Zimski sportovi

Profesor Benjamin Raich, novo odustajanje Ivice

Nikola Božić • utorak, 30.01.2007.

Definitivno najzanimljiviji slalom u dosadašnjem dijelu sezone mogli smo vidjeti večeras u Schladmingu. Pred oko 50.000 domaćih navijača slavio je Benjamin Raich, odvozivši vjerojatno najbolji slalom u svojoj bogatoj karijeri. Nažalost, hrvatski navijači Schladming neće pamtiti po dobrome...

Austrijski Schladming definitivno spada među najatraktivnije destinacije u Svjetskom kupu. Dokaz tomu je gotovo 50.000 gledatelja uz stazu, među kojima smo mogli vidjeti i mnoge poznate osobe iz javnog života republike Austrije. Ono što je Monte Carlo u svijetu Formule 1 to je, može se slobodno reći, Schladming u svijetu alpskog skijanja. No, vratimo se današnjem noćnom slalomu.

Za razliku od prve vožnje, u drugoj vožnji slalomska staza je nešto drugačije postavljena. Razmak između vrata je nešto veći, što bi trebala biti olakotna okolnost najboljima iz prve vožnje. Bez obzira na to, skijaši su imali dosta problema sa stazom.

Sve do nastupa najbrže trojice iz prve vožnje, gledatelji su vidjeli nekoliko odličnih nastupa, a prije svega veliku borbu i male razlike među skijašima. U trenutnom vodstvu nalazio se Marc Berthod, senzacija slaloma iz Adelbodena. Tada se na startu pojavio treći nakon prve vožnje, dvostruki pobjednik Kitzbuehla, Šveđanin Jens Byggmark. Fantastičan gornji dio te povećanje prednosti na gotovo sekundu i pol nakon prvog prolaza! U donjem dijelu staze mladi Šveđanin još bolje skija te u cilj ulazi sa prednosti od sekundu i šest desetinki.

U tom trenutku velika većina ljubitelja alpskog skijanja mislila je da će Byggmark uzeti i treću pobjedu zaredom, no domaći navijači vjerovali su da ga netko od preostale dvojice u startnoj kućici može skinuti s vodećeg mjesta. Na startu se pojavio ljubimac domaće publike Benjamin Raich. Gornji dio staze Raich vozi fantastično te održava prednost u odnosu na Bygmarka.

U trenutku kad se Raich približavao ciljnoj areni domaći navijaći su eksplodirali. Nošen glasnim navijanjem Raich ulazi u cilj kao trenutno vodeći, te su Austrijanci mogli početi slaviti budući da se na start spremao vodeći nakon prve vožnje, također Austrijanac, Mario Matt. Matt se borio sa stazom koliko god je mogao no jednostavno, više od trećeg mjesta se nije moglo.

Četvrto mjesto odlazi u ruke spomenutom Berthodu, dok je prošlogodišnji osvajač malog kristalnog u ovoj disciplini, Talijan Giorgio Rocca, petim mjestom uhvatio formu uoči predstojećeg Svjetskog prvenstva. Više od toga je bilo teško za očekivati, budući da Rocca nije u potpunosti zaliječio ozljedu koljena. Solidnu večer za talijansku reprezentaciju upotpunio je Moelgg šestim mjestom.

Za razliku od domaćih navijača, veliki broj hrvatskih navijača ostalo je razočarano nastupom Ivice Kostelića. Prva vožnja i vrlo dobro osmo mjesto nakon nje, davali su nadu da Ivica može do dobrog plasmana nakon izljetanja sa zadnjeg slaloma.

Nažalost, nedugo nakon ne baš uvjerljivog prolaznog vremena, Ivici se dogodila slična greška kao u Kitzbuehlu te je morao odustati. Ovo mu je već peto odustajanje ove sezone, što i nije baš dobar znak uoči Svjetskog prvenstva.

U samom vrhu Svjetskog kupa nije došlo do promjene, u vodstvu je i dalje Aksel Lund Svindal, no današnji pobjednik Raich opasno mu puše za vrat. Razlika je pala na manje od 100 bodova i Raich opet ima veliku priliku ponoviti prošlogodišnji uspjeh, kada je osvojio Veliki kristalni globus.

Nakon večerašnjeg slaloma, skijaši kreću na put u švedski Aare gdje ovaj vikend počinje Svjetsko prvenstvo. Prva utrka je na rasporedu u subotu, kada skijaši voze superveleslalom.

Schladming, noćni slalom, poredak:
1. B.Raich (Aut) 1:42,55
2. J.Byggmark (Swe) +0,38
3. M.Matt (Aut) +0,60
4. M.Berthod (Sui) +1,93
5. G.Rocca (Ita) +1,97
6. M.Moelgg (Ita) +2,03
7. A.Myhrer (Swe) +2,05
8. J.Grange (Fra) +2,22
9. M.Pranger (Aut) +2,26
10. M.Hansson (Swe) +2,34

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. A.L.Svindal (Nor) 780
2. B.Raich (Aut) 705
3. D.Cuche (Sui) 677
4. B.Miller (Usa) 640
5. P.Fill (Ita) 570
6. M.Matt (Aut) 440
7. J.Byggmark (Swe) 439
8. K.Palander (Fin) 429
9. M.Buechel (Lie) 407
10. M.Berthod (Sui) 395
21. I.Kostelić (Cro) 246

Poredak u slalomu (nakon sedam utrka):
1. J.Byggmark (Swe) 423
2. B.Raich (Aut) 365
3. M.Matt (Aut) 320
16. I.Kostelić (Cro) 96

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!