Ostali sportovi

Veneva osvojila Split, Blanka druga s 2.00

Maja Giljanović • subota, 24.02.2007.

Na splitskim Gripama pred domaćom publikom pobjedu ipak nije odnijela naša Blanka Vlašić iako je preskočila također 200 centimetara poput prvoplasirane Veneline Veneve. Blanka je, naime, imala više pokušaja od bugarske skakačice, te je tako završila na drugom mjestu. Iza Blanke pozicionirala se svjetska dvoranska rekorderka Šveđanka Kajsa Bergqvist s preskočenih 197 centimetara...

5000 okupljenih Splićana te milijunski TV auditorij kojem su euforiju s Gripa prenijele kamere HRT- a zaista su imali u čemu uživati. Natjecanje je otvoreno visinom od 175 centimetara koju su ponajbolje ipak propuštale. Venelina Veneva te Kajsa Bergqvist su se pojavile na 180 koje su, Bugarka uz manje teškoće (rušenje letvice u prvom pokušaju), uspješno apsolvirale.

Slika 4 od 5.
Foto: FaH

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić se, pak, domaćoj publici prvi put predstavila na 184 centimetara preko kojih je bez problema preletjela. 23- godišnja je Splićanka propuštala sljedeće podizanje letvice te je s uspješna 191 centimetra preuzela vodstvo među ukupno šest preostalih natjecateljica (ranije su otpale Demireva, Nikolova i Gordejeva).

Visina od 194 centimetra je zadala prve probleme i Šveđanki, aktualnoj svjetskoj dvoranskoj rekorderki dok Blanka i Veneva nisu imale poteškoća. Na sljedećoj visini, onoj od 197, ostao je (nakon trostrukih rušenja Forrester, Mnacakanove te Kovalenko) tek trio rio od kojeg se najviše i očekivalo.

U dosadašnjim međusobnim okršajima, dvostruka svjetska juniorska prvakinja je vodila s tri pobjede dok su europska doprvakinja iz Goteborga te vodeća na listama skakačica ove sezone (202 centimetra u Banskoj Bystrici), Veneva kao i svjetska prvakinja iz Helsinkija, Bergqvist po jednu.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Da je raspoložena za smanjenje Blankine prednosti, Bugarka je pokazala preletjevši 197 iz prvog pokušaja dok je Kajsi, ali i Blanki isto pošlo za rukom tek iz trećeg za olakšanje na Gripama te erupciju radosti Blanke te njenog boxa. Okrugla dva metra, pak, bila su previsoka prepreka za 30- godišnju brončanu Olimpijku, a za pobjedu su se nastavile boriti upravo Blanka te u ovom trenutku prva Veneva koje su respektabilnu visinu svladale u trećem pokušaju.

Letvica se zatim podigla za tri centimetra što bi u ovom trenutku predstavljalo novi najbolji ovosezonski rezultat, ali splitskih 203 centimetra nijedna nije uspjela upisati na vrh ovogodišnjih ostvarenja.

Pobjednica je na konferenciji za novinare koja je potom uslijedila izjavila da je sretna ostvarenom pobjedom kao i samim natjecanjem, ali i otklonila sve sumnje oko eventualnih problema s ozljedom Ahilove tetive. "A što se tiče EP, koje sljedećeg vikenda započinje u Birminghamu, pobjeda u Splitu jest ohrabrujuća, ali svaka od nas može imati svoj dan i pobijediti tako da se ne mogu uljuljkati u lažnu sigurnost".

Slika 3 od 4.
Foto: FaH

Domaća je uzdanica, pak, izjavila: "Zahvaljujem prije svega ASK- u te sponzorima na savršenoj organizaciji koja je uistinu bila na svjetskoj razini. Natjecanje? Naravno, žao mi je da nisam uspjela pobijediti doma u Splitu, možda sam ipak tražila previše što mi je poremetilo tehniku zaleta. Svejedno jako sam zadovoljna s preskočena dva metra, ali i činjenicom da sam psihički dobro ponijela s pritiskom te što nisam pukla".

Trećeplasirana Bergqvist primjetno je razočaranje objasnila: "Očito je da se još uvijek tražim, forma i tehnika skakanja mi nisu tamo gdje bi trebale biti. Blanka i Venelina su zasigurno favoritkinje u Birminghamu iako ću ja, dakako, učiniti sve da se dokopam odličja".

Sve u svemu, organizacija mitinga, konkurencija, kvaliteta prikazanih skokova te atmosfera među gledateljima jamstvo su da ćemo se dogodine sresti na istom mjestu.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Split, konačni poredak: 1. VENEVA, Venelina (BUL), 200 cm 2. VLAŠIĆ, Blanka (HRV), 200 cm 3. BERGQVIST, Kajsa (SWE), 197 cm 4. MNACAKANOVA, Tatjana (RUS), 191 cm 4. KOVALENKO, Irina (UKR), 191 cm 6. FORRESTER, Nicole (CAN), 188 cm 7. NIKOLOVA, Marija (BUL), 184 cm 7. GORDEJEVA, Irina (RUS), 184 cm 9. DEMIREVA, Mirela (BUL), 175 cm

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!