Ostali sportovi

Četvrti naslov za Gardenera

Maja Giljanović • ponedjeljak, 05.03.2007.

Posljednjeg dana dvoranskog EP u Birminghamu, britanski sprinter Jason Gardener, četvrtom je uzastopnom titulom najbržeg atletičara na 60 metara izjednačio uspjehe legendarnih Valerija Borzova i Marijana Voronina...

Metak iz Batha (tepaju mu na Otoku) je u finalu istrčao ove sezone najbrže vrijeme te je 6.51 uzeo zlato ispred sunarodnjaka Craiga Pickeringa i Francuza Ronalda Pognona. Prednost 31- godišnjaka je bila tolika da je obećavajući jedanaest godina mlađi nekadašnji juniorski svjetski prvak na cilj stigao s najvećim zaostatkom u posljednjih 31 godinu (6.59).

Treću uzastopnu zlatnu medalju osvojila je svjetska prvakinja na otvorenom, Belgijanka Kim Geveart koja je sa 7.12 nadmašila rusku prvakinju Jevgeniju Poljakovu i Poljakinju Dariju Oniško.

Arnoud Okken je Nizozemcima nakon 20 godina pauze (Druppers) uvjerljivom pobjedom donio prvo zlato na 800 metara. Španjolac Miguel Quesada je osvojio srebro dok je treće mjesto pripalo Talijanu Mauriziju Bobbatu.

Četiri kruga kod atletičarki najbrže je istrčala Ruskinja Oksana Zbrožek. Drugoplasirana je na cilj stigla Ukrajinka Tatjana Petljuk dok je svjetska dvoranska rekorderka Jolanda Čeplak uspjela osvojiti tek broncu.

Španjolski clean sweep na 1500 metara: po prvi put u povijesti dvoranskih europskih prvenstava, sva tri odličja idu sunarodnjacima; Juan Carlos Higuero zlato, Sergio Gallardo srebro te Arturo Casado bronca.

Lidija Čojeka postala je prva atletičarka koja je objedinila 1500 te 3000 metara. 24 sata nakon uvjerljivo osvojene dvostruke kraće dionice, Poljakinja je bila jednako nedodirljiva te je sa 8:43.25 nadmašila braniteljicu naslova Martu Dominguez i iznenađujuću treću, Talijanku Silviju Weissteiner.

Prekomorski susjedi su nam se radovali i u skoku u dalj u kojem je Andrew Howe nacionalnim rekordom (8.30) svjetskom naslovu na otvorenom pridodao i dvoransko slavlje. Srebro je pripalo Grku Louisu Tsatoumasu, a bronca je također ostala na Mediteranu, Francuzu Salimu Sadriju.

Treće uzastopno zlato osvojio je mali veliki Stefan Holm. 181 centimetar visoki Šveđanin je sa 2.34 nadvisio sunarodnjaka Linusa Thornbalda dok je bronca neočekivano pripala domaćem predstavniku Martynu Bernardu.

Assunta Legnante postala je prva Talijanka u povijesti s krunom europske dvoranske prvakinje u bacanju kugle. 18.92 metra bilo je dovoljno da se pobijedi ruski dvojac: Irina Kudoroškina i Olga Rjabinkina.

Najdužim troskokom sezone (14.64), Španjolka Carlota Castrejana je nadskočila Olesiju Bufalovu i trećeplasiranu Terese Nzolu.

Roman Šebrle je niti tjedan dana nakon umalo tragične nesreće na treningu u Južnoafričkoj Republici (koplje mu zamalo promašilo srce i zabilo se u rame), u posljednjoj disciplini sedmoboja uspio nadoknaditi prednost Aleksandra Pogorelova te sa najboljim ovosezonskim rezultatom (6196 bodova) osvojiti treće zlato na europskim dvoranskim prvenstvima. Trećeplasirani je, pak, završio Bjelorus Andrej Kravčenko.

Ruskinja Svetlana Feofanova je u izostanku Jelene Isinbajeve obranila madridsko zlato u skoku s motkom, preživjevši 4.71 u trećem pokušaju da bi sa 4.76 metara bila bolja od sunarodnjakinje Julije Golubčikove. Broncu je osvojila Poljakinja Ana Rogowska.

Štafetna natjecanja tradicionalno nude uzbuđenja koja nisu izostala ni u Birmighamu 2007. Naime, njemačka četvorka 4X400 metara je nakon žalbe Rusa ostala bez zlata koje je tako pripalo Velikoj Britaniji u sastavu Tobin, Garland, Taylor i Green. Ruska je štafeta osvojila srebro dok su na treće mjesto izbili Poljaci. U ženskoj konkurenciji su, pak, sestre Ušović, Svetlana i Ilona, potpomognute Juščankom i Kljustavom donijele najsjajnije odličje Bjelorusiji dok su Rusija i Poljska zaslužile srebro odnosno broncu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!