Ostali sportovi

NFL: Ramsi ipak u playoffu

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 25.12.2000.

Sve što su navijači St. Louis Ramsa, aktualnih svjetskih prvaka, htjeli za Božić ove godine je bila pobjeda Chicaga u Detroitu. Jer pobjeda Detroita bi donijela Lionsima playoff, što bi značilo da Ramsi ne bi mogli braniti svoj naslov. Nakon što su započeli sezonu sa 6-0, svi su se samo pitali mogu li Ramsi završiti sezonu bez poraza, no tada je stigla ozljeda poslovođe, QB-a Kurta Warnera, a time i porazi. Čak i nakon njegovog povratka prije tri tjedna Ramsi nisu briljirali, katastrofalan poraz protiv Caroline (samo 3 poena), pobjeda protiv Vikingsa i poraz u fenomenalnoj utakmici protiv Tampe prošlog ponedjeljka, sve je to rezultiralo time da Ramsi više ne ovise sami o sebi.

Ramsima je naravno uz poraz Lionsa trebala i pobjeda protiv Saintsa, no u to nitko nije sumnjao iako su Saintsi pobjednici NFC West i već su pobjedili St. Louis ove sezone. Počelo je dobro za prvake u New Orleansu, a loše u Chicagu, Ramsi su vodili 7-0, Bearsi su gubili 10-0. Cijeli dan Kurt Warner je osjećao jake glavobolje, sve je kulminiralo kad se sudario s braničem Saintsa, te je morao napustiti igralište u drugoj četvrtini i tako nije siguran ni za playoff. Tada se Saintsima "ukazao" Marshall Faulk. Istrčao je career high 220 yardi, postigao tri TD, dodao još nekoliko desetaka yardi primanja. S ta tri TD-a, ukupno 26 ove sezone, oborio je rekord Emmittha Smitha (Dallas) iz 1995 koji je postigao 25, za najviše TD-a u jednoj sezoni.

Odmah poslije utakmice igrači St. Louisa su pohitali u stadion pogledati posljednje dvije minute dvoboja Chicaga i Detroita. A tamo se dešavalo svašta, puno prlika za Lionse da dobiju utakmicu, no 30 sekundi prije kraja centar Bearsa R.W. McQuarters natjerao je rezervnog QB-a Detroita Stoneya Casea na fumble i za nekoliko sekundi Bearsi su osvojili dovoljno prostora za lošu field-gol poziciju, na 54 yarde. No rookie Paul Edinger nije mislio tako, sjajnim udarcem donio je pobjedu Bearsima i playoff Ramsima. "Cijela organizacija Chicago Bearsa moze doći na večeru u moju kuću večeras, a Edingeru ću dati počasno mjesto", oduševljen je bio branič Ramsa DMarco Farr. Isto oduševljenje nisu dijelili igrači Detroita. Johnnie Morton je izjavio: "Sve to nema smisla. Bili smo 10 poena ispred momčadi koja je već spakirala stvari jer više nema za što igrati, nevjerojatno." Tako je na super uzbudljiv način po mnogima i dalje najbolja momčad lige upala u playoff, gdje za tjedan dana igraju protiv Saintsa, opet u New Orleansu.

No nisu se samo Ramsi borili za doigravanje, igralo se i puno ostalih uzbudljivih utakmica. Situacija Indianapolis Coltsa nije izgledala dobro prije tri tjedna, no tri poraza Jetsa zaredom, i tri pobjede Coltsa, vratili su Indianapolis u igru. Ove nedjelje Coltsi su trebali poraz NY Jetsa u Baltimoreu (izgledno) i pobjedu kod kuće protiv Vikingsa (malo manje izgledno). Prvi dio scenarija završio je uspješno za Coltse, Ravensi su svladali Jetse sa 34-20 i postavili novi rekord za najbolju obranu svih vremena, samo 165 poena su dozvolili protivničkim momčadima. QB Vinny Testaverde završio je utakmicu sa nazigled dobrim brojkama, čak 481 yardi pasinga, te dva TD dodavanja čine se dosta dobrim učinkom, no također je imao zti presječena dodavanja i dvije izgubljene lopte, pogreške koje su Ravensi znali kazniti. Tako je Peytonu Manningu i društvu trebala "samo" pobjeda protiv Vikingsa i eto ih u playoffu drugu godinu zaredom. Kada su uspjeli rano u utakmici ozljediti QB-a Dauntea Culpepera (Vikings), pobjeda se činila bližom nego ikad momčadi iz Indianapolisa. I zaista, potpuno su nadigrali Minnesotu, Manning je dodao za četiri TD-a, ukupno 33 u sezoni, najviše u povijesti kluba.

U Green Bayu su domaći Packersi trebali pobjedu protiv Tampe te poraze Ramsa i Lionsa da odu u playoff. Već je poznato da su Ramsi pobjedili, dakle Packersi su ostali bez doigravanja, šteta, jer su vrlo talentirana momčad.

Tampa Bay Bucsi su pokušali prekinuti negativan učinak od nula pobjeda i 19 poraza kada je temperatura ispod četiri stupnja, dok je QB Packersa Brett Favre 27-0 dok je ispod nule. I Favre nije prekinuo svoj niz, Green Bay je field golom Ryana Longwella u produžetku slavio protiv Bucsa koji su prošlog tjedna osigurali playoff, ali i tražili prednost domaćeg terena u Green Bayu. Devet sekundi prije kraja regularnog dijela, Pro Bowl kicker Bucsa, Martin Gramatica promašio je field gol sa 40 yardi, netipično za igrača tog kalibra. Tako će Tampa slijedećeg tjedna odmjerit snage sa Eaglesima u Philadelphii, koji su ovog vikenda svladali Los Cincinnati sa 16-7.

Najskuplja momčad lige, ujedno i najveće razočaranje, Washington Redskinsi uspjeli su pobjediti Arizonu kod kuće, te tako okončati sezonu sa učinkom 8-8. Bila je to zadnja utakmica QB-a Brada Johnsona, koji postaje free-agent, niti je on sretan u Washingtonu, niti je Washington sretan s njim.

Miami je uspio osvojiti AFC East pobjedom protiv New Englanda, Patriotsi su imali zaista razočaravajucu sezonu. Pobjednčcki field gol zabio je Olino Mare sa udaljenosti od 49 yardi, no utakmica je završila pomalo bizarno. Nakon što je sudac svirao fumble Patriotsima tri sekunde prije kraja, svi su lijepo napustili igralište i otišli u svlačionice. Tamo ih je dočekala odluka suca da se moraju vratiti, jer zadnje dodavanje Drewa Bledsoea nije bio fumble nego nedovršeno dodavanje pa su se igrači omotani ručnicima vratili na prazno igralište odstajati te tri sekunde. Odlično je igrao Jay Fiedler, nasljednik Dana Marina u Miamiu sa 264 yarde pasinga, 30 uspješnih dodavanja od 45 pokušaja.

Nešto što nitko ove sezone nije očekivao su NY Giantsi. Dobro, moguće da odu u playoff, ali da ce biti najbolje rangirana momčad u nacionalnoj konferenciji, malo tko bi se kladio na to. Čak i sada, nakon 12 pobjeda i 4 poraza, nema puno ljudi koji vjeruju da Giantsi mogu otići do kraja. Lako je sumnjati u njih. Nemaju napad kao Ramsi, obrana nema rješenja protiv dobrih dodavanja, specijalne momčadi su im uvijek avantura. No takvi Giantsi su pregazili svu konkurenciju u NFC, imat ce domaći teren kroz cijelo doigravanje. Potvrda prvog mjesta stigla je pobjedom protiv Jaguarsa, koji su imali prvu gubitničku (7-9) sezonu u povijesti ovog kluba (od 1995). "Mi cemo nastaviti igrati čvrsto, a vi možete sumnjati u nas sve do Tampe ako hocete", siguran u sebe i svoje suigrače bio je branič Giantsa Keith Hamilton odgovorajaći na provokativna pitanja novinara.

U Tampi se naime igra ovogodišnji Super Bowl. Još jedna momčad u sjajnoj formu su Denver Broncosi, koji su dobili sedam od zadnjih osam i osigurali playoff jos u prošlom kolu. U ovom su bili odlični protiv 49ersa, slavili su 38-9 i to u posljednjoj utakmici na Mile High stadionu. QB 49ersa Jeff Garica postavio je novi rekord kluba sa 4278 totalne yarde pasinga ove sezone, prestigavši legendarnog Stevea Younga.

Još jedan sjajan QB je imao odličan dan, Rich Gannon je dovršio 81% svojih dodavanja za 230 yardi i čak pet TD-a, vodivši svoje Raiderse do super uvjerljive pobjede protiv Caroline i prvog nastupa u playoffu nakon 1993.

Rezulati: Arizona - Washington 3-20, Kansas City - Atlanta 13-29, Chicago - Detroit 23-20, Tampa Bay - Green Bay 14-17 (OT), Miami - New England 27-24, St. Louis - New Orleans 26-21, Cincinnati - Philadelphia 7-16, NY Jets - Baltimore 20-34, Pittsburgh - San Diego 34-21, Minnesota - Indianapolis 10-31, Carolina - Oakland 9-52, Jacksonville - NY Giants 25-28, San Francisco - Denver 9-38, Buffalo - Seattle 42-23, Dallas - Tennessee (25.12.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!