cijeli događaj i upriličen, hrvatska šampionka Blanka Vlašić, svojim su skokovima samo stavili "šlag na tortu" uspješne skakačke subote na Gripama.

Više od 5.000 nazočnih gledatelja pokazalo je zašto se Split smatra "metropolom sporta". Vrlo brzo su se "ufurali" u natjecanje, prihvatili i bodrili sve natjecateljice, od kojih su iz skoka u skok dobivali natrag poljupce i dobre skokove. Dvije skakačice išle su preko 2 metra, treća je bila nadomak toj "magičnoj granici", to se ove sezone rijetko događalo na drugim atletskim mitinzima.

"Blanka mi je pričala o Splitu, mediteranskoj klimi i prekrasnom ambijentu i moram reći iz dvodnevnog iskustva da u ničemu nije pretjerala. Osjećala sam se odlično ovdje i nadam se da ćete me pozvati i dogodine", s neskrivenom radošću pričala je sićušna Šveđanka.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Bugarka Veneva odnijela je pobjedu i zaradila veliki pljesak usprkos činjenici da je pobijedila ljubimicu domaćih tribina. Nitko joj to nije zamjerio, zaslužila je iskusna Bugarka i pobjedu i podršku.

"Prvi put sam u Splitu i nisam znala što očekivati. Ali moram reći da sam oduševljena, puna sam dojmova i jedva se čekam vratiti sljedeće godine. Rijetko tijekom sezone skačemo u ovako velikim dvoranama, pred ovoliko publike, koja je k tomu stvorila tako pozitivno ozračje u kojem je bilo uživanje skakati. I grad me oduševio, iako bih sljedeći put htjela vidjeti i više", puna dojmova bila je i 33-godišnja nasljednica sunarodnjakinje Stefke Kostadinove.

O Blanki Vlašić teško je napisati nešto novo, što već nije napisano. Blanka je pokazala da ima iznimnu mentalnu snagu, jer znati da si u središtu pozornosti, da cijela dvorana očekuje tvoj dobar skok, tvoju pobjedu i opet ne zakazati - to je odlika koja dijeli šampione od dobrih sportaša.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Dvaput je bila na granici ispadanja, 197 i 200 centimetara preskakala je iz trećeg, najtežeg pokušaja. Dvaput je svojom koncentracijom i mentalnom snagom dignula cijelu dvoranu na noge i drugo mjesto, s istom preskočenom visinom kao i pobjednica, proslavila zajedno s bučnim tribinama koje zbog nje "proključale".

Europsko dvoransko prvenstvo je pred nama, očekuje se iznimno uzbudljivo natjecanje. Venelina i Blanka glavne su pretendentice na najviše postolje, posebno ako se ostvare najave da se Kajsa Bergqvist i Tia Hellebaut neće pojaviti na zaletištu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!